Arta hârtiei farmecă tot mai mulţi elevi ai şcolilor reşiţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Quillingul sau arta de a rula hârtia îi face pe copiii din Reşiţa să se exprime liber, în timpul orelor de creaţie . Dintr-o banală bucată de hârtie, elevii pot reproduce propriul lor univers. Ideea unui astfel de proiect este unică în judeţ.

Meşteşugul quilling îşi are originea în Egiptul Antic şi constă în tăierea hârtiei în fâşii, rularea fiecărei fâşii pe un beţişor şi dimensionarea în funcţie de mărimea dorită, după care capătul se lipeşte cu adeziv. „Mi-a venit ideea să fac un proiect de quilling, după ce am văzut câteva forme făcute din hârtie”, spune Oana Szleascsan, cadru didactic la Şcoala Generală Nr. 1 din Reşiţa.

„Împreună cu colega mea, Ana-Maria Vasilescu, de la Şcoala Nr. 7, am hotărât că este timpul să îi învăţăm şi altceva şi elevii noştri. Noi îi încurajăm să dea frâu liber imaginaţiei şi să creeze orice văd în mintea lor. Cei mai mulţi dintre ei fac flori prin rularea hârtiei, peisaje deosebit de frumoase sau chiar avioane”, spune cadrul didactic. Orice tip de hârtie se poate transforma într-un exponat, iar copiii trebuie să înveţe să valorifice lucrurile aparent nesemnificative.

Copiii au fost fermecaţi


Elevii au fost imediat atraşi de secretele acestui meşteşug. „A fost foarte interesant să învăţăm quilling. Nu am auzit de asta până acum. Şi acasă, când termin lecţiile, fac quilling, pentru bunica mea”, povesteşte Cosmina Pui, elevă în clasa a IV-a waldorf, la Şcoala Nr. 7, din Reşiţa. „Am participat cu astfel de lucrări la concursuri naţionale, iar elevii noştri au luat tot timpul premiul întâi”, precizează cadrul didactic Ana-Maria Vasilescu. „În afară de felcitări, am confecţionat broşe, cercei, tablouri sau chiar am ornat rame, vaze şi coşuri pe care le-am expus la expoziţia claselor waldorf”, a adăugat Ana-Maria.

Origami, o metodă asemănătoare


Origami este o altă metodă de a crea diferite modele din hârtie. Această artă a apărut în Japonia şi era, la origine, o acţiune cu funcţie de ritual, legată de cultul religios al zeiţei compasiunii, Kannon. Figurinele din hârtie înfrumuseţau monumentul zeiţei pentru a o îmbuna şi a-i cere ocrotire.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite