Activiştii de mediu acuză că România se pregăteşte să respingă strategia europeană pentru biodiversitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Agent Green
FOTO Agent Green

Activiştii de mediu de la Agent Green şi Greenpeace atrag atenţia parlamentarilor Camerei Deputaţilor că hotărârea în privinţa strategiei europene pentru biodiversitate, supusă astăzi votului, periclitează grav siguranţa naţională, biodiversitatea şi agravează schimbările climatice.

Miza acestei hotărâri este aceea de a bloca creşterea suprafeţelor strict protejate din România de la 1% în prezent până la 10% din suprafaţa ţării şi extinderea reţelei europene de arii naturale protejate Natura 2000 de la 23% în prezent la 30%. Aceste obiective sunt de îndeplinit gradual până în anul 2030. Procente similare sunt prevăzute şi pentru zonele marine.

”Deputaţii nu pot adopta o hotărâre care pune în pericol viitorul naturii şi viaţa fiecărui cetăţean, viaţă ce depinde de gradul de sănătate al mediului înconjurător. Hotărârea supusă astăzi votului este una profund antieuropeană, privează România de finanţări cheie, periclitează relansarea economică şi este fără precedent în Uniunea Europeană ”, avertizează Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Strategia UE, respinsă prin hotărârea Parlamentului României, prevede de asemenea refacerea ecosistemelor terestre şi marine degradate de pe întreg teritoriul Europei, prin creşterea ponderii agriculturii ecologice şi a peisajelor bogate în biodiversitate pe terenurile agricole, oprirea şi inversarea declinului polenizatorilor, reducerea cu 50 % până în 2030 a utilizării pesticidelor şi a efectului nociv reprezentat de acestea, refacerea cursului natural a cel puţin 25 000 de km din lungimea râurilor din UE şi plantarea a 3 miliarde de copaci până în 2030.
 
“Aflăm cu îngrijorare că Parlamentul României nu întelege la ce ne ajuta biodiversitatea. Sperăm totuşi că parlamentarii vor avea timp să caute pe Google “biodiversitate”, înainte de votul pe una dintre cele mai ruşinoase iniţiative legislative din istoria protecţiei mediului. Pe langă multe informaţii oferite chiar şi pe intelesul copiilor, vor putea gasi rapoarte “ONU” care vorbesc despre importanţa salvării ecosistemelor naturale”, spune Ciprian Gal, Greenpeace România:

Mai mult, strategia UE prevede alocarea a 20 de miliarde EUR pe an pentru biodiversitate din diferite surse, inclusiv fonduri UE şi finanţare naţională şi privată. Aspectele legate de capitalul natural şi de biodiversitate vor fi integrate în practicile comerciale.

În luna mai, la momentul publicării strategiei europene pentru biodiversitate Comisia Europeană anunţa că ”este momentul să ne reconciliem cu natura. Refacerea naturii este un element central al planului UE de redresare în urma pandemiei de coronavirus, oferind oportunităţi imediate de afaceri şi de investiţii pentru relansarea economiei europene. Schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi răspândirea pandemiilor devastatoare sunt dovada faptului că acest lucru este necesar.”

Un element cheie din strategia europeană pentru biodiversitate este creşterea reţelei Natura 2000 la 30% din suprafaţa fiecărui Stat Membru, inclusiv România. Se estimează că reţeaua Natura 2000 sprijină 104 000 de locuri de muncă directe în activităţi de gestionare şi conservare a zonelor protejate şi alte 70 000 de locuri de muncă indirecte. Toate acestea se bazează pe investiţii anuale de 6 miliarde EUR pentru gestionarea şi refacerea reţelei. Pe viitor, se preconizează că nevoile în materie de biodiversitate ar putea genera până la 500 000 de locuri de muncă. Refacerea naturii înseamnă locuri de muncă directe şi indirecte, care dau o nouă viaţă comunităţilor locale, arată activiştii de mediu în comunicatul pe care îl puteţi găsi aici.

VĂ RECOMANDĂM ŞI:

Statul a cedat din pix un hectar din Pădurea Băneasa, în favoarea unor avocaţi controversaţi. Romsilva acţionează în instanţă

Mii de oameni au ieşit pe străzile Vienei pentru a cere salvarea pădurilor din România VIDEO

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite