Drama rătăciţilor şi incompetenţa Salvamont

Drama rătăciţilor şi incompetenţa Salvamont

Mai mulţi alpinişti au fotografiat locurile cercetate şi au comentat situaţia pe blogurile personale

Serviciul de Salvare este acuzat de alpinişti că a acţionat prea târziu şi nu a ţinut cont de martorii oculari. Alpiniştii care se aflau la Cabana Cuntu în ziua în care s-au rătăcit meteorologul şi soţia sa au plecat prin viscol, în toiul nopţii, ca să îi salveze pe cei doi.

Mai mulţi alpinişti, aflaţi întâmplător la Caba Cuntu, atunci când meteorologul Ionuţ Gruia şi soţia sa Adriana  s-au rătăcit, povestesc în detaliu cum au început căutările şi ce s-a întâmplat până în momentul în care au ajuns salvamontiştii pe Ţarcu. Aceştia au postat pe blogurile personale informaţii şi fotografii de la căutări. Toţi acuză Salvamont că a acţionat cu neglijenţă reducând şansele unei operaţiuni reuşite.
Alpiniştii şi-au pregătit cu atenţie echipamentul şi s-au gândit bine la ce să ia cu ei. Cunoscătorii muntelui au pornit la drum, cu GPS şi trei seturi de baterii pentru aparat.

Au înfruntat viscolul şi gerul 
„Odată ieşiţi, ne întâmpină o vreme în care nu ţii nici câinele afară: vânt puternic, transport masiv de zăpadă, frig pătrunzator (aprox -12 C). Din când în când, rafale de vânt ne dezechilibrează şi trebuie să ne proptim bine în picioare şi beţe, ca să nu fim doborâţi. Toţi avem feţele acoperite cu gluga sau cagula, căci o expunere directă în vânt te îngheaţă în câteva minute”, a povestit Gianina pe blogul său. După ce au parcurs o distanţă semnificativă, oamenii şi-au dat seama că nu mai au nicio şansă să înainteze. Viscolul i-a descurajat pe unii dintre ei, astfel că au luat decizia să se întoarcă la cabană. 

A doua zi, de la capăt


Întrucât Serviciul Salvamont era alertat cu o seară înainte, alpiniştii spun că se aşteptau ca a doua zi, de dimineaţă, să ia parte cu toţii la căutări. Acest lucru, însă nu s-a întâmplat. „Dimineaţa, surpriză: nici urmă de salvamontist! Nu dezarmăm şi ne pregătim de urcare”, a mai relatat Gianina pe blog.
Oamenii au pornit, din nou, fără sprijinul salvamontiştilor în căutarea soţilor Gruia. De această dată, vremea a fost mult mai bună, ca de altfel şi vizibilitatea. În ajutorul rătăciţilor a venit şi omul de afaceri Romeo Dunca. Acesta a folosit elicopterul personal. Potrivit spuselor martorilor oculari, salvamontiştii au ajuns pe munte abia a doua zi, la ora 11.00. Alpiniştii care au asistat la acţiunea Salvamont au mai spus, pe blogurile lor, că aveau informaţii despre posibile urme ale dispăruţilor. Salvamontiştii au ignorat însă aceste semne. „Noi avem în plan să mergem pe Râul Alb, asta ne interesează!”, li s-a răspuns alpiniştilor. Reprezentanţii Salvamont au recunoscut că au acţionat cu „o oarecare întârziere”.

CITEŞTE DRAMA SOŢILOR DISPĂRUŢI PE ŢARCU ŞI DETALII DESPRE CĂUTĂRI

Duminică, 20 decembrie 2009:
Un meteorolog şi soţia s-au rătăcit în Munţii Ţarcului
Meteorologi rătăciţi pe munte
Cei doi tineri daţi dispăruţi urmau să îşi petreacă sărbătorile la Centrul Meteo Ţarcu

Luni, 21 decembrie 2009:
Căutările celor doi tineri dispăruţi se fac în „Căldările Ţarcu“ (UPDATE)
Răpiţi de zăpadă

Miercuri, 22 decembrie 2009:
Cuplul dispărut pe Ţarcu este căutat cu detectorul de metale

Joi, 23 decembrie 2009:
EXCLUSIV: Ziua 6: prima urmă lăsată de rătăciţi, o căciulă

Vineri, 25 decembrie 2009:
Părinţii meteorologului dispărut se roagă mult de Crăciun, ca să îşi revadă fiul

Sâmbătă, 26 decembrie 2009:
Ziua 8: Criminaliştii au urcat pe Muntele Ţarcului, ca să caute cadavre

Duminică, 27 decembrie 2009:
Căutările tinerilor soţi dispăruţi pe Ţarcu au fost stopate

Luni, 28 decembrie 2009:
Erorile umane au redus şansa la viaţă a soţilor rătăciţi în munţi
Salvamontiştii, acuzaţi de lipsă de profesionalism în cazul tinerilor rătăciţi pe Ţarcu

Marţi, 29 decembrie 2009:
Soţii Gruia ar putea să fie căzuţi în Căldarea de pe Ţarcu


"Aveam doar un om disponibil, la Borlova şi nu îl puteam trimite singur pe munte”
Valentin Balaban, şeful Salvamont

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: