Cum se face lebenci leves, zeama cu gust extraordinar al cărei conţinut se asemănă cu pastele italiene

Cum se face lebenci leves, zeama cu gust extraordinar al cărei conţinut se asemănă cu pastele italiene

FOTO mindmegette.hu

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că zeama numită lebenci leves este o încropire de gusturi memorabilă de care el nu se mai satură.

Uica Mihai povesteşte că a învăţat reţeta în urmă cu mulţi ani de la localnicii din judeţul Arad, de lângă graniţa cu Ungaria.

"Mai întâi frământaţi un aluat de tăiţei din jumătate de kilogram de făină, cinci ouă şi o linguriţă de sare.Întindeţi pe planşetă cu sucălăul o foaie mare, subţire ca hârtia de ziar, acoperiţi-o cu un ştergar curat de in şi lăsaţi-o să se uşte bocnă, timp de câteva ceasuri, până se face tare ca tabla.

Trebuie să semene cu foaia italienească de Lasagnia şi chiar poate fi folosită ca atare, dar mai bine rupeţi-o între degete, în fragmente inegale, să obţineţi un fel de tăiţei neregulaţi ca formă, chiar empirici şi nesofisticaţi.Acum tăiaţi o halcă de costiţă afumată în cubuleţe, prăjiţi cubuleţele la foc potrivit ca să lase grăsime, scoateţi-le afară şi în locul lor puneţi două cepe rase pe răzătoarea cu ochiuri mari, doi ardei kapia daţi prin maşina de carne ori prin robot, potriviţi gustul cu sare, piper şi mai un strop de boia.

Jumătate de minut rumeniţi ingredientele apoi puneţi tăiţeii să se pârgălească în grăsime adică să prindă şi ei puţină rumeneală. Acum adăugaţi patru-cinci cartofi tăiaţi mărunt, apă caldă până în buza oalei, două foi de dafin şi lăsaţi să fiarbă molcom oala, adăugând spre final şi cuburile de costiţă afumată.Când cartofii sunt moi, e gata.Puneţi în blid, un strop de smântână deasupra, un ardei iute şi ai leveşe pârgălite. Nebunie de gust !!!"

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: