Dirijorul Sabin Păuța a cucerit inimile americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul Sabin Păuța
Maestrul Sabin Păuța

Reșițeanul Sabin Păuța este nominalizat în cartea „10.000 de americani notabili”, alături de Mircea Eliade. Apreciat în Statele Unite ale Americii ca şi dirijor, dar şi ca om, maestrul Sabin Păuţa spune că a revenit acasă, măcinat de un patriotism ieşit din comun.

Cartea „10.000 de americani notabili” se editează o dată la cinci ani, iar locuitorii oraşului de pe Bârzava, dar şi românii ar trebui să fie mândri de faptul că una dintre personalităţile amintite în carte, alături de Mircea Eliade, s-a născut la Reşiţa.  Maestrul a părăsit România în anii 80, din cauză că a simțit că nu mai poate evolua ca om și muzician, din cauza sistemului comunist. „Nu se mai putea face treabă aici, am plecat când fiica mea cea mică, Andreea avea 2 ani, şi în timp ce luam prânzul acasă, alături de invitați, aceasta a ieșit de sub masă cu un microfon în mână.

În momentul în care mi-am dat seama că sunt ascultat,  am profitat de o bursă pe care am primit-o în SUA și am plecat”, își amintește maestrul. După ce a ajuns în State a lucrat pentru doi ani la o biserică, după care a avut curajul să se înscrie la concursul de dirijor principal la cea mai de tradiție flarmonică din New Jeresy. „Am luat concursul și am lucrat pe acest post până în 2009, când am spus că este suficient ceea ce am făcut și am luat decizia să mă reîntorc la Reșița”, povestește maestrul Sabin Păuța.

Cum i-a cucerit pe americani
În toată perioada sa de ședere în Statele Unite a luat premii importante în muzică, printre care și „Martin Luther King Jr.”, care este un fel de Oscar pentru compozitori. Premiul constă în faptul că în fiecare an, pe data de 24 ianuarie, muzica pe care acesta a compus-o pentru concurs răsună pentru totdeanuna, timp de 24 de ore, în mausoleul Luther King din Washington.

Pe lângă acest premiu, s-a făcut remarcat și cu altele de aceeași importanță, fiind un om de cultură veritabil în viața americanilor. În plus, atunci când a luat decizia să revină în țară a primit postul de „dirijor onorific” al filarmonicii din New Jeresy și de două ori pe an, se reîntoarce să susțină concerte în SUA. Modest din fire, maestru Sabin Păuța explică faptul că cel mai important premiu din întreaga lui carieră este altul.

„Am compus și muzică pentru copii, iar într-una din zilele în care mă plimbam pe străzile Iașiului, acolo unde am fost profesor universitar, am auzit un copil fredonând-o. A fost ceva deosebit pentru că pe copii nu îi poți minți cu muzica pe care o compui. Ei sunt cei mai sinceri”, povestește maestrul. 


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite