FOTO VIDEO Veteranul botezat de I.G. Duca şi ignorat de oficiali de 1 Decembrie a fost făcut cetăţean de onoare la 101 ani. Emoţionat, a pupat diploma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veteranul de război col r Emil Veţeleanu din Râmnicu Vâlcea - Cetăţean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea Foto Primăria Râmnicu Vâlcea

Veteranul de război ignorat de autorităţile din Vâlcea la festivităţile dedicate Zilei României, de anul trecut, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea.

GALERIE FOTO

Ceremonia a avut loc în cadrul debutului activităţii Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea pe 2020, joi, 30 ianuarie. 

Veteranul de război col. (r) Emil Veţeleanu a devenit astfel cel de-al 88-lea Cetăţean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea. Titlul a fost motivat de „eroismul dovedit în luptele din cel de - Al Doilea Război Mondial şi pentru exemplul de implicare pe care îl oferă tinerelor generaţii”

Prezent în sală, alături de familie şi vizibil emoţionat, cel mai proaspăt Cetăţean de Onoare al Râmnicului a primit din partea primarului Mircia Gutău: Diploma şi legitimaţia care atestă acordarea acestei distincţii, o Diplomă „Vârsta de Aur” şi suma de 1.000 lei - „pentru un şpriţ”, ca urmare a împlinirii, în data de 25 ianuarie, a venerabilei vârste de 101 ani. 

Veteranul a pupat de două ori diploma înrămată de oficialităţi: „La vârsta asta cât oi mai putea. Vă doresc tuturor mulţi ani!”, a spus bătrânul colonel.

Reamintim că este acelaşi veteran care anul trecut, de 1 Decembrie, cu ocazia festivităţilor dedicate Zilei României, deşi era alături de oficialităţi, a fost ignorat de cea mai mare parte dintre autorităţile prezente la moment. Clipul care a surprins momentul a devenit viral, fiind combătut aprig de toţi cei care au privit imaginile. 

Plecase la paradă deşi era văduv de o lună, fără să spună nimic fiicei sale, Doina Doandeş, cea care şi-a asumat responsabilitatea de a avea grijă de părinţi. Într-o haină subţire, în ciuda gerului, a stat mai bine de două ore în picioare, dezamăgit de modul în care generaţiile actuale înţeleg să-şi respecte istoria şi eroii. 

După acel episod, un jurnalist vâlcean a propus în spaţiul virtual ca veteranul să fie făcut cetăţean de onoare, iar ideea a fost ulterior preluată de primarul din Râmnicu Vâlcea care a făcut propunerea în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local. 

Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, col. (r.) Emil Veţeleanu a povestit experienţele trăite pe front în cel de-Al Doilea Război Mondial, în linia a doua, la Transmisiuni, fiind printre ultimii supravieţuitori ai celebrei Bătălii de la Cotul Donului. A mărturisit şi cum a supravieţuit la întoarcere şi ne-a oferit o serie de învăţăminte pentru generaţia tânără.

În ciuda vârstei, îşi aduce şi acum aminte de gerurile îndurate în Rusia, de cum a scăpat de febra tifoidă, încă are coşmaruri cu gările bombardate şi frica permanentă de partizanii ruşi. Întors de pe front, a lucrat multă vreme la Petrol, apoi la Uzinele Sodice Govora, pentru ca în final să iasă la pensie din învăţământ. 

Chiar dacă a prins vremuri în care şcoala se plătea în „ceapă şi cartofi”, iar apoi a trăit ororile războiului, susţine că a reuşit să trăiască atât de mult datorită faptului că viaţa sa a fost lipsită de excese. Regretă că nu mai poate face nimic la vârsta sa pentru ţară şi şi-ar dori „să mai prindem măcar 10 ani ca în Regat”, perioadă în care românii, spune acesta, au dus-o cel mai bine.   

Veteranul de război de 101 ani din Râmnicu Vâlcea devenit peste noapte imaginea veteranilor de război din România, mulţi dintre ei fiind trataţi ca simple obiecte de decor de către cei aflaţi vremelnic în funcţii de conducere, indiferent de partidul din care provin, în timp ce în ţările civilizate sunt trataţi ca adevărate monumente vii, fiind onoraţi cum se cuvine. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite