Adrian Diaconescu, „Micul Mozart” al Reşiţei, cel mai bun pianist cărăşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Diaconescu
Adrian Diaconescu

Adrian Diaconescu a descoperit pianul la vârsta de şapte ani. Unul dintre cele mai importante premii l-a câştigat anul trecut, la Concursul Naţional „Irina Şaţchi”, de la Vâlcea.

PROFIL
Născut. 09.12.1998
Studii. Elev la Liceul de Artă Sabin Pauţă din Reşiţa, în paralel elev la Şcoala Populară de Arte Reşiţa
Ocupaţia. Pianist
Familia. Necăsătorit

Adrian studiază pianul de când era în clasa I, întrucât şi-a manifestat din copilărie dorinţa de a urma o şcoală de muzică. Reşiţeanul urmărea de mic toate spoturile publicitare şi programele de muzică.
„Mi-a plăcut muzica mereu, poate şi la vârste la care nu întelegeam foarte bine ce presupune aceasta. Mi-au povestit părinţii că la vârsta de trei ani eram foarte atent la televizor atunci când apărea o reclamă cu Pavarotti. Şi de câte ori apărea un spot mă opream din joacă şi eram magnetizat de televizor, nu mai aveam reacţie la nimic”, a povestit tânărul reşiţean.
Atenţi la parcursul lui Adrian, părinţii şi bunicii au observat că băiatul avea înclinaţii spre artă, fapt pentru care au început să îi cumpere instrumente muzicale de jucărie. „Bunicul le-a spus părinţilor că am talent, iar pe baza observaţiilor atente asupra mea, ei au decis să îmi cumpere o orgă pentru copii. A fost un cadou de care m-am bucurat enorm. Atunci am început să iau contact cu această lume superbă”, a spus Adrian. În clasa I, părinţii au decis să aleagă pentru Adrian Liceul Sabin Păuţa din Reşiţa, acolo unde, talentat fiind, băiatul s-a remarcat încă de la primele concursuri la care a participat. La doar un an după ce a învăţat să cânte, elevul a început să participe la competiţii.

Premii la fiecare concurs
Primele  emoţii  le-a simţit la Concursul Johann Sebastian Bach, unde a primit diploma de excelenţă. Concursul s-a ţinut la Cluj, în 2007. Apoi, din clasa a III-a, a participat la Olimpiadele Şcolare, unde a luat locul I la nivel de judeţ la fiecare competiţie. „Participările la concursuri au început chiar din clasa a II-a. Aveam emoţii atunci când urcam pe scenă, dar acestea dispăreau când mă aşezam la pian”, a explicat elevul.
Adrian munceşte zilnic, chiar şi zece ore. Acesta se împarte între orele de curs de la şcoală şi repetiţii. El se pregăteşte intens pentru fiecare concurs, fiind mereu sprijinit de doamnele profesoare. „Sunt ore de muncă intense, însă la care particip cu plăcere pentru că persoanele care mă îndrumă sunt deosebite. Le mulţumesc pentru tot sprijinul acordat în obţinerea performanţei”, a mai spus pianistul.

Talentat la muzică, olimpic la şcoală
O fire conştincioasă, pianistul nu are rezultate deosebite doar la muzică. Adrian este un elev silitor şi a obţinut mereu locul I la şcoală. „Îmi place să învăţ. Am participat la multe olimpiade şi am fost bucuros când am primit în clasa a II-a diploma «Premiu Special», pentru contributia la menţinerea prestigiului Liceului de Artă Sabin Păuţa ca instituţie de învăţământ artistic specializat, în anul scolar 2006-2007”, a completat Adrian.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai important premiu obţinut?
Câştigarea marelui premiu la Concursul Naţional de Pian „Irina Şaţchi” este până în prezent cel mai important premiu obţinut. Competiţia s-a ţinut la Râmnicu Vâlcea. Pentru acest concurs m-am pregătit din septembrie 2008 până în aprilie 2009.

Pentru ce concurs te pregăteşti în prezent?
Deocamdată fac repetiţii pentru Olimpiada Şcolară din 2010 şi sunt invitat să cânt în deschiderea concursului de la Vâlcea din acest an.

Ce pianist admiri?
Am o admiraţie deosebită pentru un fost coleg. Acesta a fost elev al liceului. Se numeşte Alexandru Hergane. El a avut numeroase rezultate foarte bune şi a câştigat un pian de concert nou, la un concurs internaţional. Şi mai admir foarte mult Opera din Sidney, Austria, unde aş vrea să ajung să cânt.

Ce-i place
„Îmi plac animalele şi îmi doresc un căţel bischon fries. Îmi plac foarte mult calculatoarele şi stau atunci când am timp liber la calculator. Bineînţeles că îmi plac şi vacanţele. Cele organizate la mare sunt preferatele mele“, a spus tânărul pianist reşiţean.

Ce nu-i place
„Nu îmi place să fiu refuzat, jignit sau obligat, toate acestea sunt nişte ofense pe care eu nu le folosesc şi nu îmi place ca altcineva să le folosească la adresa mea“, a mai spus „Micul Mozzart”, Adrian Diaconescu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite