De ce tot mai mulţi copii sunt obezi. Cât de nesănătoase sunt pentru ei produsele lactate cumpărate din magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele lactate pentru copii ar trebui să fie cele mai sigure din magazinele româneşti. Realitatea demonstrează că nu este aşa.

Din 32 de produse lactate pentru copii, care au fost analizate într-un studiu efectuat de către Asociaţia Pro Consumatori din România, majoritatea au probleme de conţinut. Analiza asociaţiei a fost realizată în Campania Naţională de Informare şi Educare: ”Să învăţăm să înţelegem eticheta!”.

De exemplu, specialiştii APC au descoperit printre produsele analizate: băutură din lapte cu caragenan, arome sintetice şi două linguriţe de zahăr; brânzică de vaci cu soluţie de dezgheţare a drumurilor şi caragenan; brânză topită cu 4 aditivi şi 312 kcal per 100 grame produs; brânzeturile pentru copii au un conţinut mai mare de 300 kcal pe unitatea de vânzare; cremă din lapte cu caragenan şi urme de cacao; desert din lapte cu caragenan; desert din lapte cu 9 aditivi; desert din lapte cu dioxid de titan; Iaurt cu ulei de palmier; iaurt cu urme de biscuiţi; iaurt îndulcit cu două linguriţe de zahăr; iaurt cu apă, zahăr şi două E-uri; brânză de vaci pentru copii cu 3 linguriţe de zahăr; lapte cu cacao şi 5 aditivi!

“Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor îl are asupra sănătăţii acestora. Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzaţi” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste şi în rândul europenilor şi, din păcate, afectează din ce în ce mai mulţi copii.  Principalii responsabili pentru creşterea ratei obezităţii sunt dietele nesănătoase, în combinaţie cu lipsa activităţii fizice, sau altfel spus, un dezechilibru între aportul caloric şi caloriile consumate. Cu cât acest dezechilibru are loc pe o perioadă mai mare de timp, cu atât creşte riscul apariţiei obezităţii”, arată reprezntanţii APC România

Aceştia susţin că obiceiurile de consum s-au schimbat. Consumul de cereale şi fibre a scăzut, în favoarea grăsimilor, a adaosului de zahăr şi a produselor de origine animală.

„OMS recunoaşte că, în prezent, obezitatea are o pondere egală sau mai mare comparativ cu malnutriţia şi bolile infecţioase. Experţii OMS ne avertizează că în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, până în anul 2025, peste 50% din populaţia lumii va fi obeză! Supraponderabilitatea şi obezitatea din perioada copilăriei vor duce la serioase probleme de sănătate în perioada de adult. Obezitatea la copii este asociată cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, probleme ortopedice şi degradarea stării de bine psiho-sociale, incluzând tulburări alimentare, relaţii sociale precare şi dezavantaje educaţionale. (...) Zahărul ocupă poziţia a doua pe lista ingredientelor din lactatele şi deserturile pe bază de lapte fabricate pentru copii! Denumirile sub care sunt vândute aceste produse sunt înşelătoare, induc impresia unor amestecuri formate din lapte şi alte ingrediente naturale. Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr conţinută, cât şi compoziţia nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca aceste alimente să facă parte din alimentaţia copiilor. Cu toate că România se confruntă cu o epidemie de obezitate infantilă, Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii nu întreprinde niciun demers legal în vederea interzicerii folosirii zahărului în produsele alimentare destinate copiilor. Consumul excesiv de zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii. Este mesajul pe care îl auzim de câţiva ani, însă foarte puţini dintre noi îl înţeleg, deoarece nu au cunoştinţe elementare de nutriţie. Din păcate, nici  Guvernul Romaniei, recte Ministerul Sănătăţii nu finanţează campanii de informare şi educare bazate pe informaţii clare şi pe înţelesul consumatorului obişnuit”,  spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC.

Reprezentanţii APC avertizează că un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahăr ascuns” care poate fi găsit în diverse sortimente de produse alimentare şi cel mai grav, şi în alimentele destinate copiilor. Foarte important este să citiţi etichetele produselor, pentru a studia conţinutul lor de zahăr. Deşi pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie natural acest lucru nu este adevărat, de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele “naturale” adevărate bombe în alimentaţia copiilor. Alte ingrediente în care este “ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malţ, extractul de malţ, siropul de porumb, melasa, zahărul brun, zaharoza, malţul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugaţi în produsele destinate copiilor ce dăunează sănătăţii lor.

Afecţiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza şi probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunităţii, cancer, în special cel de colon, gastrită, colită de fermentaţie, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite