Ce substanţe dubioase conţin mititeii pe care-i consumăm la grătar. Nici muştarul şi pâinea nu sunt mai sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Dacă ieşiţi des la iarbă verde şi vă place grătarul în natură, trebuie să ştiţi că, dacă nu sunteţi atenţi la alimentele pe care le consumaţi, puteţi să vă îmbolnăviţi.

Majoritatea produselor pe care românii le cumpără din supermarket pentru ca să le pună pe grătar, conţin aditivi şi conservaţi care, în timp, pot provoca probleme de sănătate. Celebrii mititei prezintă nenumărate probleme de conţinut. De la faptul că nu au cantitatea de carne recomandată, până la ingredientele care nu ar trebui să se găsească într-un produs alimentar.

Într-un studiu realizat de către Asociaţia Pro Consumatorilor din România, în care s-au făcut teste pe 25 de tipuri de mititei din comerţ s-au descoperit amănunte îngrijorătoare. La trei din 10 mititei nu se specifică conţinutul de carne pe etichetă! Patru din 10 mititei conţin arome! Trei din 10 mititei conţin carmin! Doi din 10 mititei conţin aromă de fum! Doi din 10 mititei conţin monoglutamat de sodiu! Unul din 10 mititei conţine acid citric!

“La fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu. Conţinutul de carne declarat de unii producători la produsele analizat”, se arată în studiul APC România.

Costel Stanciu, preşedintele acestei asociaţii recomadă evitarea mititeilor care conţin substanţe nerecomandate. “Consumatorii se aşteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conţinutul şi calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situaţii. La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conţinutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziţie.  Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziţie arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, carmin, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoascorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitaţi mititeii cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale şi fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respective”, spune preşedintele APC.

Mustarul şi pâinea feliată au la fel de multe probleme. Patru din 10 tipuri de muştar conţin făină de grâu! Trei din 10 tipuri de muştar conţin gumă xantan! Două din 10 tipuri de muştar conţin amidon! Două din 10 tipuri de muştar conţin zaharină! Două din 10 tipuri de muştar conţin arome! Două din 10 tipuri de muştar conţin acid citric! La nouă din 10 tipuri de muştar, apa este principalul ingredient!

"Muştarul este un condiment sub formă de pastă moale, de culoare galben-verzuie, obţinut prin prelucrarea seminţelor de muştar cu adaos de zahăr, sare, acid acetic, cimbru şi alte tipuri de condimente. La fabricarea muştarului industrial analizat s-au folosit următoarele ingrediente: apă, boabe de muştar, făină de muştar, oţet din vin, zahăr, sare, condimente, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, betacaroten, riboflavină, disulfit de potasiu, acid citric, amidon modificat din porumb, gumă de xantan, gumă de guar, acesulfam de potasiu, zaharină, tartrazină, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, arome, extract de chili, boia de ardei iute, miere de albine, curcumină şi coriandru. Înlocuirea făinii de muştar cu făina de grâu nu face altceva decât să modifice aroma şi gustul caracteristic dat acestui produs de către boabele de muştar”, arată acelaşi studiu.

Despre pâine putem să vă spune că se înscrie în acelaşi registru. Costel Stanciu spune că are  ingrediente care au denaturat reţeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belşug.

“Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală şi pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie şi sare), deoarece numai aşa pot beneficia de substanţe minerale (calciu, fosfor şi fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 şi B6) şi vitamina PP. Totodată, le sugerez să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale şi de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip. De asemenea, folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obişnuită în industria alimentară. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceştia au numai un rol tehnologic, „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale, creând percepţii false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospeţimea, culoarea, gustul şi aroma”, mai spune preşedintele APC.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite