UPDATE VIDEO Suma uriaşă investită de societatea civilă într-o maternitate. Contribuţia publică este pe sfert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maternitatea_Râmnicu_Vâlcea_Secţia de Neonatologie la începerea lucrărilor de reabilitare Foto Atena Boca
Maternitatea_Râmnicu_Vâlcea_Secţia de Neonatologie la începerea lucrărilor de reabilitare Foto Atena Boca

O secţie a Maternităţii din Râmnicu Vâlcea este reabilitată pentru prima dată în ultimele patru decenii printr-o campanie umanitară, fiind, de altfel, cea mai mare investiţie de până acum.

UPDATE Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, din care face parte şi Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, dr. Dan Ponoran ne-a atras atenţia că în această unitate, de-a lungul ultimilor ani, în total s-au investit 330.000 de euro, iar sălile de naştere au fost renovate anul trecut.

Însă, conform declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, au fost inaugurate abia în acest an.

De asemenea, chirurgul a mai dorit să sublinieze şi faptul că: „Pozele cu masa de operaţie (ruptă - n.r.) sunt din 2014. Între timp, sunt mese şi lămpi noi de operaţie în toate sălile de operaţie”.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Datorită comunităţii „La primul bebe”, Secţia de Neonatologie a Maternităţii din Râmnicu Vâlcea - cea mai mare din judeţ, va fi reabilitată pentru prima dată de la darea în folosinţă a clădirii, în urmă cu aproximativ patru decenii, graţie unei campanii umanitare

Este vorba despre 415.000 de euro care vor fi investiţi pentru reabilitarea a opt saloane, a sălii de muls, a biberoneriei, dar şi pentru aparatura de specialitate

GALERIE FOTO DIN MATERNITATEA VÂLCEA ÎNAINTE ŞI DUPĂ ÎNCEPEREA LUCRĂRILOR DE REABILITARE

Lucrările au fost demarate în urmă cu o săptămână şi reprezintă de asemenea cea mai consistentă investiţie, privată sau publică făcută până în acest moment în Maternitatea Vâlcea.  

   

10.500 de persoane, implicate activ în campanie

Cea mai mare comunitate de mame din România „La primul bebe” a  derulat, la finele anului trecut, timp de o săptămână, o campanie de strângere de fonduri, în urma căreia a reuşit să adune 415.000 de euro, bani proveniţi din donaţii şi licitaţii. Suma a depăşit toate aşteptările. Iniţial, comunitatea spera să strângă 360.000 de euro, din care 60.000 să fie folosiţi pentru achiziţionarea echipamentelor medicale necesare. Succesul acestei campanii umanitare s-a datorat celor „10.500 de persoane care au contribuit, licitând 12.500 de obiecte şi servicii”, după cum avea să mărturisească Atena Boca, fondatoarea comunităţii „La primul bebe”. 

Borcane cu dulceaţă „de la mama” sau întâlniri la cafea, licitate pe net

Campania s-a derulat în mediul online, pe pagina de Facebook „La Primul Bebe, Vâlcea”, unde s-au licitat: obiecte, experienţe sau servicii, de la hăinuţe, cărţi şi jucării, la „întâlniri cu actori şi scriitori, dulceaţă de la mama de la Voineasa, ski pass-uri la Transalpina”, ba chiar şi închirierea maşinilor personale sau „întâlniri de o oră şi jumătate la cafea”, cum aveam să aflăm de la două dintre mămicile implicate în campanie. Iar poveştile de acest gen sunt nenumărate.

Actori şi prezentatori TV s-au dedicat proiectului

Alături de licitatori s-au aflat şi 20 de persoane publice, dintre care am aminti prezentatoarele PRO TV Amalia Enache şi Corina Caragea, chef Florin Dumitrescu, criticul de film Irina Margareta Nistor, prezentatorul Dan Negru, jurnaliştii Cătălin Striblea,  Simona Tache, Cristian Hoştiuc, Cristina Stănciulescu, dar şi o serie de actori şi cântăreţi celebri, precum: Feli Donose, Adrian Vancică - „Celentano” din serialul „Las Fierbinţi”,  Denis Ştefan - protagonist în „Păcală se întoarce” şi „Inimă de ţigan”, comediantul Mircea Bravo, actorul Ioan Isaiu - cunoscut pentru rolurile din telenovelele româneşti: „Îngeri pierduţi”, „Iubire şi onoare”, „Aniela” etc.. Toţi au donat „bilete la teatru sau cărţi cu autograf, timp valoros, vizite pe platourile de filmare”, potrivit aceleiaşi surse. 

Locul în care nou-născuţii petrec primele zile din viaţă, reabilitat

Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea unei secţii care se desfăşoară pe 1.000 de mp, iar lucrările vor consta în zugrăvire, reparaţii, refacerea reţelei electrice, schimbarea tocăriei interioare, renovarea saloanelor, băilor, biberoneriei, sălii de muls, achiziţionare de pătuţuri şi aparatură medicală pentru diagnosticarea corectă în caz de prematuritate etc.

„Am început lucrul la noul proiect, cu tot ce a însemnat pregătirea pentru demararea lucrărilor de refacere. Planuri arhitecturale, pregătire de şantier, întâlniri, comenzi de materiale, contracte etc... Au început lucrările, după ce în prealabil întreaga secţia a fost mutată la un alt etaj, lucru deloc, dar deloc simplu. Au început demolările, toboganele de gunoaie şi containerele sunt la locul lor, aspecte importante atunci când ai lucrări de reconstrucţie la etaje superioare”, anunţa pe Facebook, în urmă cu câteva zile, Atena Boca în momentul începerii lucrărilor la Secţia de Neonatologie, locul în care toţi bebeluşii îşi petrec primele zile din viaţă.

„Spitalul groazei”, înainte de începerea lucrărilor

Maternitatea din Râmnicu Vâlcea a fost percepută mulţi ani ca un spital al groazei, cu incubatoare nefuncţionale, pătuţuri vechi de decenii, ruginite, cu mese de naşteri cârpite, care s-au rupt cu paciente gravide pe ele, cu faianţă ciobită, uşi precum cele din „dispensarul din satul bunicilor”, glafuri pline de găuri, zugrăveală decojită, iluminat defectuos, lenjerie pătată, scaune tari, cu burete găurit şi vinilul rupt, aşa cum avea să descrie întreaga atmosferă pe care a trăit-o pe propria piele Atena Boca atunci când a fost să viziteze maternitatea. 

Imagini surprinse de comunitatea La primul bebe în Maternitatea din Râmnicu Vâlcea la finele anului 2019; (Sursa Atena Boca) 

Masa de naşteri susţinută cu un scaun, după ce s-a rupt cu o gravidă

Unul dintre şefii de secţie, dr. Theodor Amza, recunoştea, după incidentul cu masa de naştere ruptă, în 2014: „Ca să nu cadă de pe masă şi alte paciente, am pus şi noi un scaun la capul pacientelor. Am mai pus o scândură, am mai lipit cu scotch”, pe scurt s-au descurcat cum au putut ani de zile, mai ales că firma care asigura mentenanţa a menţionat că masa nu mai poate fi reparată. „Cârpeli” care ani şi ani de zile s-au făcut cu ajutorul unor ONG-uri, ale unor oameni de afaceri din Vâlcea şi chiar din buzunarele angajaţilor care au zugrăvit saloane, au achiziţionat electrocasnice de genul televizoarelor sau frigiderelor.

Multă vreme, singurele modernizări de amploare făcute în Maternitatea din Râmnicu Vâlcea au fost doar rezervele care se închiriau în regim de hotel.

image

Masa de naşteri cârpită după ce s-a rupt cu o gravidă pe ea, din cadrul Maternităţii Vâlcea; Foto Adevărul

Investiţiile publice de 100.000 de euro

Anul trecut chiar, în urma sesizărilor trimise autorităţilor de către mămici disperate de condiţiile găsite în Maternitatea din Râmnicu Vâlcea legate de nereguli constatate în activitatea de îngrijire a bolnavilor, la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea a fost trimisă o comisie de control. Nici până astăzi nu s-a comunicat rezultatul constatărilor comisiei. 

În schimb, în acest an, au început să fie remediate o serie de probleme. În vară, autorităţile au reuşit să inaugureze modernizarea prin lucrări de reparaţii, reabilitare şi întreţinere a sălilor de naştere şi cele de reanimare, investiţie pentru care s-au alocat puţin peste 100.000 de euro din bugetul propriu al judeţului. Apoi, din luna octombrie, se află în derulare un proiect care vizează investiţii în cabinetele şi sala de aşteptare de la Oncologie (aproximativ 10.000 de euro), ambulatoriu aflat la parterul clădirii.

Proiectul pe fonduri europene nu poate fi accesat fără consolidarea clădirii

„Nu mai putem aştepta să se deschidă axele de finanţare pe fonduri europene. Avem proiectul pregătit în acest sens, dar intervenim şi facem aceste lucrări punctuale”, declara în urmă cu câteva săptămâni preşedintele CJ, Constantin Rădulescu, referindu-se la un proiect despre care se vorbeşte de ani de zile şi prin care se speră atragerea a aproximativ opt milioane de euro, pentru „modernizarea întregii clădiri, de la subsol până la acoperiş, pe interior şi exterior”.

Adevărul este că aceste fonduri nu au putut fi atrase din cu totul alte motive, pe care le recunosc şi autorităţile: „Din bugetul propriu al judeţului, am alocat 1,7 milioane lei pentru realizarea lucrărilor de consolidare a clădirii maternităţii, condiţie esenţială pentru a putea accesa proiectul european”. Deocamdată a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie şi pentru aceste lucrări. 

Investiţia privată se bucură de suportul autorităţilor

Şi cu alte ocazii, aceleaşi autorităţi şi-au recunoscut vina: „Maternitatea din judeţul Vâlcea nu a beneficiat în ultimii 30 de ani de investiţii care să o recomande ca unitate medicală de elită. Mai avem mult de lucru aici, însă ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani nu se poate rezolva peste noapte”.

Cert este că în ciuda investiţiilor publice sau private demarate în acest an, în Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, rămân de remediat multe probleme, aşa cum o arată şi nenumăratele fotografii postate pe reţelele de socializare de către pacientele spitalului, chiar în vara acestui an.

Autorităţile, deşi nu au menţionat subiectul ori de câte ori s-au lăudat în ultima vreme cu lucrările demarate la unitatea medicală, au fost totuşi de acord cu investiţia privată în acest spital: „Am avut întâlniri atât cu Primaria cât şi cu Consiliul Judeţean de la care, astăzi avem tot suportul. De asemenea managerul Spitalului ne-a sprijinit întru totul. Şi deşi aţi putea crede că asta este o normalitate, nu este. Am fost în nenumărate alte locuri în care nu am primit deloc suport, ba din contră”, menţiona fondatoarea comunităţii „La primul bebe”, în anunţul legat de demararea lucrărilor de reabilitare. 

În ultimii ani, aproape jumătate dintre gravidele din Râmnicu Vâlcea şi judeţ au preferat să nască în alte zone ale ţării. Dacă înainte media anuală era în jur de 2000 de naşteri, în ultimii ani aceasta ajunsese la 1.200. 

Prin investiţia privată derulată de comunitatea „La primul bebe” se doreşte ca femeile din Vâlcea să aibă „şansa să rămână în oraşul lor, mai ales în ultimele luni de sarcină, atunci când deplasarea este foarte grea”.

     

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Iniţiativă civică. Pescarii din Vâlcea au repopulat singurul lac din ţară unde se pescuieşte gratis

Peisajul apocaliptic din Munţii Lotrului. Este nevoie de 600.000 de puieţi pentru înlocuirea pădurilor rase FOTO VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite