Cuplul dispărut pe Ţarcu este căutat cu detectorul de metale

Cuplul dispărut pe Ţarcu este căutat cu detectorul de metale

Dispozitivele de urmărit au fost reglate de criminalişti pentru căutarea în zăpadă

Poliţiştii vor să ia cu ei pe munte chiar şi un câine care este dresat să caute cadavre. Alpiniştii cred în Miracolul Crăciunului şi speră ca cei doi dispăruţi să fie ascunşi sau blocaţi în vreo stână, de unde nu pot pleca. Deocamdată, vremea nu permite startul la căutări.          

Vremea pe Muntele Ţarcu s-a înrăutăţit în cursul acestei nopţi. Deşi s-a încălzit brusc şi la altitudine, vântul suflă cu putere şi depăşeşte 20 metri pe secundă. Salvamontiştii cărăşeni au programat o nouă rundă de căutări pe versant.
De această dată, ei îi iau cu ei inclusiv pe poliţiştii criminalişti. „Cei de la Criminalistică urcă pe munte cu detectorul de metale. De asemenea, am solicitat de la colegii din judeţele Timiş şi Dolj câte un câine care este dresat să caute cadavre”, a declarat Adriana Beţa, purtătorul de cuvânt al poliţiştilor cărăşeni.

Viscol prea puternic
Plecarea era programată pentru ora 04.00, în această dimineaţă, dar salvamontiştii au refuzat să le rişte viaţa poliţiştilor şi aşteaptă ca vremea să se îmbunătăţească pe munte, astfel încât să poată începe căutările. „Este viscol, aşteptăm un semn de la Staţia Cuntu, să ne spună când putem pleca. Cu siguranţă, va fi în cursul zilei de astăzi. După ora 11, probabil vremea se potoleşte”, a declarat şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin, Valentin Balaban.

Alpiniştii cred în miracole
Scepticismul poliţiştilor este înlăturat de alpinişti. În timp ce oamenii legii se pregătesc să urce cu detectorul de metale şi câini „de cadavre”, alpiniştii se gândesc că metodele sunt, oarecum, inutile. „Sigur, nicio metodă nu trebuie ignorată. Cu detectorul de metale poţi găsi marcatoarele de traseu, dar mai greu să identifici oameni, sub zăpadă, doar dacă sunt morţi”, a spus alpinistul Coco Galescu. „Noi luăm în calcul faptul că soţii Gruia s-au ascuns în vreo stână. Nu susţinem că sunt teferi. Probabil că de la viscol au vreun membru rupt, dar salvamontiştii trebuie să insiste cu căutările, mai ales în văi”, a mai spus Galescu.
În experienţa lor, alpiniştii s-au confruntat cu situaţii şi mai dificile de atât. „Au fost cazuri mai grave, în Munţii Himalaya, când oamenii au supravieţuit. Credem în miracolul Crăciunului”. Tocmai de aceea, în zilele următoare, alpiniştii din Vestul ţării se vor aduna şi ei, ca să îi ajute pe salvamontişti.

Vroiau să petreacă sărbătorile împreună
Martorii care au vorbit cu cei doi tineri dispăruţi spun că aceştia nu erau foarte fericiţi în clipele de dinaintea furtunii. „I-am întâlnit pe traseu pe amândoi, în jurul orei 15.00, înainte de urcarea abruptă spre «Momâia lui Vali» şi am vorbit timp de două minute cu ei. Ioan era suparat şi ne-a confundat cu cineva. Era suparat pentru că soţia sa a trebuit să urce singură prin pădure”, a spus Dani, unul dintre oamenii care s-au întâlnit cu tinerii dispăruţi. La poalele Munţilor Ţarcu, şi tatăl lui Ionuţ avea acelaşi sentiment de supărare. „Am avertizat-o pe Adriana să nu plece, că este vreme rea, dar ea a vrut să fie alături de soţul ei de sărbători”, a declarat tatăl lui Ionuţ, Ianoş Gruia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: