Corcoduşele marinate pot deveni cele mai rafinate murături pe care le-aţi gustat vreodată. Cum se pregătesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corcoduşele marinate sunt murăturile preferate ale cunoscutului bucătar bănăţean Uica Mihai. Ne-a povestit cum se pun acestea în borcane ca să reziste până în miezul iernii.

"Eu nu am niciodată destule, nu reuşesc de câţiva ani încoace să trec de luna ianuarie măcar cu un borcan în cămară, rămas de sămânţă în raft.
 

De fapt în lista de preferinţe a prietenilor corcoduşele marinate ocupă locul doi, imediat şi la câteva puncte diferenţă după vinetele marinate cu arpagic şi usturoi. Mai o săptămână, maximum zece zile, şi începe sezonul lor. Am deja pregătite o sută de borcane numai pentru ele, am cumpărat oţet, zahăr mirodenii şi cele de trebuinţă, doar să prind câteva zile frumoase pentru cules.


Şi din spirit de solidaritate cu poftele voastre de bunăciuni la borcan, vă dau reţeta şi indicaţii la pont. Doar să vă apucaţi de treabă.


Alegeţi un soi de corcoduşe galbene, din cele cu fructul mare şi aromă puternică de ananas. Să fie semi-coapte, doar în pârg, uşor dulci, uşor acrişoare. Aşa îşi vor păstra carnea crocantă şi plină de duhul verii. Spălaţi-le, zvântaţi-le şi aşezaţi-le în borcane.
 

Marinata se alcătuieşte astfel:
 

- 1 litru de oţet de nouă grade

- 2 litri de apă

- 300 de grame de zahăr

- o lingură cu vârf de boabe de piper

- câţiva ardei iuţi tăiaţi în două pe lungime

- câteva foi de dafin

- creguţe verzi de cimbru

- boabe de coriandru

- sare, nu prea multă, după gust.


Fierbeţi marinata lăsând-o să dea doar un clocot scurt, de câteva minute. Turnaţi lichidul fierbinte peste corcoduşe, puneţi capac pe borcane ori căpăciţi cu celofan şi sfoară, băgaţi borcanele în cuptor şi lăsaţi-le patruzeci de minute la temperatura de 110-120 de grade. Gata, aşezate pe raft, îşi vor aştepta rândul să însoţească fripturile speciale de sărbători. Dacă puteţi intercala între cocoduşe bucheţele mici de conopidă, căţei de usturoi şi arpagic, e şi mai brava", povesteşte Uica Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite