Cetate greu de reconstruit în Banat. Administraţia locală nu găseşte constructor chiar dacă plăteşte 4,5 milioane de euro

Cetate greu de reconstruit în Banat. Administraţia locală nu găseşte constructor chiar dacă plăteşte 4,5 milioane de euro

Ruinele cetăţii “Sf. Ladislau” din comuna Coronini ar trebui să fie reabilitate şi incluse în circuitul turistic, însă constructorul pentru aceasta lucrare este foarte greu de găsit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria Coronini a obţinut în această primăvară, de la Agenţia de Dezvoltare Regională, suma de 4,5 milioane de lei pentru reabilitarea fortificaţiei şi transformarea ei într-un punct turistic, însă până acum nu s-a făcut absolut nimic.

Chiar dacă e vorba de mulţi bani, constructorii nu s-au înghesuit, asta şi din cauza faptului că nu există nicio imagine a fostei cetăţi, care să stea la baza reabilitării. La prima licitaţie, organizată cu trei săptămâni în urmă niciun constructor nu s-a prezentat să-şi adjudece lucrarea.

Primarul comunei, Ilie Boboescu spune că a încercat să găsească un document autentic care să ofere cel puţin o schiţă a cetăţii, însă nu a găsit. “Noi nu am reuşit să găsim o imagine a cum a arătat cetatea. E foarte veche, din 1426 şi ne-a fost imposibil să găsim o imagine. Am căutat şi încă mai căutăm în Austria, Ungaria şi Serbia, dar nu există. Proiectanul va ţine cont de datele pe care le deţinem şi de ruinele vechii cetăţi şi sperăm noi să o redea cât mai fidel”, spune primarul.

Luni, 4 decembrie, Primăria Coronini a organizat cea de-a doua licitaţie, la care s-au prezentat trei societăţi. “M-am bucurat că de data asta măcar au venit la licitaţie. Pentru că totuşi e vorba de o sumă destul de mare şi e păcat să pierdem banii. Acum trebuie să aşteptăm să se termine procedura şi sper ca măcar una dintre ele să îndeplinească condiţiile şi să facă ceea ce trebuie, pentru că nu e o construcţie oarecare. Sper ca din primăvară să începem lucrările şi să nu fie contestaţii care să prelungească această perioadă”, a mai spus Boboescu.

La finalul proiectului, pe lângă ruinele reabilitate, în cetate va fi construit un traseu turistic cu alei pavate şi iluminate, o platformă pentru spectacole şi o terasă belvedere, de unde se poate observa întreaga zonă.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: