VIDEO FOTO Trilurile „Ciocârliei”, hore în subteranul Râmnicului şi harta României Mari, sub vitraliul unicat al bibliotecii judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unirea

O serie de instituţii vâlcene, ca în toată ţara, au marcat astăzi, 27 martie, printr-o serie de evenimente culturale, 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu României. Dincolo de activităţi, imaginile şi înregistrările vin să ilustreze un moment deosebit din istoria ţării noastre.

În Holul Mare al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din Vâlcea, printre altele, a avut loc dezvelirea hărţii României Mari, sub vitraliul unicat în lume cu care se mândreşte instituţia menţionată.

Un alt eveniment deosebit l-a constituit vernisajul unei expoziţii de artă fotografică „Comorile României”, a lui Ilie Tudorel din Baia Mare, Maramureş, în acordurile momentului muzical susţinut de clasa de canto de la Liceul de Arte „Victor Giuleanu”, îndrumată de prof. Monica Scurtu.

„Ciocârlia” în interpretarea Rapsodiei Vâlcene, în galeriile subterane ale municipiului Râmnicu Vâlcea, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România 

„După ce au cântat privighetorile, acum n-ar trebui să croncăne corbi”

Fondatorul Forumului Cultural al Râmnicului, prof. univ. dr. Alexandru Popescu Mihăeşti a făcut o radiografie, în cadrul unei şedinţe festive de Consiliu Local, a ceea ce se întâmplă la un secol  de la Unirea cu Basarabia şi a înfierat planurile de federalizare a ţării: „După ce au cântat privighetorile acum n-ar trebui să croncăne corbii. Omenirea se află din nou la o grea răscruce. 

Auzim peste tot de conflicte, de gripe, de boli incurabile, de boli psihice, de furturi, de sinucideri, de înarmări şi de crearea unor noi arme de distrugere în masă. Noi românii avem în preajmă şi neamuri neprietene. Lăcomia şi dezbinarea au ajuns la cote insuportabile. 

Şi în viaţa cultural – educativă sau în cea administrativă sau în politică există inimi dezamăgite, minţi înfierbântate, grupări cu interese secrete. Toate acestea au un singur leac – unirea! Unirea ne-a salvat pe noi românii de secole, deşi pământul strămoşesc a fost şi este râvnit. 

Pomul izolat sau singur rodeşte mai greu. Moşii şi strămoşii noştri s-au născut pe pământ românesc pe care unii vor acum să-l federalizeze. Cu timpul unii dintre cei veniţi aici, pe cai sau pe jos, s-au socotit stăpâni. 

Suprafaţa de teren care a mai rămas din ţară, teritoriul pe care sunt osemintele strămoşilor şi eroilor români sunt bunuri de patrimoniu. Patrimoniul nu se negociază, nu este de vânzare şi nu se federalizează. 

Noi stăm şi cântăm „noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni”, în timp ce neprietenii au demersuri făcute în trepte ori planuri riguroase de federalizare”, a mai spus prof. univ.dr. Popescu Mihăeşti. 

Ansamblurile „Domniţele” şi „Floricica” din Costeşti în galeriile subterane din Râmnicu Vâlcea, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Sub genericul „Marea Unirea a început cu Basarabia”, Rapsodia Vâlceană şi ansamblurile Domniţele şi Floricica - din Costeşti au oferit un spectacol folcloric în galeriile de artă Cozia. În subteranul Râmnicului au răsunat trilurile Ciocârliei şi s-au încins hore.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite