Cum se face ţuşpaisul de urzici. Cu ce trebuie să condimentezi mâncarea pentru un gust deosebit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

A venit primăvara şi printre primele verzituri comestibile care au dat pe camp sunt urzicile. Pasionaţii de mâncăruri din urzici ştiu că acum e perioada cea mai bună pentru a le culege, pentru că sunt fragede şi dau un gust deosebit mâncării.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că ştie o reţetă veche de la bătrânii din Pusta Banatului, de ţuspais cu urzici care este delicioasă. Uica o pregăteşte în fiecare primăvară şi ne-a dat reţeta, pe care o găsiţi mai jos.

Au dat urzicile ca nişte bijuterii minuscule, mai ales pe gireada de compost vegetal şi prin tufişurile de la marginea apei, unde pământul se ţine cald. Să te duci să culegi o poală de urzici pe care să le speli bine clătindu-le numai în apă rece apoi să le storci şi să alegi numai ce e frumos şi tânăr.

Să mai cumperi de la magazin o pungă de seminţe de doveleac decojite, pe care să le macini în râşniţa de cafea şi poţi să adaugi şi o punguţă de seminţe de floarea soarelui că îţi prinde mai bun gust fiertura.

Acum pune urzicile să fiarbă în apă cât să le acopere, lasă la clocot moale cinci minute, apoi scoate-le la stors şi toacă-le pe cârpător dar nu prea mărunt, să poţi simţi din lingură bucătura aşa cum se cuvine. Iar într-o cratiţă să pui o lingură de unt, trei linguri de ulei şi să rumeneşti acolo trei linguri de făină albă. Când începe să prindă culoare făina, azvârle şi făina de seminţe în cratiţă învâte compoziţia numai jumătate de minut, stinge- rântaşul cu zeama în care au fiert urzicile, mai pune şi urzicile la loc şi drege fiertura asta cu sare, piper şi un strop de coriandru pisat. Să clocotească niţel amestecând mereu cu lingura de lemn, până se desface făina şi se transformă sosul în ceva mătăsos şi cu luciu.

 

Nu mai trebuie decât să tragi cratiţa la o parte, să mai adaugi o bucăţică de unt şi gata. Poţi servi la masă ca fel principal cu pâine proaspătă şi o salată lângă. Şimplu, gustos şi brebeneşte sănătos”

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite