Cei mai mulţi reşiţeni se cultivă în perioada de criză cu doar 50 de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cărţile din librării se aşterne praful din cauza preţurilor mult prea mari. Anticariatele reşiţene reprezintă cele mai ieftine variante pentru consumatorii de literatură, de acolo putând fi achiziţionate volume la preţ de nimic.

Într-o perioadă marcată de criza economică, reducerile salariale şi disponibilizările în masă de la marii angajatori din oraş, reşiţenii îşi permit tot mai greu luxul de a deschide o carte.

Piaţa de vechituri a Reşiţei, care se ţine la fiecare sfârşit de săptămână pe Stadionul Gloria, este, fără îndoială, locul în care, printre boarfe şi chilipiruri, găseşti cele mai ieftine cărţi din oraş. Chiar şi aşa, cumpărătorii sunt puţini, de cele mai multe ori fiind reprezentaţi de elevi şi studenţi care caută cărţi şi manuale de specialitate.

Cărţile, precum vinul

„Vânzarea merge foarte prost. Până acum un an a mers foarte bine, dar acum e dezastru. Cititori sunt, dar nu sunt posibilităţi financiare. Nu am încotro, trebuie să mă adaptez. Chiar dacă este o carte de valoare, trebuie să înţeleg că oamenii nu au posibilităţi. Sunt zile în care vând zece sau 15 bucăţi şi trebuie să mă declar mulţumit. Sunt zile în care nu dau nimic. Am dat cărţi şi cu 50 de bani”, susţine Ion Ciursaş.

Aproape că nu există scriitor care să nu se regăsească în cele câteva tone de cărţi pe care le-a adunat bărbatul, dar chiar şi aşa, vânzările sunt foarte slabe. „Nu faci averi din cărţi. Eu trăiesc din pensia de boală şi din ce câştigă soţia în străinătate. Mai iese un leu atunci când vin străinii şi cumpără cărţi scumpe. Dacă sunt aproape noi şi arată bine, nu le ia nimeni. Dacă au coperţile mai roase, mai murdare, se dau imediat. Sunt precum vinul, cu cât mai vechi, cu atât mai căutate”, adaugă Ciursaş. În librării, unde cărţile sunt noi şi frumos copertate, vânzarea merge şi mai slab. „Vindem mai degrabă cărţi de colorat. Literatura are trecere mai greu la reşiţeni, probabil din cauza problemelor financiare”, spune Clara Damian, vânzător.


image
image

Aş vrea să aflu despre locurile în care se găsesc cele mai bune şi ieftine cărţi“.
Mihaela Badea, 21 de ani, studentă

Dacă vânzarea de carte nu este o afacere profitabilă, activitatea bibliotecilor este una fructuoasă. Gabriela Şerban, directoare bicliotecii din Bocşa, spune că tinerii sunt cei care reprezintă publicul cu mare interes pentru carte. „Este evident faptul că din cauza lipsei de bani oamenii nu mai cumpără cărţi. Cu toate acestea tinerii vin la bibliotecă şi încă savurează cartea idiferent de genul publicistic“, a declarat Gabriela Şerban.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite