Care sunt simptomele care arată că ai probleme cu flora intestinală şi cum să eviţi îmbolnăvirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Problemele digestive, constiparea, colonul iritat, deficienţele nutiţionale, respiraţie urât mirositoare sau oboseală cronică sunt câteva simptome care ar trebui să te ducă cu gândul la flora bacteriană intestinală şi la starea ei de sănătate.

Medicul nutriţionist timişorean, Iren Alexoi, spune că bacteriile prietenoase au grijă de noi dacă şi numai dacă şi noi le respectăm şi le îngrijim, pentru că ele interferează cu funcţiile organismului nostru şi sunt importante pentru starea noastră generală de bine.

Pentru că au rol important în nutriţia organismului - cresc capacitatea de absorbţie a intestinului pentru substanţe nutritive (de exemplu: vitamina D, Ca, Fe, etc.) şi produc de asemenea nutrienţi - vitamina K, biotina sau acidul pantotenic.

“Au rol în apărarea imună - ajută la sintetizarea de imunoglobuline - soldaţi de luptă ai sistemului imunitar. Ne apără împotriva microbilor, viruşilor şi bacteriilor. 70% din sistemul imunitar este legat de intestin şi flora bacteriană intestinală. Au rol în formarea scaunului şi digestia alimentelor. Reglează pH-ul în colon, iar o floră sănătoasă înseamnă risc de cancer de colon scăzut. Iată mulţimea de beneficii pe care le are o floră intestinală sănătoasă”, spune Iren Alexoi.

Ce avem de făcut ca să nu ajungem la aceste probleme. “Limităm consumul de zahăr care duce la fermentaţie si modificarea pH-ului intestinal. Ne ferim de aditivi, coloranţi, conservanţi în exces, substanţe care intoxică şi otrăvesc bacteriile bune. Nu luăm antibiotice în exces pentru că ele distrug şi microorganismele rele, dar şi flora intestinală. Recomand un tratament de refacerea microbiotei pe termen mai lung după tratamentul cu antibiotice.Trebuie să avem grijă la alimentele care ne produc intoleranţe (glutenul, spre exemplu) pentru că starea de inflamaţie produsă de acestea în intestin nu este propice dezvoltării sănătoase a florei intestinale prietenoase. Să aducem în organism bacterii bune - alimente probiotice. Să avem în meniu zilnic câte o porţie din următoarele alimente: iaurt bio cu conţinut de probiotice, kefir, brânzeturi fermentate, borş, zer de la branză, tofu, murături făcute în apă cu sare, must de struguri, cidru de mere făcut acasă sau produs naturist, pâine cu maia”, spune dr. Alexoi

Sunt câteva alimente care pot fi folosite zilnic sau cu care se pot face diverse cure de revigorare a organismului pe anumite perioade de timp. Aceste cure trebuiesc recomandate de specialişti medici, nutriţionisti, fitoterapeuţi, doar după un consult prealabil.

“Să hrănim bacteriile bune cu mâncare sănătoasă, aşa-numitele alimente prebiotice. Aici avem crudităţile, rădăcinoasele, cerealele integrale, fructele, cicoarea, usturoiul, ceapa, prazul”, adaugă nutriţionistul timişorean.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite