Alertă de gradul zero în Clisura Dunării, unde valul de poluare se apropie fulgerător de Baziaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Baziaş, Dunărea este atent monitorizată
La Baziaş, Dunărea este atent monitorizată

Primarii din Clisura Dunării iau deja primele măsuri, ca să protejeze populaţia. Biologii şi chimiştii sunt nedezlipiţi de malul fluviului şi pregătesc chiar un set de analize comun cu autorităţile din Serbia. Miercuri dimineaţă, prefectul de Caraş-Severin a convocat comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Data la care autorităţile române aşteaptă ca valul de poluare din Ungaria să intre în ţară variază, ca de altfel şi calculele pe care le-au făcut. Un lucru, însă este cert: în momentul de faţă, moartea roşie este pe teritoriul statului vecin, astfel că, primarii din Clisura Dunării nu mai stau pe gânduri şi iau primele măsuri preventive.

Nu ştim ce urmări poate avea unda de poluare. Noi le-am interzis oamenilor să mai folosească apa din Dunăre pentru toate tipurile de activităţi. Animalele nu mai pot fi adăptate din apa fluviului, iar populaţia trebuie să îşi facă o rezervă de apă pe care să o folosească”, a declarat în această dimineaţă, primarul comunei Socol, Valentin Ghiţă.

Satul Baziaş aparţine de această comună. De asemenea, nici pescuitul nu mai este permis în Dunăre, aşa că pescarii trebuie să renunţe la pasiunea lor până când trece moartea roşie care vine fulgerător din Ungaria.

Autorităţi în alertă

Şi în această dimineaţă, echipele de chimişti şi biologi recoltează probe din Dunăre, însă deocamdată, situaţia este sub control şi nu sunt semne că PH-ul apei ar avea motive să crească.

„Măsurătorile se iau încă de la primele semnale. În plus, măsurile pe care le iau primarii cred că sunt binevenite, deşi noi spunem că nu este cazul să recurgă încă la ele. Oricum, simulări se fac şi când nu sunt probleme pe Dunăre. Populaţia trebuie să fie pregătită”, a declarat în această dimineaţă pentru Adevărul de Seară Reşiţa, directorul Apelor Române Mehedinţi, Adrian Drăghici.

În plus, P-ul apei este în prezent de 7,9, dar oscilează şi are tendinţa de a se apropia 8.00. „Am avut şi zile în care fără poluarea de la unguri, PH-ul apei a depăşit valoarea de 8.00, dar nu au fost probleme”, subliniază şeful Apelor Române din judeţul vecin.

Moartea roşie a făcut victime

Localităţile Kolontar, Devecser şi Somlovasarhely au fost inundate cu noroi roşu toxic, după ce un rezervor, aparţinând Companiei Ungare de Producţie şi Comerţ cu Aluminiu, a cedat. În acest accident au murit doi copii, o bătrână şi un bărbat, în vârstă de 35 de ani.

Specialiştii în probleme de mediu avertizau că dezastrul ecologic din Ungaria ar putea afecta şi Europa de Est, dar echipele de intervenţie din zona calamitată anunţă oficial că „otrava roşie" este controlată. „Autorităţile maghiare s-au speriat şi au intervenit promt, astfel că pericolul a fost diminuat”, susţine Adrian Drăghici, directorul Apelor Române din judeţul vecin.


Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite