De ce se inundă oraşele României, după fiecare ploaie torenţială. Administraţiile locale dau vina pe natură şi pe gradul de civilizaţie al oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caraş-Severinul este unul din judeţele unde marile oraşe sunt inundate aproape la fiecare ploaie torenţială. Situaţia este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi apare chiar şi în cazurile unor ploi care nu sunt însemnate cantitativ.

Locuitorii oraşelor cărăşene, la fel ca şi cei din alte judeţe, privesc neputincioşi cum apa pluvială le inundă tot mai des casele, curţile, beciurile şi garajele şi aşteaptă ca edilii locali să vină cu o soluţie ca să nu se mai ajungă la această situaţie neplăcută.

La Reşiţa, în urmă cu aproximativ o săptămână, după o ploaie de jumătate de oră mai multe cartiere au fost inundate şi apa de ploaie a curs şuvoaie pe străzile oraşului şi a inundat gospodăriile. Actualul primar s-a întâlnit cu acest fenomen şi la începutul mandatului, în urmă cu doi ani, când spunea că a identificat cauzele.

“La noi sunt trei tipuri de probleme. Prima este legată de localizarea oraşului, pe vale. Sunt versanţi destul de abrubţi, care antrenează apă pe care nu o poate capta niciun sistem pluvial. Pentru că nu e dimensionat să preaia atâta apă, în termen scurt. A doua problemă e subiectivă şi ţine de anii 2014, 2015, când în mod masiv s-au astupat cu asfalt cămine pluviale şi nu au mai fost deschise. Noi suntem în faza în care facem investigaţii, pentru că ele trebuie să fie poziţionate la circa 50 de metri unul de celălalt, încercăm să le ghicim pe unde au fost şi să le descoperim. O altă problemă, tot de ordin tehnic, care din păcate e în Reşiţa, dar sunt convins că e în toate oraşele din România, în multe zone se amestecă pluvialul cu menajerul. Cu alte cuvinte se amestecă apa menajeră cu apa de ploaie ceea ce duce la refulări pe conducte şi se crează o adevărată nebunie. Cam astea sunt cauzele. Însă trebuie să vă spun, că în ciuda a ceea ce s-a întâmplat în Reşiţa, săptămâna trecută, în 24 de ore oraşul a fost curat şi nici nu s-a văzut că a fost inundat. Oamenii care i-am avut în teren au fost extrem de operativi şi au rezolvat rapid situaţia”, spune Ioan Popa.

Aceeaşi problemă este întâlnită şi la Caransebeş, unde mai multe străzi sunt inundate după ploile torenţiale. Administraţia locală de aici se află în plin şantier, cu executarea canalizării oraşului, în mai multe cartiere.

“Trebuie să ne uităm şi la cauzele acestei situaţii. Tăierele de păduri influenţează foarte mult. Nimeni nu se gândeşte la originile acestei probleme, toată lumea dă vina pe administraţia locală şi pe sistemul de canalizare. Sistemele astea, când au fost construite, nu au fost calibrate pentru situaţii de genul asta. Mai e problema şi a faptului că lumea nu e civilizată şi aruncă în canale şi WC-uri tot felul de lucruri care pur şi simplu înfundă sistemul. Toate astea dau imagina totală a situaţiei”, consideră Felix Borcean, primarul Caransebeşului.

Administraţiile locale nu au soluţii

Edilii locali nu văd soluţii în viitorul apropiat, aşa că vom vedea tot mai des aceleaşi imagini cu apele pluviale măturând străzile oraşelor.

“Sincer cred că ar trebui investiţii foarte mari în structura mare a acestor sisteme de preluare a apelor pluviale. Vă dau un exemplu: cartierul Găvondari din Reşiţa, care găzduieşte 65 la sută din populaţia Reşiţei, s-a construit prin anii 80 şi, din punctul meu de vedere, s-a făcut o greşeală enormă. Când s-a construit acel cartier pe o zonă virană, primul lucru care trebuia făcut erau două tuneluri de trei metri în diametru, pentru apa menajeră şi cea pluvială. Acestea treabuia să străbată tot cartierul respectiv şi la ele să se înţepe toate blocurile. Stupid, avem nişte conducte de canalizare de vreun metru în diametru. Vedem toţi prin filme, că prin marile oraşe se duc cu maşinile pe sub oraşe, prin aceste canalizări. Dacă vrei să ai siguranţă trebuie să ai capacitate de captare. Nu ştiu cum  vom reuşi acum să mai facem aşa ceva prin oraşe pentru că e infrastructură construită peste. Sincer nu văd cum se poate rezolva problema. Trebuie consultaţi specialişti care să găsească rezolvări”, afirmă primarul Reşiţei.

La Caransebeş se lucrează la sistemul de canalizare. Primarul municipiului recunoaşte că pluvialul va da bătăi de cap mereu. “La noi se schimbă canalizarea, şi proiectul e făcut de specialişti. E drept că pluvialul se mai intersectează şi cu menajerul şi de colo mai pot apărea astfel de probleme. E adevarat că e greu să iei în calcul astfel de fenomene de risc, care apar de câteva ori pe an. E bine totuşi că aceste inundaţii nu ţin mai mult de o oră, două. Dar  e adevărat, e neplăcut pentru oameni să se confrunte mereu cu această situaţie”, recunoaşte primarul Caransebeşului.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite