Ansamblul Băile Neptun din Herculane a fost selectat printre cele mai periclitate şapte situri din Europa în 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băile Neptun din Herculane FOTO Facebook/Heculane Project
Băile Neptun din Herculane FOTO Facebook/Heculane Project

Lista celor mai periclitate şapte monumente şi situri de patrimoniu din Europa pentru 2022 a fost anunţată în comun de Europa Nostra – Vocea Europeană a Societăţii Civile dedicată patrimoniului cultural şi natural – şi Institutul Băncii Europene de Investiţii European Investment Bank.

Anunţul celor mai periclitate şapte situri în 2022 a fost făcut în cadrul unui eveniment online găzduit de reprezentanţi la nivel înalt ai Europa Nostra şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii, cu participarea Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi Tineret. 

Cele mai periclitate şapte monumente şi situri de patrimoniu din Europa în 2022 sunt: Băile Neptun (Băile Herculane) - România, Podul Zogu – Albania, Mănăstirea Récollets (Nivelles)- Belgia, 

Oraşul Grădină La Butte Rouge (lângă Paris) – Franţa, Centrul istoric Stolberg – Germania, Palatul Orléans-Borbón (lângă Cádiz) – Spania şi Fortăreaţa Crèvecoeur (Den Bosch) – Olanda. 

Băile Neptun este un ansamblu de clădiri abandonate, care face parte dintr-una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din Europa.

Cele mai Periclitate 7 situri de Patrimoniu în 2022 au fost selectate de Consiliul Europa Nostra dintre cele 12 situri din lista scurtă de către panelul de experţi internaţionali. Selecţia a fost făcută pe baza semnificaţiei patrimoniale şi a valorii culturale remarcabile a fiecărui sit, precum şi pe baza pericolului grav cu care se confruntă. 
 

Nivelul de angajament al comunităţilor locale şi angajamentul părţilor interesate publice şi private de a salva aceste situri au fost considerate valori adăugate cruciale. 

Baia Neptun Herculane

FOTO Facebook/Herculane Project
 

Un alt criteriu de selecţie a fost potenţialul acestor situri de a acţiona ca un catalizator pentru dezvoltarea socio-economică durabilă, precum şi un instrument de promovare a păcii şi dialogului în localităţile lor şi regiunile mai extinse.

„Lista celor mai periclitate şapte situri în 2022 acoperă o varietate de situri de patrimoniu – de la un oraş grădină exemplar din secolul al XX-lea până la centrul istoric al unui oraş medieval, grav avariat de inundaţii, şi la o clădire abandonată, dar emblematică, care face parte dintr-una dintre cele mai vechi staţiuni balneare de pe continentul nostru. 

Aceste situri sunt ameninţate de neglijenţă, demolări planificate, dezvoltare necorespunzătoare, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa finanţării. 

Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate şi sprijin comunităţilor locale şi activiştilor pentru patrimoniu care sunt mobilizaţi pentru a salva aceste situri pe cale de dispariţie. 

Moştenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei şi identităţii noastre comune, ci şi ca un catalizator al dezvoltării durabile, al coeziunii sociale şi al coexistenţei paşnice atât de necesare“, a spus Hermann Parzinger, preşedintele Europa Nostra.

Baia Neptun Herculane

FOTO Facebook/Herculane Project
 

„Moştenirea culturală este mult mai mult decât <pietre şi oase> din trecut"

Programul 7 Cele Mai Periclitate este condus de Europa Nostra în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiţii. De asemenea, are sprijinul programului Creative Europe al Uniunii Europene. 

„Moştenirea culturală este mult mai mult decât <pietre şi oase> din trecut. Este o resursă cheie pentru identitatea europeană, atractivitatea şi creşterea economică. Puterea sa pozitivă şi coerentă leagă cetăţenii şi comunităţile Europei. Din toate aceste motive, Institutul BEI este din nou mândru că sprijină Programul 7 Cele Mai Periclitate împreună cu Europa Nostra, cea mai importantă organizaţie europeană de patrimoniu cultural”, a spus Henry von Blumenthal, decan adjunct al Institutului Băncii Europene de Investiţii.

Baia Neptun Herculane

FOTO Facebook/Herculane Project
 

Lansat în 2013, acest program face parte dintr-o campanie a societăţii civile pentru a salva moştenirea pe cale de dispariţie a Europei. Creşte gradul de conştientizare, pregăteşte evaluări independente şi propune recomandări de acţiune. Acesta oferă, de asemenea, un grant de 10.000 euro pentru fiecare site listat pentru a ajuta la implementarea unei activităţi convenite care va contribui la salvarea sitului periclitat. 

În cele mai multe cazuri, listarea unui sit pe cale de dispariţie serveşte precum catalizator şi stimulent pentru mobilizarea sprijinului public sau privat necesar, inclusiv finanţare. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

BBC: Tinerii din România se luptă să salveze staţiunea balneară imperială Băile Herculane

Campanie de promovare a patrimoniului Băilor Herculane, premiată cu 10.000 de euro
 

Încep lucrările de punere în siguranţă a celei mai faimoase clădiri din Herculane. O companie de top a făcut o donaţie importantă

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite