VIDEO FOTO Veteranului de război ignorat de Ziua Naţională i s-a propus titlul de cetăţean de onoare. Cum a reacţionat când a auzit oferta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au anunţat joi, 5 decembrie, că veteranul de război col. (r) Emil Veţeleanu va primi titlul onorific de cetăţean de onoare al oraşului Râmnicu Vâlcea.

GALERIE FOTO

Este vorba despre unul dintre ultimii surpravieţuitori de la Cotul Donului care, deşi s-a aflat la loc de cinste alături de oficialităţi, a fost ignorat de restul celor prezenţi la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, de la Râmnicu Vâlcea.

„Am mai văzut în presă, avem printre noi un veteran care are 101 ani (urmează să-i împlinească în data de 25 ianuarie 2020 - n.r.) şi vreau să vă spun că, în luna ianuarie, am considerat că este bine să fie făcut „Cetăţean de Onoare” al municipiului, ca respect pentru ceea ce a făcut, ca respect pentru faptul că a luptat pe front pentru a ne câştiga independenţa şi libertatea”, a anunţat primarul Mircia Gutău la premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Propunerea ca veteranul să primească această recunoştinţă vine din partea unui jurnalist local de la „Vâlcea Info”, la o zi după apariţia postării pe Facebook a celor de la RTV Vâlcea 1, ce surprindea modul în care veteranul de război este tratat de politicieni şi reprezentanţi ai instituţiilor locale veniţi să salute oficialităţile. Jurnalistul Adrian Pană nu doar că a făcut propunerea public dar s-a dus în vizită la veteranul de război pentru a-i cere acordul.

Iată ce răspuns când l-a anunţat pe veteranul de război ce intenţionează să facă: „Ar fi foarte bine”

După aflarea veştii că propunerea lui a avut ecou atât de rapid în rândul autorităţilor, jurnalistul a comentat, printre altele, la o postare de pe Facebook: „Mă bucur că Domnului colonel în retragere Emil Veţeleanu i se va acorda minimul respect cuvenit”, a spus Adrian Pană despre reparaţia morală la adresa veteranului de război.

În data de 3 decembrie, în publicaţia „Vâlcea Info” a apărut propunerea sub această formă: „Veteranul de război Emil Veţeleanu de la Copăceni, aflat la frumoasa vârstă de 101 ani, este de ani buni cetăţean al Râmnicului. Duminică, 1 decembrie, el a fost în mod nedrept ignorat (aşa cum au prezentat imaginile video de la eveniment devenite virale pe Facebook) de majoritatea politicienilor şi reprezentanţiilor instituţiilor locale. Se impune, deci, un gest de reparaţie morală faţă de un simbol viu al sacrificiilor de sânge făcute de înaintaşi. Unul pe care îl merită cu prisosinţă şi e de mirare că nu s-a gândit prea multă lume la el deja.

În contextul în care conducerea municipalităţii a arătat deschidere conferirii unor distincţii pentru personalităţi locale din diferite domenii, cu care comunitatea se mândreşte, propun public grupului de consilieri locali PNL Râmnicu Vâlcea (organizaţia cea mai vizată de criticile celor indignaţi de cele prezentate în imaginile video) să demareze procedurile pentru elaborarea proiectului de hotărâre a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea în baza căruia venerabilului vâlcean Emil Veţeleanu să-i fie conferit titlul de Cetăţean de Onoare. Aceeaşi propunere o adresez şi grupului de consilieri PNL din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea”.

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea (PER) nu a mai aşteptat propunerea liberalilor şi, la sugestia presei, a anunţat că luna viitoare, cel mai probabil cu ocazia împlinirii a 101 ani - pe data de 25 ianuarie 2020, îi va acorda col. (r) Emil Veţeleanu răsplata cuvenită: Titlul de „Cetăţean de Onoare”. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite