Anchetă în liceele care au fraudat Bacalaureatul

Anchetă în liceele care  au fraudat Bacalaureatul

Grupul Şcolar de Construcţii Montaj din Reşiţa a fost percheziţionat de anchetatori. Foto: Oana Bejenariu

Deşi în sesiunea din vară au fost sesizate probleme numai la Caransebeş, nici centrele de evaluare din Reşiţa nu au fost ocolite de anchetatori. Colegiul Tehnic şi Liceul Auto au fost percheziţionate, după ce aici au fost constatate nereguli grave. 

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit oficialilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, atât sesiunea din vară, cât şi cea din toamnă ar fi „cu probleme” în Caraş-Severin. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin anchetează în continuare frauda de la Bacalaureat, iar în cursul acestei săptămâni au avut loc mai multe percheziţii domiciliare la profesorii supraveghetori şi examinatori.

În plus, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, percheziţiile au vizat chiar şi birourile unor şcoli. Vizate au fost Grupul Şcolar Construcţii Montaj din Reşiţa, care a fost centru de examinare la sesiunea din vară, dar şi Grupul Şcolar Transporturi Auto din Caransebeş, oraş în care, tot la sesiunea din vară, s-au descoperit 167 de lucrări identice la limba şi literatura română.

„Au fost două persoane îmbrăcate în civil să ridice documente. Nu ni s-a spus despre ce este vorba, dar, din punctul nostru de vedere, nu sunt probleme la noi la şcoală”, a spus Florin Fărcăşescu, directorul de la Grupul Şcolar Construcţii Montaj Reşiţa, care a avut şi funcţia de preşedinte al centrului de examinare din aceeaşi locaţie. Şi de la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş-Severin s-au ridicat documente. „Au ridicat mai multe acte de la centrele de examinare din vară şi din toamnă”, a spus inspectorul general al ISJ Caraş-Severin, Adrian Doxan.

Sunt şapte cauze pe rol

Potrivit anchetatorilor, în afară de cele trei instituţii, alte probe s-au ridicat de la dascăli de acasă. „Nu a fost reţinută nicio persoană, percheziţiile au vizat doar strângerea de probe pentru soluţionarea dosarului care vizează examenul de Bacalaureat din Caraş-Severin”, a explicat Valentin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Potrivit biroului de presă al instituţiei, pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au fost constituite şapte cauze în vederea lămuririi unor aspecte privind posibile fraudări ale examenului de Bacalaureat în sesiunile desfăşurate în cursul anului 2011, în diferite licee din Reşiţa, Moldova-Nouă, Caransebeş, Oraviţa şi Bozovici.

Procurorii s-au sesizat sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită. Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că au fost pretinse, oferite ori primite sume de bani de către membri ai unor comisii de examinare ori supraveghere pentru facilitarea fraudării examenelor amintite. Cercetările continuă în cauză în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările