Cât va costa construirea unui spectaculos traseu turistic pe care se va circula cu titicarul şi cu bicicletele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
titicar

Primăria Buziaşului, din judeţul Timiş, a demarat proiectul numit „Drumul Vinului“, o iniţiativă care ar putea aduce o gură de oxigen vechii staţiuni bănăţene şi ar putea deveni unul dintre cele mai frumoase trasee turistice de weekend din vestul ţării.

Este vorba despre asfaltarea unui drum de exploatare care ar face legătura între două drumuri judeţene, ce traversează zona Buziaşului.

Primarul Sorin Munteanu spune că proiectul a fost deja demarat. „Sunt 5,3 kilometri, un drum de pământ şi piatră care face legătura între cele două drumuri judeţene. Practic, străbate toate cele patru crame care există aici, pe o suprafaţă de 700 de hectare de vie. Acum suntem în faza de intabulare a terenului şi de efectuare a studiilor, apoi urmează să dăm efectiv drumu la lucrări”, spune Munteanu

Pe lângă frumuseţea naturală a zonei, atracţia acestui traseu vor fi cramele şi un amfiteatru de vară pentru festivaluri şi alte manifestări artistice, dar şi faptul că toată această rută va putea fi parcursă cu titicarurile care vor pleca din Buziaş sau chiar pe bicicletele care se vor fi puse la dispoziţia turiştilor, în centrul staţiunii.

“Pe traseu, în Dealul Viilor, avem şi 7.000 de metri pătraţi de construcţii, acolo unde vrem să ridicăm un amfiteatru şi să organizăm tot felul de manifestări: festivaluri, concerte, tot ce se pretează în aer liber. E un loc superb, avem şi o veche bisericuţă acolo în zonă, care are şi o istorie aparte. Costurile pentru întreg proiectul sunt undeva la trei milioane de lei. Noi avem deja aceşti bani în bugetul local, pentru că am recuperat banii pe care i-am cheltuit pentru refacerea colonadei. Am avut şansa că s-a redeschis linia de finanţare pe monumente istorice şi ne-au decontat banii, la sfârşitul anului 2018 ne-au intrat banii în cont. Dar încercăm totuşi o finanţare europeană”, a mai spus primarul Buziaşului.

Staţiunea Buziaş este una dintre cele mai vechi din ţară şi este singura din această regiune care are ca profil terapeutic bolile cardiovasculare. Aici se folosesc în procedurile de tratament apa minerală carbogazoasă, ca şi cură externă sub formă de băi cu apă minerală încalzită şi în cură internă. Apoi, foarte apreciate sunt şi mofetele, emanaţii de dioxid de carbon, benefice pentru circulaţia periferică. Concentraţie a aerului este similară unei altitudini de 1000 m, deşi staţiunea este situată la o altitudine de 128 de metri.

Aici se află şi celebra colonadă, recent reabilitată, care a fost construită de către împăratul Franz Joseph pentru împărăteasa Sisi şi avea rolul de a-i proteja de soare şi de ploaie pe împărăteasă şi alaiul ei. Întreaga structură făcea legătura dintre Izvorul Joseph, Hotelul Phoenix, Bazar şi Casino şi era construită din lemn, în stil bizantin, ornamentată din belşug. Diferitele secţiuni se întâlnesc în puncte cheie, fiind unite de foişoare care impresionează atât prin dimensiuni, cât şi prin dantelăria exuberantă specifică acelei perioade. Colonada de la Buziaş era considerată unică în Europa, structuri similare existând doar la Baden-Baden, Karlovy Vary şi Băile Herculane, o altă destinaţie favorită a împărătesei.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite