Acuzaţii grave aduse managerului Radio Reşiţa: „Am suferit un şoc emoţional. Am înghiţit două folii de bromozepan, vrând să închei socotelile cu viaţa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi angajaţi ai Radio Reşiţa au reclamat că au fost terorizaţi psihic şi jigniţi fără motiv de managerul postului, Laura Sgaverdea. Una dintre salariate a ajuns la Psihiatrie, după o tentativă de sinucidere.

Un conflict iscat între mai mulţi salariaţi ai postului Radio Reşiţa şi managerul Laura Sgaverdea a scos la iveală lucruri extrem de grave care s-ar fi petrecut în redacţia postului de radio. Încă din luna mai, salariaţii nemulţumiţi ai postului de radio ce aparţine reţelei naţionale publice au trimis memorii conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune şi Sindicatului liber al lucrătorilor din Societatea Română de Radiodifuziune, în care s-au plâns că Laura Sgaverdea a instalat un sistem dictatorial, în care i-a ameninţat şi i-a jignit de nenumărate ori.

„Doamna manager Laura Sgaverdea m-a trimis de două ori în concediu şi m-a obligat să plec forţat în concediu pe motiv că nu suportă să-mi vadă faţa, pentru că îi transmite energie negativă, spunându-mi că nu suportă să mă vadă, repet! M-a terorizat din punct de vedere psihic şi m-a jignit de câte ori a avut ocazia: «Eşti grasă, o să te spargi, o să mori»; «Te fac la psihic până o să cedezi şi o să-ţi dai demisia»;«O să-ţi stric imaginea de nu o să te spele nici Bârzava»; «Miroşi a menopauzistă, ieftin, să-ţi cumperi şi tu un parfum de calitate», au fost doar câteva dintre jignirile aduse de doamna manager”, arată reporterul D.R., angajată de 7 ani la Radio Reşiţa. Ea a adăugat că a fost trasă de păr de către managerul postului şi de mai multe ori aceasta i-a aruncat lucrurile personale pe jos, că a fost pusă să lucreze în weekend şi să facă ore suplimentare fără să fie plătită. „M-a tras de păr, chipurile, în glumă, dar în realitate nu era aşa, pentru că o făcea cu ură. Am rugat-o să nu mai facă asta, pentru că mă doare, dar nu a înţeles”, arată Daiana Roşca, în plângerea sa.

Casandra Butean arată că a fost pusă de manager să-i relateze tot ce se întâmplă în redacţie şi la şedinţele conduse de noul redactor şef, Mario Balint. „Sunt angajată a acestei societăţii din 11 aprilie 2019 pe o perioadă determinată, din aceeaşi zi în care Mario Balint a preluat funcţia de redactor şef. După doar câteva zile de la venirea lui Mario Balint la Radio Reşiţa, managerul postului Laura Sgaverdea m-a chemat în biroul ei, împreună cu mama mea, pentru a mă numi trădătoare, acuzându-mă că am făcut o alianţă cu Mario Balint. Finalul discuţiei a fost acela că dacă nu cooperez şi nu spun tot ce se întâmplă şi se vorbeşte în redacţie doamnei Laura Sgaverdea, contractul meu nu va mai fi prelungit şi să-mi prelungească Mario Balint contractul de muncă. În cadrul aceleeaşi discuţii, Laura Sgaverdea a ţinut să-mi aducă la cunoştiiinţă, în repetetate rânduri, că datorită ei mă aflu în această instituţie şi aş face foarte bine să nu uit acest lucru”, arată Casandra, în declaraţia sa.

„Am înghiţit două folii de bromozepan”

O altă angajată a declarat că, în urma unui conflict cu managerul postului de radio a suferit un şoc emoţional şi a încercat să se sinucidă. „Doamna Sgaverdea mi s-a adresat cu o încărcătură violentă verbală şi furie, adresându-mi injurii precum «Eşti Iuda! Doar tu jubilezi de când Mario Balint a fost numit redactor-şef». Aceste acuzaţii mi-au fost aduse în faţa colegilor mei. În urma celor întâmplate, am suferit un şoc emoţional. La câteva zile distanţă, pe data de 2 mai 2019, lipsită de speranţă, cu un profund sentiment de nevinovăţie, am trăit senzaţia că nu voi mai putea da ochii cu această persoană, Laura Sgaverdea. Prin urmare, mă temeam că nu îmi voi mai putea exercita profesia de jurnalist, pe care o aveam de 20 de ani. Am luat decizia de a încheia socotelile cu viaţa. Am înghiţit două folii de bromozepam şi, ulterior, am fost internată la secţia de Psihiatrie - Spitalul Judeţean Reşiţa. Sunt a patra victimă din seria angajaţilor de la Radio Reşiţa, care au ajuns să fie angajaţi la Psihiatrie, în urma conflictelor cu managerul postului Laura Sgaverdea”, a relatat jurnalista, într-un memoriu transmis SRR, în luna mai.

Laura Sgaverdea: „Sunt intoxicări”

Managerul postului de radio susţine că acuzaţiile salariaţilor sunt nejustificate şi nu au bază reală. „Eu nu am ce comenta legat de aceste sesizări pe care le-au făcut aceşti colegi ai mei, sunt nejustificate. Ei nu pot să dovedească absolut nimic că din ceea ce spun ei este adevărat. Eu, în schimb, pot să dovedesc că toate lucrurile acestea sunt pure invenţii, prin mesajele pe care până nu demult ei mi le-au trimis mie, mesaje de mulţumire pentru tot ceea ce fac pentru ei, de apreciere pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut împreună pentru postul de radio. Sunt intoxicări şi sunt alte interese care, probabil, în foarte scurt timp, vor fi dovedite. Au trimis şi o dovadă în acest sens: un simplu mail sau un simplu mesaj? Fata aceasta care zice că ar fi vrut să se sinucidă din cauza mea este la a cincea tentativă de suicid, din alte motive (n.r. - personale) şi a mai fost internată la Psihiatrie. Eu inclusiv săptămâna trecută am condus şedinţa de redacţie în pace şi linişte”, a declarat Laura Sgaverdea pentru Adevărul.

Jurnaliştii de la Radio Reşiţa anunţă că în următoarele zile plănuiesc să declanşeze o grevă din cauza conflictului prelungit cu managerul postului public. „Având în vedere repetatele încălcări ale Codului Muncii de către managerul Laura Sgaverdea, majoritatea angajaţilor din Radio Reşiţa este hotărâtă să treacă la declanşarea unui conflict de muncă ce poate fi urmat, având în vedere durata acestor încălcări, în scurt timp, de grevă”, arată angajaţii de la Radio Reşiţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite