Ana-Maria Vasilescu face capodopere din hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana-Maria Vasilescu
Ana-Maria Vasilescu

Învăţătoarea de la şcoala Waldorf îşi foloseşte timpul liber şi pauzele de la ore făcând quilling, un tip de artă prin care se pot crea felicitări şi chiar bijuterii. Pentru că i-a plăcut să creeze, a luat decizia că şi elevii ei pot învăţa să îşi folosească imaginaţia, astfel că orele de lucru manual le didică acestei arte.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 06.06.1980
EDUCAŢIE. Master în Managementul şi marketingul educaţional la Universitatea „Eftimie Murgu”
JOB. profesor învăţător
FAMILIE. Căsătorită, are o fetiţă de 5 ani

Ana-Maria Vasilescu este învăţătoare la Şcoala Waldorf din Reşiţa. Tânăra este pasionată de arta de a rula hârtia, pasiune pe care o descoperă alături de copiii de la şcoală. Din 2000, Ana a intrat în învăţământ şi după şase ani în care le-a predat copiilor în stilul tradiţional, în 2006 învăţătoarea decide să experimenteze şi învăţământul alternativ. „Am predat în învăţământul tradiţional, apoi am venit la Waldorf. Îmi plac amândouă, dar cred că prin acest sistem eşti mult mai aproape de copii”, a spus aceasta. 

Quillingul, noua pasiune
De aproximativ un an, Maria a descoperit o nouă artă interesantă pe care le-a împărtăşit-o şi celor mici. Acesta confecţionează împreună cu prietena sa, Oana Szleacsan, şi ea profesoară, diferite obiecte decorative din hârtie. „Am descoperit de ceva timp o nouă pasiune: quillingul. Am văzut o felicitare la o colegă şi apoi am intrat pe internet şi am aflat mai multe despre această artă de a rula hârtia”, a explicat învăţătoarea.
Din dorinţa de a exploata această artă, învăţătoarea a început împreună cu o colegă să înveţe mai multe despre quilling. „Am început împreună cu prietena mea, Oana, să confecţionăm bijuterii şi felicitări. Aşa a venit primăvara în sufletele noastre anul trecut. Ţin minte că eram în luna martie. Lucram acasă atunci când eram liberă, mai confecţionam în pauze sau după ore”, şi-a amintit Ana.

Meşteşugul este egiptean
Deşi este o artă care necesită răbdare şi îndemânare Maria a pus suflet în ceea ce crea şi a învăţat toate secretele acestui meştesug. „Quillingul este uşor de învăţat atunci când îţi place ceea ce faci. Unele surse indică faptul că acest mesteşug a fost practicat în Egiptul Antic”, a mai explicat profesoara.
Pasiunea sa a împărtăşit-o şi elevilor. Ea lucrează alături de ei, la orele de lucru manual. „Elevii au fost fascinaţi când le-am propus să confecţionăm cercei, felicitări, tablouri sau broşe din hârtie. Nu le venea să creadă că ceea ce au realizat a fost făcut cu mânuţele lor. Îmi cereau şi fâşii de hârtie pentru acasă”, a povestit Ana- Maria.
Ea este foarte dedicată noii sale pasiuni şi nu pierde nicio ocazie de a arăta celor dragi. „Lucrez chiar şi cu fiica mea, ne jucăm împreună cu hârtia. Pentru nunta fratelui meu am confecţionat broşe, iar pe pereţii din camera fiicei mele am făcut tablouri din hârtie”, a mai zis învăţătoarea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ai confecţionat prima dată?
La început am făcut cercei, apoi am început să fac broşe sau felicitări pe care le dăruiam persoanelor dragi cu cea mai mare plăcere.

Care este tehnica de confecţionare din hârtie?
În primul rând, „toc“ hârtia cu un tocător de acte şi apoi soţul meu a confecţionat un instrument pentru a rula hârtia. Îl folosesc şi acum când îi învăţ pe copii această tehnică. Unii elevii rulează hârtia cu degetele sau cu betişoare de frigărui.

De unde te inspiri pentru modele?
Mă inspir de pe internet şi apoi mă pun să creez modele. Ideile vin uşor şi dacă rulezi hârtia, devii pasionat şi doreşti să continui.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult muzica, dansul. Îmi place şi matematica. Îmi place să creez pentru cei dragi. Plus că îmi mai place pâslăritul pe care l-am învăţat la Waldorf”.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii duplicitari, pentru că au mereu ceva de ascuns. Nu îmi plac neseriozitatea, lipsa de punctualitate şi situaţiile tensionate”.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite