VIDEO Scandal la biserica din Goranu: doar poliţiştii l-au scăpat pe juristul Arhiepiscopiei de enoriaşii revoltaţi

VIDEO Scandal la biserica din Goranu: doar poliţiştii l-au scăpat pe juristul Arhiepiscopiei de enoriaşii revoltaţi

Oamenii nu-l  mai vor in biserica din Goranu pe parintele Gheorghe Mateescu. Foto Adevarul

Scandal cu poliţia duminica dimineaţa la biserica din Goranu, după ce enoriaşii au prins de veste că noul preot trimis de Arhiepscopie s-a trezit cu noaptea în cap pentru a schimba încuietorile lăcaşul sfânt. Deranjaţi de gest şi de faptul că cei doi preoţi care au slujit în ultimii 15 ani în comunitate au fost îndepărtaţi, pentru a-i face loc noului preot-juristul Arhiepiscopiei Râmnicului, localnicii au reacţionat dur.

Comunitatea fierbe de câteva zile, de când enoriaşii au aflat că IPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, i-a pus pe liber pe preoţii Irinel Cojocaru şi Constantin Bălăceanu, pentru a-i face loc preotului Mateescu Gheorghe, consilierul juridic al Arhiepiscopiei. Enoriaşii spun că schimbarea s-a făcut pe şest şi că unuia din preoţi i s-a spus pus în vedere că trebuie să se pensioneze, iar fostului protopop că trebuie să predea gestiunea, după ce Arhiepiscopia a cerut un control la biserică.
 
 „Preotul cel nou, Mateescu, a fost trimis la noi în septembrie. El a reclamat la Arhiepiscopie că părintele Bălăceanu a împlinit vârsta de pensionare şi că celălalt preot-părintele Cojocaru, numit protopop de fostul arhiepiscop- mai are şi ore la seminar şi nu mai face faţă. Aşa că mai marii Arhiepiscopiei au hotărât să-i schimbe fără să ne întrebe şi pe noi dacă suntem sau nu de acord. Toată treaba s-a petrecut pe ascuns, luni, la Arhiepiscopie. A doua zi, părintele Cojocaru a fost forţat să predea gestiunea preotului Mateescu, cel de-al treilea preot din Goranu”, explică Ioan Savu, unul dintre enoriaşii revoltaţi. 
 
Enoriaşii, supăraţi si pe IPS Varsanufie
 
Noul preot –Gheorghe Mateeescu- a fost văzut la biserică duminică dimineaţa, când încă nu se luminase de ziua, în timp ce schimba butucul uşii de la intrarea în lăcaşul sfânt. Supăraţi, enoriaşii l-au luat la rost, iar preotul a fost nevoit să ceară ajutorul poliţiei. Intervenţia oamenilor legii nu i-a fost de mare ajutor părintelui Mateeescu, slujitorul Domnului fiind nevoit să plece acasă când enoriaşii i-au refuzat accesul în biserică.
 
Râmnicenii supăraţi îi transmit acum arhiepiscopului Râmnicului să revină asupra deciziei şi să-l lase măcar pe preotul Cojocaru să slujească în biserica din Goranu. 
 
„Biserica aceasta e făcută de părinţii noştri, din banii lor, iar domnul Varsanufie să nu se mai implice în treburile noastre. Noi nu l-am vrut pe dânsul la Vâlcea, l-am vrut pe Lovişteanu, aşa că să ne mai lase cu aceste numiri, parcă ar face politică. Aici e biserică, e casa lui Dumnezeu, şi nu vrem numiri peste numiri ca în politică. Domnul Mateescu să plece unde vrea dânsul, iar domnul Varsanufie să ni-l aducă înapoi pe preotul Irinel Cojocaru. Şi să-şi ia tabloul ăla din biserică, că noi nu facem cultul personalităţii aici, noi ne rugăm la Dumnezeu şi atât”, suţine şi Adrian  Hera. 
 
Arhiepiscopia susţine că schimbările sunt îndreptăţite
 
Reprezentanţii Arhiepiscopiei susţin că schimbarea lui Irinel Cojocaru este urmare a neregulilor constate în ograda parohului, dar nu pot să ofere detalii despre problemele cauzate de preot. În ceea ce-l priveşte pe preotul Bălăceanu, în urma scandalului, acesta nu va mai ieşi la pensie în ianuarie, aşa cum i-a anunţat pe enoriaşi, ci în luna mai, cel puţin asta susţin reprezentanţii Arhiepiscopiei. 
 
“În luna mai 2015, părintele Bălăceanu Constantin a împlinit vârsta de pensionare. Părintele Constantin a solicitat să i se prelungească perioada în care poate să slujească cu încă un an, lucru care i s-a si aprobat, iar părintele va ieşi la pensie în mai 2016. Părintele paroh Irinel Cojocaru a fost schimbat în urma unui audit”, a precizat Iancu Nifon, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Râmnicului. 
 
Surse din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului precizează că preotul Irinel Cojocaru a fost schimbat şi din funcţia de protopop în urmă cu o săptămână şi că în prezent mai predă doar la Seminarul Teologic, patru ore de dogmatică, dar va rămâne şi fără acestea în septembrie 2016. Irinel Cojocaru este cel de-al treilea protopop schimbat din funcţie de ÎPS Varsanufie,  în mai puţin de doi ani de la numirea acestuia în fruntea Bisericii din Vâlcea. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: