VIDEO FOTO Soluţia de moment a autorităţilor pentru prevenirea accidentelor de pe Valea Oltului. „Tot drumul e plin de cruci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au propus sătenilor care au blocat Valea Oltului, la sfârşitul săptămânii, supăraţi că nu se iau măsuri pentru prevenirea accidentelor mortale pe o trecere de pietoni, montarea unor limitatoare de viteză în zona Robeşti - Câineni.

GALERIE FOTO

După accidentul produs sâmbătă seara, 23 noiembrie, localnicii din satul Robeşti, comuna Câineni - Vâlcea au vrut să oprească circulaţia pe Valea Oltului şi să boicoteze alegerile prezidenţiale de a doua zi. 

Localitatea este străbătută de unul dintre cele mai tranzitate drumuri naţionale / europene din România, DN 7 / E 81, care face legătura între Ardeal şi Oltenia. Porţiunea de pe Valea Oltului, ca şi cea de pe Dealul Negru sunt deseori scene ale unor accidente rutiere grave. La fel s-a întâmplat sâmbătă seara, când un om şi-a pierdut viaţa pe trecerea de pietoni de la Robeşti, acesta fiind al treilea accident mortal petrecut în mai puţin de o lună pe DN 7 / E 81 pe singura trecere de pietoni din Robeşti - Câineni.

Rovoltaţi şi şocaţi de „capcana morţii” de pe Valea Oltului, dar şi de blocajele permanente în trafic create în urma accidentelor rutiere, localnicii au ieşit în stradă, după ce au mai pierdut un consătean. Bărbatul în vârstă de 71 de ani a fost acroşat de o maşină pe zebră. Oamenii au sperat că prin forma lor extremă de protest vor atrage atenţia şoferilor şi, în special, a autorităţilor.

                        

Au vrut să blocheze circulaţia pe Valea Oltului

Spre disperarea organelor de ordine venite la faţa locului zeci de protestatari ieşiţi în stradă au traversat, sâmbătă seara, drumul naţional de mai multe ori pe zebră, timp de aproximativ trei ore, ca să-i determine pe şoferi să fie mai atenţi la trecerea de pietoni.

Protestul a fost reluat şi duminică, 24 noiembrie, cu intenţia de a bloca circulaţia pe Valea Oltului şi de a boicota alegerile prezidenţiale. Situaţia a fost şi mai tensionată ca în seara anterioară, tot satul fiind prezent. Oamenii au  traversat de mai multe ori drumul naţional, pe trecerea de pietoni, timp de două ore.

Între timp, în şcoala din apropiere, reprezentanţi ai protestatarilor au mers la discuţii cu autorităţile, ocazie cu care s-au prezentat, de-o parte şi de alta, ce măsuri se pot lua rapid în zonă pentru calmarea traficului, în general. 

Soluţiile găsite de comun acord: autorităţi - protestatari, în urma protestelor de pe Valea Oltului, din cauza accidentelor mortale prea dese de pe DN 7 / E 81:

S-a ajuns la concluzia că există câteva soluţii de moment, şi anume instalarea unor insuliţe de calmare a tranzitului, la intrare şi ieşire din localitatea Robeşti, pe DN 7 / E 81, dar şi vibrorezonatoare de viteză, aşa cum sunt şi cele de pe drumul dintre Sibiu şi Braşov (DN 1 / E 68), dublarea insuliţelor şi a vibrorezonatoarelor cu balize intermitente luminate permanent, precum cele de la Cârligu Mare, tot de pe Valea Oltului şi din alte zone cu risc ridicat de accidente, iluminarea trecerii de pietoni de la o reţea suplimentară, pe lângă cea existentă cu panouri solare ineficiente pe timp de iarnă, precum şi un echipaj suplimentar de Poliţie Rutieră care să patruleze zona mai des, de la Poliţia Brezoi şi o machetă.

Protest similar în 2012

Un protest similar a avut loc în 2012, în Robeşti, după ce un tânăr a rămas infirm pe viaţă în urma unui accident rutier petrecut pe DN 7 / E 81. Din păcate, între timp, însă, nu s-a luat nici o măsură, iar oamenii au continuat să moară din cauza capcanelor de pe „drumul morţii”, cum mai este poreclit DN 7 / E 81. În vară, două case au fost distruse tot în urma unui accident rutier. Un TIR plin cu maşini s-a răsturnat într-o curte, după ce a intrat în coliziune frontală cu un alt TIR.

image

Un şofer a încălcat legislaţia de faţă cu poliţiştii

În urma întâlnirii de duminică, s-a încheiat un proces-verbal cu soluţiile găsite, dar localnicii intenţionează să depună un memoriu cu toate solicitările la toate instituţiile responsabile: Prefectură, Consiliu Judeţean, Poliţie, Drumuri Naţionale etc. 

În timpul protestului, în prezenţa a patru echipaje de poliţie, şoferul unui BMW cu numere de înmatriculare de Vâlcea a încercat să sfideze legea şi manifestarea de la Robeşti şi a trecut printre participanţii aflaţi pe trecerea de pietoni. A rămas însă fără permis de conducere. Cu o seară înainte, protestatarii chiar ridicaseră această problemă unuia dintre poliţiştii prezenţi: „Staţi oricând vreţi aici, şi o să vedeţi că în numai 20 de minute, cel puţin trei maşini trec pe linie continuă şi nu respectă această trecere de pietoni”.

image

Localnicii din Robeşti – Vâlcea sunt decişi, de această dată, să continue cu protestele până vor fi luate măsurile care se impun pe DN 7 / E 81, pe Valea Oltului, ca oamenii să nu mai moară ori să rămână infirmi în accidentele care au loc deseori pe raza localităţii lor.

„Sunt foarte revoltaţi în continuare şi decişi să continue cu protestele. Nu mai vor să trăiască eşecul experienţei din 2012, când nu s-au luat măsuri. Vom face o notificare de protest pe o perioadă mai îndelungată şi probabil vom avea un calendar al acestor manifestări”, ne-a mărturisit reprezentantul protestatarilor, Nicolae Şofîlcă. „Tot drumul (DN 7 / E 81 - n.r.) este plin de cruci şi lumânări aprinse. Oamenii sunt şocaţi de lanţul negru de evenimente care se petrec de o lună încoace. Prea mulţi morţi, într-un timp prea scurt. În 2016 a mai murit o persoană, pentru că nu există trotuar şi cum iluminatul public lipsea cu desăvâşire a fost acroşată de o maşină. Întâmplarea face că acea doamnă era mătuşa mea, băiatul care a rămas infirm în 2012 este nepotul meu, iar persoana care a murit luna trecută, prima din şirul de trei morţi, este verişorul meu”, ne-a mai spus acesta. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite