Amintiri din vremurile terorii comuniste

Pavel Stoichescu provine dintr-o familie de partizani şi a simţit pe pielea lui cum e să fii persecutat de comunişti, încă de la vârsta de 14 ani.  Bunicul şi tatăl cărăşeanului au făcut închisoare pentru că şi-au permis să se revolte împotriva sistemului.

Pavel Stoichescu are acum 75 de ani, dar traumele lăsate de metodele securiste de tracasare a populaţiei îi sunt la fel de vii în memorie. „Aveam doar 14 ani când securiştii ne-au confiscat agoniseala şi ne-au dat afară din casă. Am fost obligat să lucrez ca şi zilier, ca să o ajut pe mama să supravieţuiască şi să îi ducă mâncare tatălui meu, care era partizan”, a povestit bărbatul.

Scena care l-a lăsat fără cuvinte s-a derulat la aceeaşi vârstă. „În piaţă era o spânzurătoare, unde securiştii îi omorau pe partizanii care şi-au permis să se revolte împotriva sistemului. Îi lăsau să atârne acolo zile în şir, ca să fie un exemplu negativ pentru comunitate”, şi-a amintit bărbatul, marcat şi acum de copilăria sa tragică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: