VIDEO Ce propun voluntarii Europe Direct celor care stau în casă din cauza COVID-19:„Regăsiţi-vă şi faceţi ce vă place“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntari Europe Direct Vâlcea Foto Europe Direct Vâlcea
Voluntari Europe Direct Vâlcea Foto Europe Direct Vâlcea

Voluntarii Centrului Europe Direct din Râmnicu Vâlcea vin cu o serie de idei de ocupat timpul petrecut în casă, pe perioada carantinei, din cauza coronavirusului.

GALERIE FOTO

Europe Direct (CED) Vâlcea este primul centru din ţară cu finanţare externă care a funcţionat în cadrul şi sub egida unei biblioteci judeţene: este vorba despre Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.

De peste un deceniu, CED reuşeşte să atragă o parte dintre cei mai inteligenţi copii ai judeţului Vâlcea, care au reuşit să schimbe destine graţie activităţilor de voluntariat la care au luat parte şi pentru care centrul a funcţionat ca o rampă de lansare în viaţă, datorită proiectelor la care au luat parte. 

Cum şcolile sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus, iar copiii stau acum închişi în casă, unii dintre voluntari s-au gândit să vină cu idei de activităţi în sprijinul celor care nu ştiu cum să-şi gestioneze şi să-şi managerieze timpul. O parte dintre aceştia au realizat mici filmuleţe cu o serie de sfaturi, care au fost postate ulterior pe pagina de Facebook a bibliotecii.  

Unii dintre cei mai buni prieteni ai Bibliotecii sunt voluntarii Centrului Europe Direct. Pentru că sunt creativi, pentru că le place să citească şi pentru că sunt lideri care motivează, aceştia au decis să se alăture bibliotecarilor în eforturile lor de comunicare cu publicul în această perioadă. Iată ce preocupări frumoase au!”, se arată în mesajul care însoţeşte astfel de postări.

„Nu se ştie când ne vom mai întâlni cu acest timp liber”

Sub sloganul: „Ţinem aproape... de la distanţă”, Vlad Cioculeasa menţionează că, deşi cursurile s-au suspendat, „nu trebuie să ne oprim din învăţat, motiv pentru care propune o platformă online cu ajutorul căreia se pot învăţa o serie de lucruri din diverse domenii, cu ajutorul unor profesori universitari.

Este vorba despre Udemy, o platformă care oferă cursuri dintr-o largă paletă de domenii: afaceri, IT, marketing, design, fotografie, muzică, biologie. „Acesta este un site semiprofesional, de cursuri oferite de profesori universitari la preţuri mici...” 

Netflix-ul este o altă recomandare întâlnită în mai toate spoturile voluntarilor Europe Direct, fiind „o perioadă excelentă pentru a te bucura de filme, seriale şi documentare. Pentru cei care nu-şi găsesc un film pe gustul lor, pot căuta pe Openload, dar aici nu există subtitrări în engleză. Însă nu este un dezavantaj, pentru că ne putem exersa şi îmbunătăţi vocabularul în acest fel”, mai spune Vlad. 

Nu uită nici de sănătate, motiv pentru care propune realizarea unor altfel de exerciţii fizice: Calisthenics: „Sunt nişte mişcări cu propria greutate a corpului, pe grade de dificultate. Internetul abundă de astfel de lecţii care ne pot ajuta pentru o dezvoltare armonioasă a corpului, fără a ne pune în pericol sănătatea”.

O altă propunere este legată de învăţarea limbilor străine cu ajutorul site-ului „Duolingo”: „Este o aplicaţie interactivă de învăţat limbi străine, personalizată în funcţie de fiecare. Iar pe site se vede imediat cum se avansează. Există şi motivare prin recompense oferite online”.

„Nu se ştie când ne vom mai întâlni cu acest timp liber. Şi nu uitaţi de somn, de care cei mai mulţi nu avem parte din cauza programului stresant, în general”, menţionează Vlad, la final.

„Oportunitatea de a face ceea ce vă pasionează“

Irina Bulat, o altă voluntară în cadrul CED Vâlcea propune pentru ocuparea timpului, sub sloganul „Fiţi optimişti, dar realişti”, cititul: „Deoarece cititul vă poate oferi noi experienţe”. În sprijinul acestei idei recomandă două cărţi: „Războiul care mi-a salvat viaţa” şi „Eşti ceea ce gândeşti”. 

Prima carte este povestea unei fete care a reuşit să supravieţuiască celui de-Al Doilea Război Mondial: „M-am gândit că îi putem urma exemplul şi astfel să trecem şi noi cu bine de acest coronavirus”. Legat de a doua recomandare: „Consider că dacă avem o minte ordonată şi liniştită, aceasta ne va conduce la o viaţă organizată şi împlinită”.

„Perioada aceasta trebuie privită ca o oportunitate de a face ceea ce vă pasionează”, precum gătitul, desenatul, cântatul la un instrument. „Priviţi această perioadă ca una în care să vă regăsiţi pe voi şi să faceţi ceea ce vă place”, îi îndeamnă Irina pe internauţi.   

Platforme online pentru profesori şi elevi

Matei Canavea aminteşte că sunt o serie de platforme online pentru a comunica:  WebEx, Email, Skype, WhatsApp, Discord, Google Duo şi Zoom. 

WebEx este o platformă pe care o recomandă profesorilor pentru a-şi tine cursurile online.

Discord este o aplicaţie folosită de programatori şi de gameri - pasionaţii de jocuri video. „Permite utilizatorilor să-şi arate ecranul în timp real”.

Iar Google Duo este o aplicaţie similară WhatsApp şi Skype.  

„Nu în ultimul rând avem Zoom - o aplicaţie foarte dragă nouă, celor de la Europe Direct. Prin Zoom, noi ne ţinem conferinţele, deoarece putem avea până la 100 de utilizatori. Avem calitate HD, putem să ne arătăm ecranele în timp real, fiind o aplicaţie foarte bună în general”. 

Iar la capitolul citit, Mateo recomandă autobiografia lui Elon Musk: „Tesla SpaceX”.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite