Cum se fac găluştele din coleaşă. Un desert inedit cu ingrediente puţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO UIca Mihai
FOTO UIca Mihai

Coleaşa sau mămăliga este o mâncare care se face repede, nu necesită cheltuieli mari şi nici multe cunoştiinţe în ale bucătăriei.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai se autointitulizează mămăligar prin definiţie, deoarce în urmă cu mai mult de 50 de ani, a avut o copilărie în care mămăliga nu lipsea din mesele sale. Şi asta nu că ar fi fost o mâncare nemaipomenită, ci pentru că aşa erau acele vremuri. Atât se putea.

Tocmai de aceea spune, că am învăţat să facă din mămăligă inclusiv desertul. Aşa că, reţeta de mai jos este un exemplu în acest sens.

“Fierbi în trei căni de apă, o cană de făină din porum alb - se găseşte mai greu dar e dulce şi fină - adaugi doar un strop de sare, câteva linguri de miere şi ai grijă să îţi iasă o coleaşă pripită care să îţi permită să decupezi găluşte cu ajutorul a două linguri muiate în apă rece.

Şi găluştele astea, după ce s-au răcit, le prăjeşti în unt să prindă puţin obraz rumen, apoi repede le tăvăleşti prin praf de nucă amestecat cu zahăr vaniliat şi scorţişoară şi le aşezi morman pe farfurie.

Deasupra stropeşti cu un sirop de casă, gros şi gâlgâitor când curge din sticlă, ori cu dulceaţă de trandafiri, căpşune ori zmeură”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite