Cum se face fasolea verde cu aimpren. Reţeta ţărănească din Banat

Cum se face fasolea verde cu aimpren. Reţeta ţărănească din Banat

Fasole verde

Fasolea verde cu aimpren este o reţetă veche pe care bucătarul bănăţean Uica Mihai spune că o ştie de la bunicul său.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bucătarul bănăţean spune că pentru acestă mâncarea îţi trebui câteva ingrediente de bază şi puţină atenţie în timpul gătitului. Altfel poţi să greşeşti şi să-ţi iasă mâncarea amară.

"Ia o legătură de pătrunjel, una de mărar, una de ţelină şi pune-le să fiarbă în doi litri de apă, cu o linguriţă de piper, o linguriţă de sare şi două foi de dafin. Cinci minute să clocotească oala, apoi trage-o de pe foc şi las-o acoperită cu capac un sfert de ceas, timp în care cureţi fasolea (cam treisfert de kilogram) şi o rupi în bucăţi potrivite cam de 3-4 centimetri.

Acum strecori zeama de verdeţuri o pui într-o cratiţă şi la foc iute clocoteşti fasolea, punând alături de ea şi o căpăţână de usturoi întreagă şi un ardei iute, pe care după un sfert de ceas le scoţi afară şi le arunci.

Când fasolea e moale şi nu trebuie molfăită în dinţi, e vremea să faci aimprenul. Pui în tigaie cam 5 linguri de ulei, două linguri de făină albă şi amestecând mereu dai făinii rumeneală. Adaugi o linguriţă de boia, mai prăjeşti doar douăzeci de secunde altfel boiaua devine amară, stingi aimprenul cu un mujdei făcut din jumătate de căpăţână de usturoi şi 200 de mililitri de apă şi torni aimprenul în cratiţa cu fasole, la foc mic, amestecând încontinuu ca să nu facă cocoloaşe.

Cinici minute clocoteşte cratiţa, trage-o de pe foc şi las-o să se odihnească zece minute. Când serveşti în castron pântecos, stropeşte deasupra cu smântână şi mai adaugă pătrunjel tocat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările