Cât de departe sunt parcurile unuia dintre cele mai dezvoltate oraşe din România faţă de cele din străinătate. Ce le lipseşte celor româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara a investit mult în ultimul timp în parcuri însă acestea sunt departe de cele din ţările dezvoltate
Timisoara a investit mult în ultimul timp în parcuri însă acestea sunt departe de cele din ţările dezvoltate

O analiză a parcurilor din Timişoara făcută de către unul dintre colaboratorii Urbanize Hub, pe criterii bine stabilite, demonstrează încă o dată că spaţiile de relaxare din România sunt încă departe de cele din străinătate.

Topul este făcut de Dorian Curcanu, absolvent al Politehnicii din Copenhaga, Danemarca, cu o experienţă de 4 ani ca inginer în Londra şi pasionat de administraţie publică locală şi dezvoltarea urbană sustenabilă. Tânărul inginer a analizat, pentru UrbanizeHub, cum au arătat, în vara acestui an, parcurile din Timişoara şi niciunul dintre acestea nu a primit calificativul maxim de patru stele.

La baza analizei a stat Green Surge, un proiect colaborativ între 24 de parteneri din 11 ţări, finanţat de Comisia Europeană prin Schema FP7 şi găzduit de University of Copenhagen, după care s-a realizat o listă a criteriilor de analiză pentru parcurile centrale din Timişoara. Cele şase criterii de analiză au fost următoarele: infrastructură, curăţenie şi aspect estetic, calitatea spaţiului verde, multifuncţionalitatea parcurilor, elementele culturale – artistice – turistice şi integrarea activităţilor economice.

Conform acestui top, Timişoara are 4 parcuri de 3 stele, 3 parcuri de 2 stele şi 5 parcuri de o stea. Nici unul din parcurile analizate nu a atins punctajul maxim de 4 stele. Marea majoritate a parcurilor din zona centrală a Timişoarei se află într-un stadiu precar, iar problemele frecvent întâlnite la acestea, desprinse în urma analizei parcurilor şi a evaluării generale, sunt lipsa curăţeniei, lipsa întreţinerii spaţiilor verzi şi lipsa diverselor elemente de mobilier urban.

“Eu m-am întors în Timişoara anul acesta, în luna aprilie. Atunci am constatat că avem nişte parcuri cu calitate destul de scăzută. Am fost destul de dezamăgit să văd cum arată şi de aici a plecat practic idea de a face o analiză, obiectivă şi sistematică, şi o comparaţie cu ceea ce există în alte părţi. Pe baza criterilor de analiză şi a peste 140 de fotografii, realizate în parcuri am întocmit această cercetare. Diferenţa faţă de parcurile din străinătate este foarte mare. Am avut ca şi calificativ între una şi patru stele. Dincolo majoritatea parcurilor sunt la nivel de trei şi patru stele, iar la Timişoara majoritatea sunt la una două stele. Aceste spaţii în altă ţară sunt mult mai bine întreţinute, iar cetăţenii sunt mult mai reactivi acolo unde apar probleme”, spune Dorian.

Colaboratorul UrbanizeHub crede că soluţia pentru parcurile din Timişoara este ca acestea să fie reabilitate după un anumit concept.

“E nevoie de un masterplan profesionist, care să fie realizat de un ansamblu de arhitecţi, peisagişti, experţi în fonduri europene, experţi în publicitate, specialişti în horticultură şi aşa mai departe. Ei trebuie să stea la o masă şi să realizeze un masterplan. În momentul de faţă, administraţiile locale, dacă au zece parcuri, le modernizează pe fiecare în parte, separat, fără să ţină cont să creeze o sinergie, un concept integrat, o armonie şi chiar un brand prin care să atragi locuitorii şi din ate oraşe să vină în parcurile din Timişoara”, a declarat tânărul inginer.

Mai jos vă prezentăm, calificativele acordate fiecărui parc în urma analizei bazată pe cele 6 criterii şi raportate la parcul ideal descris în Green Surge. Restul analizei o găsiţi aici

1.Parcuri cu 3 stele:   

Parcul Rozelor

Parcul Justiţiei

Parcul Copiilor

2. Parcuri cu 2 stele

Parcul Regina Maria 

Parcul Catedralei

Parcul Botanic din Timişoara 

3. Parcuri cu o stea

Parcul Civic (Cetăţii) 

Parcul C.D. Loga 

Parcul I.C. Brătianu 

Parcul Iancu Huniade 

Parcul Andrei Mocioni 

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite