Ce aveţi de făcut când ajungeţi primul la un accident. Regulile vitale după care trebuie acordat primul ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţiile în care este necesar primul ajutor pot fi foarte diferite, dar cel care acorda primul ajutor va trebui să urmeze patru paşi, indiferent de situaţie.

Specialiştii susţin că cei patru paşi importanţi sunt: luarea măsurilor de siguranţă, evaluarea stării victimei, solicitarea ajutorului, asigurarea primului ajutor.

Luarea măsurilor de siguranţă


E foarte important să evaluaţi situaţia şi să verificaţi dacă există pericole potenţiale (de exemplu trafic, incendiu, electricitate etc.).   Nu trebuie să vă apropiaţi de locul accidentului decât atunci când sunteţi sigur că viaţa nu vă este pusă în pericol şi trebuie să încercati să înlăturaţi pericolele la care sunt expuse victima şi cei din jur. Dacă nu sunteţi în siguranţă, contactaţi serviciile de urgenţă. 

În caz de accident rutier reduceţi treptat viteza şi nu frânaţi brusc pe măsura ce vă apropiaţi de locul accidentului rutier. Opriţi maşina într-un loc sigur, pe banda de refugiu, pe marginea drumului sau în afara lui. Puneţi-vă vesta reflectorizantă. Folosiţi semne de avertizare (precum triunghiul reflectorizant), pentru avertizarea celor care se apropie de locul accidentului.

Fiţi atent la cablurile electrice de pe jos şi asigurati-vă că nimeni nu se apropie de aceste cabluri şi că nu sunt atinse. Încercaţi să preveniţi un posibil incendiu, oprind contactul electric din vehiculele implicate în accident şi nelăsând pe nimeni să fumeze în imediata apropiere. Aveti în vedere faptul că airbag-urile care nu s-au activat, se pot umfla brusc. Încercaţi să imobilizaţi vehiculele accidentate, trăgând frânele de mână.

Scoaterea de urgenţă a victimei

Specialiştii spun că nu ar trebui să mişcati victima din locul accidentului, decât dacă pericolul este iminent şi nu poate fi controlat, dacă nu se pot lua măsuri de siguranţă şi numai dacă nu vă expuneţi niciunui pericol. Dacă este necesar, mutaţi victima în cel mai apropiat loc sigur.

Dacă victima este conştientă, explicaţi-i ce veţi face şi rugaţi-o să coopereze. Dacă este posibil, imobilizati gâtul victimei în timpul deplasării. Rotiţi cât mai puţin posibil gâtul, capul şi corpul victimei.

Tehnica: Ridicarea Rautek

•    Asezaţi braţele victimei de-a lungul trunchiului său.
•    Ingenuncheaţi în spatele capului victimei. Treceti o mână sub gâtul victimei şi pe cealaltă o asezaţi între omoplaţi. Ridicaţi-i cu grija capul şi umerii şi apropiaţi-vă.
•    Ridicaţi spatele victimei în pozitie şezând. Sprijiniţi-i umerii.
•    Treceţi ambele mâini pe sub subsuorile victimei şi apucaţi-I un antebrat. Tineţi-o strâns de antebraţ cu o mână şi de încheietura mâinii cu cealaltă.
•    Ridicaţi-vă pe vine, fără să daţi drumul braţului victimei. Victima se află acum între picioarele dumneavoastră. Apasaţi bine mâna victimei pe pieptul acesteia.
•    Ridicaţi-vă cu spatele drept şi trageţi victima în sus. Mergeţi cu spatele, târând victima. Fiţi atent la obstacolele din spate.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite