VIDEO FOTO „Transalpina - Drumul Regilor“, documentar excepţional cu imagini de arhivă despre povestea unui drum din vremea dacilor şi romanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un extraordinar documentar despre „Drumul Regilor - Transalpina”, realizat ca un omagiu adus Marii Uniri şi prezentat în cadrul Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu, a devenit viral pe net.

GALERIE FOTO

Un documentar în regia, scenariul şi lectura lui Dumitru Budrală, prezentat în premieră la TVR, dar şi în deschiderea Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu, ne propune o călătorie în timp „pe un drum de o frumuseţe care îţi taie respiraţia, ce are rădăcini mult mai vechi decât Transfăgărăşanul”, o incursiune fascinantă în istoria mai puţin cunoscută a celei mai înalte şosele din România şi mai pitoreşti din Europa.

Filmul cuprinde imagini rare, de arhivă, din secolul trecut, când a fost refăcut la cererea Regelui Carol al II-lea, inclusiv din timpul inaugurării sale în 1935, dar şi cadre panoramice filmate din aer în zilele noastre. 

Vocea regizorului dă viaţă unor poveşti şi legende necunoscute dincolo de graniţele acestui tărâm de basm. Drumul dintre „Alpii” Transilvaniei, aşa cum li se spunea în hărţile străvechi, de unde şi-a luat denumirea de Transalpina, a reprezentant întotdeauna o punte de legătură între oamenii aflaţi de o parte şi de alta a munţilor, o cale a transhumanţei, pe un tărâm dintre nori, dintre real şi fantastic, în care trecutul se împleteşte cu prezentul, iar obiceiurile încă se păstrează cu sfiinţenie. 

Cu ajutorul imaginilor de colecţie şi a interviurilor date de localnici aflăm de unde vine denumirea de Drumul Regelui / Regilor, dar şi cum a fost realizat în secolul trecut.

Postarea de pe pagina de socializare a Staţiunii Voineasa este însoţită de un text explicativ.

Transalpina – Drumul Regilor spune povestea drumului care, încă din vremea romanilor, a servit drept legătură între zona de la sud şi cea de la nord de Carpaţi. Filmul este rezultatul unui amplu efort de documentare, cuprinzând imagini rare de arhivă de la începerea lucrărilor, la începutul anilor 1930, cu Gheorghe Tătărescu, prim-ministrul în exerciţiu la data respectivă. 

Materialul de arhivă – fotografii şi filme de epocă - include, de altfel, şi imagini cu Carol al II lea şi cu tânărul principe Mihai, inclusiv din timpul traversării inaugurale a noii şosele, în 6 octombrie 1935, când regele şi-a condus maşina pe toată lungimea Transalpinei.

image

În regia, scenariul şi lectura lui Dumitru Budrală, filmul reprezintă o ilustrare simbolică a legăturilor istorice dintre românii trăitori de o parte şi de alta a Carpaţilor şi este totodată un omagiu adus generaţiei Marii Uniri, la 100 de ani de la acest eveniment istoric. 

image

Transalpina, şoseaua ce ajunge la cea mai mare altitudine din România, traversează Munţii Parâng pe firul drumului care a fost, timp de secole, legătura dintre Transilvania şi Ţara Românească, un drum bătut de-a lungul secolelor de oieri, negustori, pribegi, armate, populaţii migratoare, boieri, voievozi valahi şi principi transilvăneni, fugari, oaspeţi străini şi cărturari”.

Trailer-ul oficial al fimului, postat pe YouTube:

Vechiul drum al dacilor şi al romanilor leagă judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Hunedoara. Potrivit Wikipedia, cea mai mai mare altitudine o regăsim în judeţul Vâlcea: „Traversând Munţii Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porţiune de aproximativ 20 de km, în judeţul Vâlcea, unde se prezintă ca o "şosea de creastă", trecând la mică depărtare de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpuşa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) şi Muntinu (2.062 m)”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite