Ce reguli trebuie să respecţi dacă eşti la dietă şi ai fost invitat la restaurant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO restauranttinecz.ro
FOTO restauranttinecz.ro

Eşti într-o perioadă în care vrei să îţi schimbi stilul de viaţă şi alimentaţie? Nu ai posibilitatea să mănânci acasă şi trebuie să alegi un restaurant? Sau ai fost invitată la restaurant şi nu vrei să refuzi?

Medicul nutriţionist Iren Alexoi spune că poţi să o faci şi cu puţină atenţie îţi poţi ţine şi dieta. Sunt câteva reguli pe care trebuie să le respecţi

“În primul rând interesează-te unde te duci ca să ştii din timp cam ce fel de mâncare se serveşte şi să ai o idee cam ce trebuie să comanzi. Dacă mănânci seara la restaurant, poţi lua o gustare înainte de a pleca pentru a nu fi foarte înfometat/ă când comazi şi să comanzi mai mult decât este necesar. Ai grijă la supe/ciorbe – conţin de obicei mult ulei adăugat, sare în exces, mulţi cartofi şi rădăcinoase fierte. Asta nu te ajută deloc deşi te gândeşti că e o simpla ciorbă. Uleiul este hipercaloric, excesul de sare duce la retenţie de apă, iar cartofii şi rădăcinoasele fierte au indice glicemic mare. Supele cremă – întrebaţi dacă au adaos de cartof sau amidon sau adaos de ulei şi smântână.

Pe acestea le evitaţi! Învăţaţi-vă să întrebaţi despre modul de gătire şi ingredientele unui fel de mâncare la restaurant! Dacă ciorbele/supele sunt făcute oarecum light, atunci sunteţi în siguranţă. Puteţi alege orice fel de salate cu conţinut de legume, frunze şi proteine vegetale sau animale. Atenţie doar la dresing, pe care neapărat să îl cereţi separat şi îl folosiţi doar pentru gust, într-o  cantitate foarte mică. De obicei conţine foarte multe calorii. Puteţi alege variantele de aperitive cu humus, cu guacamole. Bruschetele cu roşii, avocado, ton etc. Ca şi model de meniu: o porţie de bruschete şi o salată. Orice fel de carne la grătar (evitaţi totuşi carnea de porc) fără sos adăugat, la care adăugaţi o salată sau legume. Peştele sau fructele de mare la grătar sunt cea mai bună alegere. Aveţi grijă cum sunt preparate legumele. Verificaţi cât ulei sau unt se foloseşte la prepararea lor. Alegeţi legume la grătar, dar să nu fie stropite cu ulei în exces sau legume la aburi. Evitaţi cartofii la restaurant. Dacă mâncaţi în perioada prânzului puteţi alege şi un meniu care conţine carbohidraţi: spaghete cu sos de roşii făcut proaspăt în restaurant – cu o linguriţă de parmezan sau spaghete à la primavera cu legume. Puteţi împărţi porţia cu un prieten şi să adăugaţi o salată lângă. Dacă în meniu există, puteţi opta pentru orez brun sau quinoa. Sunt alimente mai sigure, care nu ne îngraşă.

La desert – o cupă de îngheţată, o salată de fructe sau un desert delicios pe care îl împarţi cu cineva. Asta să nu faci însă mai mult de o dată pe săptămână. Evită restaurantele chinezeşti. Meniurile lor conţin sare, uleiuri în exces şi glutamat de sodiu. Nu prea găseşti nimic de dietă în meniul lor, nici măcar legumele. Fiţi responabili şi constienţi de alegerile pe care le faceţi. În adoptarea unui stil de viaţă sănătos ne putem bucura gusturile dar trebuie să fim un pic mai atenţi!“

 

 

 

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite