Cum să găteşti puiul „la groapă“. Ingredientele care trebuie folosite ca să iasă aromat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că puiul gătit „la groapă“ are o savoare deosebită şi poate fi pus pe masa oricărui gurmand, fără teama de a da greş.

Bucătarul cărăşean a crescut în judeţul unde partizanii au ţinut piept mulţi ani regimului comunist. De la bătrânii din zonă, Uica Mihai a cules poveştile de vitejie, dar şi mai multe reţete pe care le-a păstrat cu sfinţenie. A aflat de la un partizan cum găteau aceştia puiul, în pădure, ascunşi de ochii autorităţilor de atunci. La reţeta bătrânului partizan a adăugat câteva ingrediente, ca să iasă un pui fript, după care te lingi pe degete.

 “Mergeţi mai întâi şi cumpăraţi un pui refrigerat dacă nu aveţi unul deja prin curte. Dacă aţi luat puiul, treaba e pe jumătate făcută, fiind vorba de jumătatea uşoară. Jumătatea grea este că trebuie să te înarmezi cu o cazma şi, plecat în excursie, să cauţi un loc de campare care să îţi inspire sentimente generoase şi să te îndemne la visare.

Dar înainte de a începe să visezi, sapă o groapă adâncă de jumătate de metru şi umple-o cu lemne şi fă înăuntru un jăratec care să ardă mai bine de un ceas. Scopul este ca groapa să fie atât de fierbinte încât să frigă puiul pe care tu între timp îl pregăteşti. Adică îl ungi pe dinăuntru cu unt, iar pe dinafară cu ulei. Şi să îi umpli coşul pieptului cu fructe, mere curăţate de coajă şi tăiate felii, prune fără sâmburele lor, pere, o piersică dacă ai la îndemână şi câteva sferturi de lămâie. Iar pe dinafară să îl pudrezi cu sare, piper, boia de ardei şi cimbru, toate amestecate la un loc.

Pe fundul gropii unde ţi-a rămas jăratec de o palmă, să aşterni o lespede de piatră curată, iar pe ea aşează puiul cu burta în sus. Acum mai trebuie numai să acoperi groapa cu ramuri pline de frunziş. cu glii de iarbă şi să uiţi de foc trei sfert de ceas. Ai vreme să visezi aşezat supt vreun stejar umbros, că eşti partizan şi te lupţi cu jăndarii cei răi şi îi învingi la rând.

A, am uitat să îţi spun să aşezi în jurul puiului câţiva cartofi întregi numai spălaţi cu apă de râu şi să îi laşi să se coacă acolo drept garnitură. Şi dacă a trecut un ceas, să descoperi groapa şi vei găsi acolo puiul rumen şi plin de saft cu gust epocal de mâncare pentru bărbaţi adevăraţi care ştiu ce-i restriştea şi vitejia. Şi să-l mănânci rupând cu mâna, bucăţi dulci, iar lângă ai cartofii aburiţi numai frânţi în două şi pudraţi cu sare şi fructele cele coapte scoase din pui. Şi dacă ai în preajmă un izvor ori o fântână cu ciutură, altceva nu îţi mai trebuie", spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite