VIDEO Suferă de o boală incurabilă, dar a creat un proiect unic în România: centrul privat de lux pentru copii abandonaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Tache, vâlceanul bolnav de cancer care vrea să facă o casă de tip familial pentru 16 copii abandonaţi, la Galicea FOTO Adevărul
Alex Tache, vâlceanul bolnav de cancer care vrea să facă o casă de tip familial pentru 16 copii abandonaţi, la Galicea FOTO Adevărul

Un tânăr din Râmnicu Vâlcea care suferă de o boală incurabilă a pus la punct proiectul unei case de tip familial în care să fie crescuţi 16 copii cu ajutorul familiei sale şi a soţiei.

Doi tineri din Râmnicu Vâlcea, Alex şi Andreea Tache, de 31 şi respectiv 30 de ani, au în derulare, prin organizaţia pe care o deţin - Fundaţia «Alex Tache», un proiect unic în România, prin care vor să ofere o casă de tip familial pentru 16 copii abandonaţi pe care să-i crească în sânul familiei lor, după un sistem nemaiîntâlnit până acum.

Principiul de funcţionare după care se ghidează este asemănător altor centre private de servicii sociale, dar forma va fi diferită. Practic, vorbim despre o casă de copii privată, diferită de tot ce există în România, în acest moment, prin faptul că iniţiatorii vor să-i crească pe beneficiari de parcă ar fi proprii copii, cu ajutorul părinţilor lor şi, dacă va fi nevoie, şi al altor specialişti.

Chiar dacă Fundaţia va fi furnizor de servicii sociale, soţii Tache vor să locuiască alături de beneficiarii proiectului. „Forma juridică sub care îi vom lua va fi plasamentul, pentru că mă îndoiesc că cineva ne va permite să înfiem 16 copii. Nu vrem doar ca aceşti copii să schimbe locaţia, ci să-i integrăm în propria familie: o familie extinsă din care fac parte şi părinţii noştri şi în care noii veniţi să aibă parte de acelaşi tratament precum propriul copil, care are 1 an şi trei luni”, a declarat Alex Tache, pentru Adevărul.

Alex Tache, vâlceanul bolnav de cancer care doreşte să construiască o casă pentru 16 copii abandonaţi

Până în acest moment, este gata proiectul tehnic al casei, conceput chiar de membri ai echipei „Visuri la cheie” - o emisiune TV prin care se oferă o nouă şansă unor familii greu încercate de viaţă de a o lua de la capăt în locuinţe renovate sau reconstruite. „Emisiunea nu ar sponsoriza persoane juridice, în cazul nostru - fundaţia. Când i-am cunoscut, le-am povestit arhitecţilor despre proiectul nostru şi ei au fost de acord să ne facă proiectul tehnic. Aşa a început cu totul şi apoi, rând, pe rând, sponsorii au venit şi din zona lor şi prin munca noastră”, a explicat Alex despre proiect.

image

Situaţia ne-a fost confirmată de o postare pe Facebook a Alinei Vîlcu, fost membru al echipei „Visuri la cheie”: „Uite aşa, încet - încet ca ninsoarea de afară, printre multe proiecte ”comerciale” şi urgente, am reuşit să ne apucăm şi de un proiect pro bono, de suflet, pentru că suntem alături de Alex Tache şi vrem să-l ajutăm să strângă fonduri să construiască o casă pentru copii orfani. În curând, proiectul va fi finalizat şi îi ţinem pumnii lui Alex Tache să strângă banii necesari”, a mai scris arhitecta.

„Am reuşit să finalizăm prima parte de soluţie pentru proiectul de suflet al lui Alex Tache şi îi ţinem pumnii să reuşească să strângă fonduri pentru a trece la următoarea etapă. Pentru cine nu ştie, Alex îşi propune să construiască lângă Râmnicu Vâlcea (la Galicea - n.r.) o casă de tip familial în care să aibă grijă de 20 de copii orfani (cifra maximă posibilă este 16, după cum s-a aflat ulterior - n.r.) şi care să găzduiască ateliere şi tabere pentru alţi copii şi adulţi. Succes Alex şi suntem alături de tine. Dacă ştiţi doritori de fapte bune, vă rog mult să îmi scrieţi mie sau lui Alex Tache pentru detalii. PS - felicitări colegului nostru Radu Dumencu pentru proiect”, spunea într-o altă postare fosta membră a echipei „Visuri la cheie”, la finalizarea proiectului tehnic.

Proiectul include două componente – construirea casei pentru copii şi luarea acestora în plasament. Partea de construcţie va fi dusă la bun sfârşit cu ajutorul comunităţii, motiv pentru care s-a creat o pagină de Facebook cu numele fundaţiei, în care sunt postate amănunte cu etape derulate, precum şi o pagină specială pentru strângere de fonduri: „Facem o campanie de strângere de fonduri pe Facebook, dar nu ea reprezintă sursa principală. Suntem în discuţii cu Telekom. În plus, s-au mai adunat bănuţi prin organizarea unui concurs pentru liceeni – «Conflictul liceelor»”, ne-a mai mărturist iniţiatorul proiectului.

Mare parte din materialele necesare pentru ridicarea construcţiei există deja, unele provenind din donaţii şi sponsorizări, altele obţinute la preţuri avantajoase. S-au strâns şi aproximativ 12.000 de euro, dar mai este nevoie de forţă de muncă, fier şi tot ce ţine de partea interioară a casei. 

Vâlcea Alex Tache alături de echipa Visuri la cheie Foto Arhiva personală

Nu se ştie încă cine vor fi cei 16 beneficiari, numărul maximum admis într-o casă de tip familial. „Nu am demarat încă nimic concret în privinţa copiilor. Am vorbit la DGASPC, la instituţiile care ne vor da autorizaţie de funcţionare, cu cei de la Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Ştim ce paşi trebuie făcuţi. Sunt oarecum familiarizat cu procedurile acestea. Nu am vrut să dăm speranţe false nimănui, mai ales copiilor. La momentul oportun, după construire sau spre finalul lucrărilor, o să demarăm procedurile”, ne-a mai spus Alex Tache precizând că nu vor exista în procesul de selecţie a copiilor criterii de vârstă, sex, etnie, provenienţă. „Cu siguranţă vor fi şi fete şi băieţi”, a subliniat acesta.

Când vine vorba despre cum va reuşi să crească 17 copii, Alex crede că ingredientele esenţiale pentru o formulă de succes vor fi disciplina şi planificarea: „Vom face totul după nişte reguli bine stabilite dinainte. Ne vor fi alături în acest demers părinţii şi, mai mult ca sigur, legea ne va impune să avem alături nişte asistenţi maternali, psihologi şi pedagogi. Vrem să-i ajutăm pe copii să se recupereze, în primul rând, având în vedere traumele de care suferă, printre care cea a abandonului. Am studiat problema copiilor abandonaţi în spitale, fără acte, fiindcă ne-am dori să luăm în plasament inclusiv nişte bebeluşi. Ideea este să-i luăm cât mai mici, ca să-i modelăm după cum ne dorim. Nu se pune problema că nu ne vom descurca. Vom lua alături oamenii care să ne fie de ajutor. Nu cedăm”, ne-a mai mărturisit iniţiatorul proiectului.

Şi dacă totul va merge conform planului, casa va fi dată în funcţiune chiar de anul viitor: „Sperăm ca în primăvara anului viitor să dăm casa în folosinţă. Acum vrem să ne apucăm de turnat fundaţia, structura de rezistenţă şi demisolul. Ştim că vine iarna, dar sperăm ca timpul să ţină cu noi”.

Vâlcea Alex şi Andreea Tache tinerii care vor sa construiască o casă pentru 16 copii abandonati în imagine la Balul Primăriei în 2017 Foto Arhiva personală

Pentru a-i recompensa simbolic pe cei care le vor fi alături, Alex şi Andreea au conceput şi câteva produse de marketing: „Am făcut nişte produse pe care sperăm să le vindem – cum ar fi oţetul de prune, făcut în casă, produs specific oltenesc, tradiţional. Totul este făcut manual, nu intenţionăm să producem la scară industrială. Este cadoul nostru pentru donatori. În plus, am făcut la Monetăria Statului nişte insigne de argint, sub forma unei bufniţe, simbol al educaţiei şi înţelepciunii. Avem şi un certificat de autenticitate scris de mână, în care menţionăm numele casei, iar sigla şi numele fundaţiei sunt inscripţionate şi pe spatele insignelor”, a mai precizat Alex. 

Dacă pentru a intra în posesia produselor promoţionale este nevoie de o anumită sumă, nu există restricţii pentru donatorii dezinteresaţi: „Nu am aşteptări de la anumite persoane să se implice sau un plafon anume, o limită de donaţie. Unirea face puterea, pentru că tot suntem în Anul Centenarului. Cu puţin de la fiecare putem face mult şi multe. Orice bănuţ este important. Dacă nu se ignoră strigătul nostru de ajutor, cu siguranţă vom ajunge acolo unde trebuie”, crede Alex Tache. 

Fundaţia care-i poartă numele a apărut în 2016, datorită proiectului „Casa de copii NEST”: „Numele casei este un acronim de la Nobleţe, Educaţie, Stabilitate. În plus acest cuvânt în engleză înseamnă cuib şi de aici ne-a venit ideea”, ne-a explicat promotorul.

Alex Tache a intrat în atenţia opiniei publice după ce a cooptat echipa „Visuri la Cheie”, emisiunea fiind difuzată în urmă cu un an, ca să ajute un adolescent din Vâlcea - Flavius Marinoiu, de 18 ani, din Ocnele Mari, care suferă de aceeaşi boală ca a lui - cancer osos. Ambii, şi Alex şi Flavius, au, din această cauză câte un picior amputat. 

image

Cu acea ocazie, Alex a adunat voluntari pentru reconstrucţia din temelii a casei lui Flavius şi a ajutat la utilarea ei ţinând cont de nevoile speciale ale adolescentului. 

„Alex şi familia lui au fost alături de noi pe toată durata construcţiei. Tatăl lui de meserie electrician a făcut toată instalaţia electrică a casei, iar mama lui a gătit pentru meşterii de pe şantier. Este o mare onoare să cunoaştem oameni absolut extraordinari ca ei!”, a scris pe Facebook un alt membru al echipei „Visuri la cheie”, Adela Pârvu.

De profesie inginer în Transporturi, Alexandru Radu Tache a lucrat ca director al unui baze de tratament din Mehedinţi. Se luptă cu boala din 2007, are peste 10 operaţii, iar acum i-a recidivat la plămâni. 

În ciuda impedimentelor, susţine că proiectul va continua cu sau fără el, pentru că este „propriul testament”, ceea ce doreşte să rămână în urma lui. „Aceasta va rămâne moştenirea mea. Este o altfel de casă de copii, în sistem privat. Va fi altfel din mai multe puncte de vedere. Nu vrem doar să crească şi să supravieţuiască, ci să facem performanţă cu ei, să ajungă nişte oameni importanţi. Să crească împreună cu noi, în casă cu noi, ca şi copii ai noştri. Va fi un proiect familial”.”, a mai precizat Alex. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite