A fost cel mai sărac oraş din Banat. Acum atrage zeci de milioane de euro din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Reşiţa a semnat, cu două zile în urmă, contractul de finanţare în cel mai mare proiect european pe care l-a obţinut până acum.

Este vorba despre 10 milioane de euro care vor veni prin ADR Vest şi vizează mai multe lucrări. Cei mai mulţi bani merg pentru reabilitarea centrului civic, circa şase milioane de euro, restul fiind împărţiţi pentru refacerea a şase străzi şi a zonei de promenadă, pe malul râului Bârzava.

La centrul civic este vorba de o suprafaţă mare, de peste 25 de mii de metri pătraţi, care va fi refăcută şi se va pune granit gros, de calitate, nu <<biscuiţii>> care au fost puşi în 2007.  Centrul va arăta în sfârşit ca într-un oraş civlizat, ca la Milano, ca la Roma sau ca la Alba Iulia şi Sibiu, dacă vreţi.”, a spus Popa.

Acesta a fost felicitat de către Sorin Maxim, directorul ADR Vest, pentru că a avut curajul să pornească din bani de la bugetul local o investiţie precum zona de promenadă a Reşiţei, solicitând finaţare din fondurile retrospective, care intră în bugetul Primăriei după ce s-a executat lucrarea.

“Primăria mai are proiecte foarte consistente în portofoliu şi urmează să fie depuse până la finalul anului din câte ştiu eu de aproape 60 de milioane de euro, ceea ce este foarte mult pentru o primărie care nu are un buget foarte mare pentru investiţii”, a mai spus directorul ADR. 

Într-un interviu acordat recent ziarului Adevarul, primarul Ioan Popa a declarat că în momentul de faţă administraţia pe care o conduce a ajuns la numărul de 42 de proiecte europene, în diferite faze. Pentru unele s-au semnat deja contractele, unele vor fi semnate în scurt timp,  iar altele urmează să fie depuse până la sfârşitul anului.

"Câteva sunt mari, foarte mari. Proiectul pentru reintroducerea tramvaiului, înseamnă 40 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii, plus încă 17 milioane de euro, pentru dotări, echipamente, o staţie intermodală, autobuze electrice, plus 20 de milioane cu care Ministerul Dezvoltării o să ne achiziţioneze tramvaiele. Vorbim de 57 de milioane de euro, doar pentru mobilitate urbană fără achiziţia tramvaielor. Mai avem două proiecte mari, unul de 10 milioane de euro, pe lucrări retrospective, plus un GAL de 8 milioane de euro pentru zone defavorizate. Aceste proiecte însumează aproape 80 de milioane de euro. Şi mai avem încă 39 de proiecte care însumează diferenţa până la 150 de milioane", a declarat primarul Ioan Popa

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite