Dosar redeschis de trei ori fiindcă oamenii legii nu au făcut cercetările în cazul copilei rămase fără vedere după ce a fost plimbată prin mai multe spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul de cameră preliminară a emis motivarea hotărârii prin care anulează clasarea dispusă de către procurori în cazul fetiţiei Mălina Gherle, care în urmă cu cu câţiva ani a fost la un pas de moarte după ce s-a împiedicat, a căzut şi s-a zgâriat la ochi.

Fetiţa Mălina Gherle a fost plimbată prin spitalele din Reşiţa, Timişoara şi Bucureşti, fără ca starea ei să se amelioreze. Dimpotrivă, din 17.04.2012, până în 29.06.2012, starea fetei s-a înrăutăţit, deşi se afla în spital. Liliana Gherle, mama fetiţei a făcut plângere împotriva medicilor care au tratat-o pe Mălina, însă poliţiştii şi procurorii au încercat de trei ori să închidă dosarul, fără să facă cercetările necesare.

De fiecare data, Liliana Gherle a obţinut în instanţă redeschidere dosarului, judecătorii solicitând poliţiştilor şi procurorilor să facă cercetările necesare în dosar. Motivarea emisă zilele trecute arată clar, că oamenii legii nu şi-au făcut datoria. De această dată, procurorul a dispus închiderea dosarului, pe motiv că faptele s-au prescris. Femeia a demonstrat însă, că nu s-a atins termenul prescrierii faptelor, iar judecătorul a trimis dosarul înapoi pentru completarea cercetărilor.

Şi-a pierdut vederea în urma unei simple căzături

În 06.11.2014, Liliana Gherle a formulat o plângere prealabilă împotriva unui medic din cadrul Spitalului de copii „Luis Ţurcanu“ Timişoara şi a unui medic al Spitalului Clinic de Urgenţă Oftalmologie Bucureşti pentru că cei doi medici nu au aplicat tratamentul medical corespunzător fiicei sale, Mălina Antonia Gherle, în vârstă de patru ani şi jumătate, care suferise leziuni la unul din ochi în urma unui traumatism prin cădere de la propria înălţime.

“Petenta a învederat că cu ocazia cercetărilor efectuate de organele de poliţie judiciară s-a stabilit că în ziua de 07.04.2012, minora Mălina Antonia Gherle, în timp ce se afla în curtea unui locaş de cult din municipiul Reşiţa a căzut şi s-a lovit la ochiul drept. S-a arătat că în aceeaşi seară, minora a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, unde medicul de gardă a efectuat curăţarea locală şi a aplicat un plasture. Ulterior, mama minorei şi-a dus din nou fiica la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, unde a rămas internată la Secţia Oftalmologie, în perioada 10-17.04.2012, cu diagnosticul de contuzie bulbară, plagă pleoapa superioară vindecată, celulita orbitară - remisă, abces retrobulbar remis, pareză de nerv III, IV, VI. Pe durate internării, personalul medical a efectuat mai multe analize şi tratamente, iar in final s-a constatat menţinerea procesului inflamator la nivelul nervului optic. Din aceste motive, la data de 17.04.2012, Mălina Antonia Gherle a fost transferată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Luis Ţurcanu Timişoara, secţia ATI, ulterior Boli Rare, secţia Diverse, unde a rămas internata până la data de 26.04.2012”, se arată în motovarea cazului.

Tot în acest document, Liliana Gherle a precizat faptul că în data de 17.04.2012, medicul oftalmolog a încercat transferul pacientei la Clinica de Oftalmologie Timişoara, însă nu a fost acceptată. Pe durata acestei internări, Mălina Antonia Gherle a fost supusă unor investigaţii şi tratamente complexe, iar medicii au recomandat încercarea de drenaj a unor colecţii la nivelul orbitei drepte, identificate la RMN, dar această operaţie nu a putut fi efectuată în clinica de Oftalmologie Timişoara deoarece blocul operator era în reparaţii şi nu exista posibilitatea de anestezie generală.

Având în vedere evoluţia nefavorabilă, s-a decis transferul la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, conform înţelegerii dintre prof. dr.  Z.I. a şi prof. dr. P M. În perioada 27.04 – 10.05.2012, Mălina Antonia Gherle a fost internată la Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase Matei Balş Bucureşti, cu diagnosticul de abces intraorbitar dreapta intra/extraretrobulbar, celulită orbitară, abces palpebral superior ochiul drept incizat. Pe perioada internării, evoluţia a fost nefavorabilă, cu accentuarea edemului palpebral drept şi perilezional, plus protuzia globului ocular drept. S-a solicitat consult neurochirurgical la Spitalul Bagdasar Arseni.

“Petenta a arătat că în perioada 10.05-17.05.2012, Mălina Antonia Gherle a fost internată la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni Bucureşti. Aici, pacienta a fost supusă unei intervenţii neurochirurgicale pentru evacuarea abcesului intraorbilar drept, evoluţia fiind considerată favorabilă. Ulterior, în perioada 17.05-29.06.2012, Mălina Antonia Gherle a fost internată din nou la Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti. În această perioadă a fost consultată la secţia ORL de la Spitalul Grigore Alexandrescu. S-au efectuat din nou mai multe analize medicale şi de laborator, evoluţia fiind considerată favorabilă. În momentul audierii, petenta a precizat că persoanele vinovate de leziunile fiicei sale sunt medicii Z.I., de la spitalul Luis Ţurcanu din Timişoara, şi P. M., de Ia Spitalul de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, solicitând cercetarea penală a acestora pe motivul că nu au acordat atenţia necesară şi nu au luat măsurile de prevedere ce decurg din exercitarea atribuţiilor de serviciu şi a profesiei, pentru a nu se fi ajuns la efectuarea intervenţiei neurochirurgicale”, se arată în motivarea emisă de judecători.

După toată această plimbare între spitale şi medici, fetiţa şi-a pierdut vederea la ochiul drept, rămânând sub tratament continuu şi cu mari probleme de sănătate. Liliana Gherle, mama fetiţei spune că este nevoită să se lupte cu procurorii şi poliţiştii care nu vor să-şi facă treaba, deşi viaţa fetiţei şi familiei sale a fost profund afectată.

“Ca familie ne-a afectat foarte mult, din toate punctele de vedere. În primul rând, situaţia asta ne-a  făcut să rămânem în ţară, nu mai putem pleca împreuncă cu soţul în Germania, deci nu mai putem fi o familie atât de unită. În ceea ce priveşte fetiţa, a fost extrem de afectată după toată situaţia asta. Răutăţile celor din jur, ne-au terminat psihic. Mergem la terapeut şi la psiholog, Chiar s-a cerut şi un examen NPI la un moment dat, pe care va trebui să-l facem. Absolut toate astea, de la o banală căzătură. Noi nu am cerut decât să aflăm adevărul. Acest lucru a stat în puterea poliţiştilor, a procurorilor. Am avut norocul să avem un avocat foarte bun, ne-am luptat prin instanţe şi avem trei sentinţe câştigate, însă asta a însemnat timp pierdut prin instanţe, emoţii şi nu neapărat constructive, Pentru că la un moment dat simţi furia că organele statului nu îşi fac datoria. Nu şi-o fac! Nu pot să înţeleg, atâta timp, cât poliţistul care se ocupa de caz avea o sentinţă în faţă, care îi spunea ce să facă, de ce mai aştepta să-i spună procurorul ce să facă. Au fost două sentinţe, în care li se spune poliţistului şi procurorului de caz ce au de făcut, acum a venit a treia sentinţă. Trei judecători diferiţi spun acelaşi lucru, că nu şi-au făcut treaba: nu au audiat pe nimeni în dosar, nu au nici măcar toate documentele la dosar. Este nepăsare, incompetenţă, tot ce nu ar trebui să fie în acest sistem. Păcat că poliţiştii nu înţeleg că atunci când e viaţa unui copil în joc, există urmări. Ceea ce s-a întâmplat la Mălina este pentru toată viaţa, i-a afectat adolescenţa, relaţiile din jurul ei, capacitatea ei de a-şi dori să devină cineva”, spune Liliana Gherle, mama fetiţei care a rămas fără vedere la un ochi după ce a fost plimbată prin spitalele din România.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite