Ce mai simplă şi gustoasă reţetă de raţă pe varză. Ce mirodenii îi dau gustul şi mirosul minunat

Ce mai simplă şi gustoasă reţetă de raţă pe varză. Ce mirodenii îi dau gustul şi mirosul minunat

FOTO ARhiva

O mâncare gustosă pe care puţini o pot refuza este raţa pe varză. Dacă este bine făcută şi cu mirodeniile potrivite şansele de succes cresc considerabil.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bucătarul reşiţean Uica Mihai se mândreşte că nu a dat nicioadată greş când a vrut să-şi impresioneze vreun oaspete. Mâncarea împărătească pe care a gătit-o în ocazii speciale esta raţa pe varză. Iată, mai jos, reţeta

"Să cumperi din piaţă un răţoi bagabont gras de untură şi cu târtiţa roză, varză cât mai multă să se piardă răţoiul în ea
trei cartofi mari ca oul de raţă, câteva roşii cu carnea tare.
Mirodenii: dafin, chimen, piper boabe, piper măcinat, boia, sunduc şi sare

Şi dacă ai târguit toate astea, te apuci şi mai pârleşti răţoiul la flacără iute şi îl freci cu sare grunjoasă şi îl speli bine ca să strălucească galben de curat. Şi îl ungi şi pe dinuntru şi pe dinafară,cu o salţă pe care ai încropit-o în cănuţa de lut, din ulei, sare, piper, chimen şi boia. Iar în burta răţoiului să îndeşi crumpii curăţaţi şi muiaţi în oloiul răţoiului.

Acum ai trebuinţă de o tavă înaltă, în care să aşterni frunze de varză aşa întocmite ca să facă un aşternut gros pentru răţoi. Şi aşterni varză tocată mărunt, presari foi de dafin şi sfunduc, apoi arunci felii de roşii pe care le-ai înmuiat în salţa rămasă de la unsul răţoiului, mai presari varză şi apoi aşezi răţoiul cu burta în sus şi îl îngropi iar în varză tocată să nu se mai vadă măcar urma lui. Şi iar pui felii de roşii muiate în salţă, mai nişte dafin şi sfunduc şi iar varză tocată.

Iar deasupra de tot întocmeşti o plapumă groasă din foi de varză aşa puse una peste alta,  să nu mai poată respira toată coptura şi să-i rămână aburul ei, că acela e dulcele mâncării. Şi tava se pune la cuptor şi se lasă ceasuri bune, chiar cinci sau şase, mai priveghind tava să nu se ardă bunătate de bucate.

Şi când o scoţi afară la aer o să miroase la toţi vecinii şi mâţele din cartier o să fete numai pui dolofani de poftă. Şi când o scoţi mâncarea în farfurie poţi să o stropeşti cu iaurt şi să mai presari mărar tocat peste ea. Şi merge nemţeşte lângă ea, coltuc proaspăt de la brutar.
Şi o bere. Şi o lulea cu tutun fiert în miere la urmă, ca să îţi ticnească"

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: