Doctorul în fraude pe Internet este anchetat de FBI pentru o ţeapă de 20 de milioane de dolari încă din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stomatologul reşiţean Laurenţiu Adam şi alţi şase hackeri români au fost puşi sub acuzare de către autorităţile americane încă din 2008. Casa familiei Adam din Reşiţa a fost percheziţionată de procurorii DIICOT, care au ridicat mai multe documente.

bsolvent al Facultăţii de Medicină Dentară din Timişoara în urmă cu cinci ani, Laurenţiu Adam s-a stabilit în oraşul de pe Bega. Bărbatul de 31 de ani nu a făcut carieră în medicină, dar s-a bucurat de succes în “afaceri” pe Internet. Potrivit procurorilor DIICOT, FBI şi Secret Service, acesta face parte dintr-unul din cele trei grupuri infracţionale organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic.


Laurenţiu Adam a fost pus sub acuzare de autorităţile americane pentru astfel de infracţiuni în 16 octombrie 2008, alături de alţi cinci cetăţeni români. Sorin Lebădă, Cristian Florea şi Nicolae Gligor, care, pe atunci, se aflau în SUA, au pledat “nevinovat” la proces. Statul american a cerut la acea vreme extrădarea celorlalţi mebri ai grupului infracţional: Laurenţiu Adam, Flavius Corneliu Militaru, Horaţiu Daniel Bălănescu, tehncian dentar în Bumbeşti, judeţul Gorj, şi Dragoş Ioan Bălănescu. Nu s-a mai întâmplat însă asta, pentru că, procurorii de la Crimă Organizată din România au descoperit rădăcini mult mai adânci ale unei adevărate reţele specializate în fraude pe Internet. Din tranzacţii fictive cu autoturisme de lux, yacht-uri şi electronice, aşa cum susţin procurorii DIICOT, Laurenţiu Adam şi-a asigurat o viaţă exuberantă în cluburile de fiţe. “Parcă nu-mi vine să cred. Laurenţiu provine dintr-o familie bună. Părinţii lui, Pătru şi Tatiana, sunt oameni respectabili, au o gospodărie frumoasă”, a spus unul din vecinii familiei Adam. Procurorii DIICOT au plecat din casa în care a copilărit Laurenţiu cu o plasă plină cu documente.



“Au fost induse în eroare aproximativ 1.000 de victime. Prejudiciul total cauzat până în prezent este de aproximativ 20 de milioane de dolari”,
Biroul de Presă al DIICOT


Doctorul stomatolog a vândut yacht-uri pe Internet

Procurorii DIICOT au efectuat, ieri, 117 percheziţii domiciliare în Reşiţa şi alte opt oraşe pentru reţinerea membrilor grupurilor infracţionale despre care există date că, în  perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org. Sumele de bani plătite de păgubiţi au fost colectate cel mai adesea de pe teritoriul SUA, cu folosirea de identităţi false şi, mai apoi, retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite