Cea mai cochetă localitate din Caraș-Severin mai are doar 26 de locuitori

Cea mai cochetă localitate din Caraș-Severin mai are doar 26 de locuitori

Localnicii au un muzeu, în mijlocul munţilor

Gărâna mai are doar 25 de localnici, întrucât după 1990 pemii care au locuit aici au plecat în Germania. Pemii au lăsat în urma lor case părăsite, dar cei cei 25 de băştinaşi care au mai rămas aici păstrează tradiţia şi dau viaţă comunei.

Ştiri pe aceeaşi temă

La doar câţiva kilometri de Reşiţa, după un drum plin de curbe şi gropi, care nu te îmbie prea mult la plimbări cu maşina, găseşti, printre Munţii Semenicului, comuna Brebu Nou. Acum zeci de ani, aici trăiau peste 500 de pemi, dar astăzi mai sunt doar 26. În ciuda numărului mic de localnici, tradiţiile sunt păstrate la fel ca înainte de 1990, anul care a lăsat satul pustiu. Nu toţi au plecat.

Băştinaşii fac turism
„Am rămas aici, pentru ca aici este casa mea şi mi-e greu să o iau de la început în altă parte, deşi cea mai mare parte din familia mea a făcut acest lucru”, spune Adolf Richer, un localnic din satul Gărâna, care aparţine de comuna Brebu  Nou. Viaţa în Gărâna decurge normal, iar ceea ce îi uimeşte cel mai tare pe turiştii care vin aici este faptul că tradiţiile sunt păstrate cu rigoare. „În fiecare duminică, sătenii se îmbracă în costumele tradiţionale ale pemilor şi merg la biserică. Să nu mai vorbim de sărbători, când totul se transformă într-un basm autentic”, spune Carol Rank, primarul comunei, dar şi unul dintre ultimii localnici.  

Localnicii au chiar şi un muzeu unde au expus obiectele adunate din comună. Acestea le amintesc în permanenţă de valorile vechii comunităţi. Chiar şi casa este vopsită în alb şi verde, culorile specifice etniei. „Este extraordinar că oamenii de aici s-au gândit să pună în valoare comuna şi prin aceste obiecte vechi şi inedite, pe care astăzi nu le mai găseşti nicăieri”, spune Aurelia Bejan, unul dintre turiştii care recent a trecut pragul muzeului de la Gărâna.

Cine locuieşte la Brebu Nou
Din cele 500 de case care mai sunt la Brebu Nou, circa 40 la sută sunt ale vechilor proprietari care au plecat în Germania, dar care revin anual în ţară, pe perioada verii. Aproximativ 50 la sută dintre imobile aparţin turiştilor care şi-au cumpărat o casă aici. Restul caselor sunt ale localnicilor care trăiesc în comună.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: