Ce mâncaţi de fapt dacă alegeţi o ciorbă de burtă la plic sau la conservă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un recent studiu, realizat de către o echipă de experţi a Asociaţia Pro Consumatori, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu, scoate la iveală neregulile în ceea ce priveşte ciorba de burtă comercializată la cutie sau plic

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat, în ultimele zile ale lunii decembrie din anul 2016, sortimentele de ciorbă de burtă comercializate în cadrul structurilor comerciale de tip market şi hipermarket şi a efectuat un studiu privind calitatea ciorbelor de burtă fabricate industrial.

Ciorbă de burtă la plic nu e ciorbă de burtă

Experţii APC arată că există un singur sortiment de acest gen realizat de către producătorul Unilever. “Este comercializat la o cantitate de 63 grame, din care se pot realiza, conform menţiunii afişate de către acesta pe ambalaj, patru porţii de „supă” a câte 250 grame fiecare. O analiză atentă a ingredientelor menţionate pe ambalaj scoate în evidenţă faptul că acest produs nu poate fi denumit ciorbă de burtă, deoarece în compoziţia acestuia nu se regăsesc două ingrediente de bază ale acestui produs tradiţional şi anume burta de vită şi supa de oase”, arată specialiştii APC, care redau şi ingredientele produsului: făina de grâu, amidon de porumb, sare, grăsime de vită (6,8%), carne de vită (6,2%), zer pudră (lapte), potenţiatori de aromă (monoglutamat de sodiu, guanilat de sodiu, inozinat de sodiu), maltodextrină, usturoi (3,1%), grăsime vegetală de palmier, lactoză, zahăr, acidifiant (acid malic), arome (conţin ţelină, lapte), condimente (rădăcina de leuştean, curcuma, piper (0,06%), seminţe de ţelină), extract de drojdie, antioxidanţi (extract de rozmarin, butilhidroxianisol), colorant (extract de ardei roşu - 0,02%).

APC arată şi ce compuşi chimici conţine ciorba respectivă:

-          E160c – Capsantina este un colorant natural cu nuanţe de roşu sau portocaliu care a fost interzis în Australia.

-          E 296 – Acid malic, acidifiant si potenţiator de aromă. Concentraţiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseşte capacitatea de a metaboliza cantităţi mari de acid malic.

-          E320 – Butilhidroxianisol este un antioxidant, derivat din petrol, care poate provoca reacţii alergice, hiperactivitate, creşterea colesterolului şi are efect estrogenic. A fost interzis în Japonia.

-          E 392 - Extractul de rozmarin face parte din secţiunea Aditivi alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii.Consumul de extract de rozmarin poate cauza reacţii alergice, precum şi diverse probleme de sănătate femeilor însărcinate. Totodată, nu este recomandat persoanelor care suferă de tensiune arterială, diabet, ulcer.

-          E621 - Monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta poate provoca reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

-          E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii; trebuie evitat de către persoanele cu astm şi gută.

-          E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obţinut din carne sau peşte, poate declanşa reacţii alergice.

Analiza sortimentelor de ciorbă de burtă la conservă

În structurile comerciale de tip market şi hypermarket există la comercializare 6 sortimente de ciorbă de burtă ambalate în conservă din tablă zincată lăcuită. Aceste produse sunt fabricate/distribuite de către Scandia Sibiu, Orkla Foods Romania, Vascar, Carrefour şi Billa.

Rezultatele studiului efectuat de către APC pe aceste produse sunt următoarele:

-          Numai 33% dintre sortimentele de ciorbă de burtă la conservă analizate respectă reţeta tradiţională.

-          Numai 33% dintre sortimentele de ciorbă de burtă la conservă analizate conţin cantitatea de burtă şi smântână specific reţetei tradiţionale, adică peste 100 grame de burtă de vită per porţie şi 30 grame de smântână per porţie.

-          67% dintre produsele analizate conţin amidon din cartofi sau porumb, ingredient/agent de îngroşare folosit pentru a imita/reda consistenţa ciorbei de burtă realizată în mod tradiţional.

-          Într-o porţie de ciorbă de burtă, adică de 400 ml, preparată în mod tradiţional, cantitatea de sare nu depăşeşte 1 gram per porţie. În ciorbele de burtă ambalate la conservă, cantitatea de sare per porţie (400 ml/390 ml) variază între 4,8 grame şi 5,33 grame!

Concluzia este trasă de coordonatorul studiului, conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC „Ciorba de burtă la plic sau cea din conservă este, poate, cel mai nereuşit produs al industriei alimentare, deoarece niciuna din caracteristicile organoleptice ale produsului tradiţional: aspect, culoare, miros, textură şi gust, nu a putut fi reprodusă. Ciorba de burtă la conservă este hipersodică, având un conţinut de sare per porţie între 4,8 grame şi 5,3 grame de sare, ceea ce înseamnă necesarul zilnic de sare pentru un adult. Ciorba de burtă tradiţională este o delicatesă pentru cunoscători, care trebuie servită cât mai aproape de momentul preparării, în timp ce ciorba de burtă la conservă are termen de valabilitate de până la 4 ani.”

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite