Doctorii cărăşeni tratează Ministerul Sănătăţii cu procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie sunt supăraţi din cauza noilor reglementări legislative care ameninţă serviciile sanitare. Pacienţii reşiţeni îi sprijină pe doctori şi spun că boala nu poate fi programată cu luni înainte ca ea să apară.

Medicii reşiţeni spun că îşi pierd vremea prin instanţă din cauza subfinanţării şi a contractului cadru-elaborat de mai marii de la minister. Peste 100 de doctori din judeţ au intentat proces Ministerului Sănătăţii.

„Am acţionat Guvernul în instanţă pentru că ne dorim anularea unui articol dintr-un ordin al ministrului potrivit căruia medicii din ambulatoriul de specialitate preluau atribuţiile medicilor de familie în cazul în care aceştia nu doreau semnarea unui contract cu Casa, ceea ce este ilegal”, a spus medicul Maria Preda, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Caraş-Severin.

Pacienţi nemulţumiţi

Medicii de familie susţin că prin acest contract le vor fi afectate serviciile medicale şi tratamentele care trebuie oferite pacienţilor, dar şi întreţinerea cabinetelor. Ei doresc să semneze contractul-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar cu o singură condiţie: ca acesta să nu bage în faliment cabinetele din judeţ.
Pacienţii îşi susţin în mare parte medicii de familie, mai ales pentru că nu le convine să se programeze pentru consult sau pentru eliberare de reţete medicale. „Mi se pare absurd să mă programez ca să merg la medicul de familie. Plătesc CAS-ul şi nu înţeleg de ce. Doar boala nu o programezi de la o lună la alta“, a spus Adelina Paşca, vânzătoare. Şi pensionarii se plâng pentru că, prin noul contract cadru care ar trebui semnat, nu le vor ajunge banii pentru tratamente. „Înainte mă mai descurcam. Mergeam la farmacie în fiecare lună şi nu era aşa de mare suma, dar acum ar trebui de fiecare dată să rămân fără bani odată la trei luni, pentru că dau milioane de lei pe reţetele de tratament“, a spus Nicolaie Păunescu, pensionar.

Reţete doar o dată la trei luni

Prin Contractul-cadru pe anul 2011, medicii de familie ar fi obligaţi să nu consulte pacienţii decât o singură dată la trei luni, să le ceară coplata, să nu dea reţete şi bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienţi pe zi, să-şi cumpere cititoare de carduri şi servere din banii proprii, să introducă date pe cardurile de asigurat în loc să consulte şi să lipească coduri de bare pe reţete.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite