Îndrumar gratuit pentru primarii români nepricepuţi. Ce conţine ghidul elaborat de un grup de experţi într-un limbaj simplu

Îndrumar gratuit pentru primarii români nepricepuţi. Ce conţine ghidul elaborat de un grup de experţi într-un limbaj simplu

Ambuteiaj în Bucureşti FOTO Adevărul

Un grup de experţi, de la UrbanizeHub - o comunitate online care vrea să schimbe faţa oraşelor, au realizat un ghid numit „Îndrumar pentru Primari”. Lucrarea se adresează edililor din oraşele mari şi mijlocii şi explică într-un limbaj accesibil care sunt nevoile cheie în strategiile de dezvoltare.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Îndrumarul a fost gândit pentru toţi primarii din ţară, deşi relevanţa cea mai mare o are pentru primarii de municipii mari. Noi sperăm de asemenea, ca acest îndrumar să fie folosit de reprezentanţi ai societăţii civile, firme private, ONG-uri, sau simpli cetăţeni în dialogul lor cu administraţia locală şi pentru susţinerea unor proiecte concrete de dezvoltare locală, spune Graţian Mihăilescu, întemeietorul comunităţii Urbanize Hub.

„Îndrumar pentru primari” este structurat pe capitole şi porneşte de la fundamentele pe care primarii ar trebui să-şi construiască dezvoltarea, până la strategiile care trebuie implementate. 

De asemenea conţine şi un capitol de “ierarhii”, în care autorii au strâns date şi au făcut un top al celor mai eficiente administraţii locale, un top al localităţilor cu cea mai activă societate civică şi un top al localităţilor cu cel mai dinamic sector privat.

Autorii mai vorbesc şi despre cât de important este rolul unui city-manager sau de ce este esenţial ca primarii şi reprezentanţii administraţiilor locale să ştie să facă lobby, cum se face identificarea priorităţilor în dezvoltarea unui oraş sau cât de complex este procesul de atragerea a investiţiilor străine, ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii de business şi cât de importantă este atragerea fondurilor europene şi construirea unei echipe care să facă asta.  

“Acest Îndrumar nu este nici o analiză ştiinţifică, nici o listă exhaustivă a ceea ce trebuie făcut pentru a dezvolta o localitate. Documentul îşi propune în primul rând să umple un gol. Unii primari nu ştiu de unde să înceapă sau ce sa facă. Noi am explicat simplu, în cinci paşi, care ar trebui să fie abordarea, pentru că vrem să împingem lucrurile înainte, să arătăm că unii au reuşit şi vrem să stimulăm unele oraşe şi să cream o competiţie benefică pentru cetăţean. Importanţa localului pentru dezvoltarea naţionalului nu este încă o realitate bine înţeleasă de cetăţeni şi de factorii de decizie în România. Deciziile luate la nivel local au o importanţă vitală pentru modul în care se va dezvolta ţara în anii următori”, spune Graţian Mihăilescu.

”Îndrumarul pentru primari” se poate descărca în format PDF, fără niciun cost de pe Internet, de pe pagina urbanizehub.ro, autorii dorind să ajungă la câţi mai mulţi primari şi oameni implicaţi în administraţia publică locală, respectiv în dezvoltarea unor comunităţi.

Ce este UrbanizeHub

UrbanizeHub, comunitatea care reuneşte experti din toate domeniile, este un start-up online global, un agregator de idei, opinii, proiecte şi ştiri despre oraşe inteligente şi dezvoltare urbană sustenabilă.

“Ne dorim să devenim lideri în comunicare pe tema dezvoltării urbane şi să construim o comunitate de oameni care vor să îmbunătăţească oraşele în care trăiesc. Cu ajutorul UrbanizeHub, liderii oraşelor, cetăţenii şi comunitatea de afaceri pot lucra împreună, pot dezbate idei şi pot acţiona pentru a face oraşele mai primitoare şi mai inteligente”, spune reşiţeanul Graţian Mihăilescu, întemeitorul Hub-ului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările