Cum se face oaia în sec. Ingredientele obligatorii pentru aroma perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO click.ro
FOTO click.ro

Carnea de oaie nu e pe gustul tuturor, mai ales din cauza mirosului şi gustului specific. Cu reţetă bună şi ingrediente pe măsură, poate să devină un deliciu.

Bucătarul reşiţean UIca Mihai are o reţetă, despre care spune că a făcut-o rost de la ciobanii din vechime, care păşteau oile pe Munţii Semenicului.

“Se iau toate ale oii: ceafă grasă cu gât cu tot, coasta galbenă de seu; pulpa cu pieliţele ei; osul spinării cu o ţără karmanadl şi tot ce-o măi scăpat din gura lupului.

Mai ai nevoie de şase cepe mari, doi morcovi, patru cinci pipărci cu carnea grasă, o vânătă durdulie şi părădaisă cât mai mult. Căpăţâna de usturoi din traista ciobanului, oloi dospit, în care ai ţinut opt zile: boabe de piper, usturoi mărunţit, sare, busuioc şi măghiran.

Dacă le-ai rânduit pe toate, te apuci şi coci legumele pe plită să se facă moi şi să se umple de un suc dulce. După care le tai toporăşte adică felii mari, iar usturoiul îl laşi aşa copt întreg în chimeşa lui. Şi pui într-o oală de lut un rând de legume coapte, un rând de bucăţi de carne frecate cu sare şi piper şi alt rând de legume.

Înmoi toată oala cu ulei din belşug, apoi pui capacul deasupra şi dai oala la cuptor sau supt ţăst dacă ai. Şi astă mâncare se face greu şi îndelung şi trebuie să îi cânţi o doină ca să se frăgezească şi să mai bei o răchie şi să stai cu ortacii la givan. Şi când îi oala gata o scoţi la aer şi o destupi şi nu-ţi mai faci grijă să împarţi drept cu ortacul, numai bagi în tine şi bagi şi bagi...”, spune Uica Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite