VIDEO Preot amendat de poliţişti cu 20.000 de lei pentru o slujbă în curtea bisericii. Enoriaşă scandalizată: „Mi-a murit şi mie soţul, să nu-l pomenesc?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot din Râmnicu Vâlcea a fost amendat cu 20.000 de lei de poliţiştii locali, după ce a fost surprins efectând o slujbă religioasă în curtea bisericii.

GALERIE FOTO

Momentul în care un preot vâlcean este surprins de poliţiştii locali încălcând prevederile Ordonanţelor Militare a fost imortalizat şi postat pe Facebook.

Filmarea este însoţită de următorul text: „Organele Statului Poliţist în acţiune: 20.000 lei amendă pentru un preot care nu respectă ordonanţele militare care trimit iobagii la muncă în Germania, permit activitatea din supermarketuri, dar nu permit Sf. Liturghie în duminica din Postul Mare. 

Obişnuiţi-vă cu acest tip de dialog: - Mi-a murit şi mie soţul; să nu-l pomenesc, domnule?! / - Nu aveţi voie, doamnă!”, a scris cel care a postat înregistrarea, menţionând unde s-a petrecut incidentul şi faptul că preotul amendat se numeşte Nicolae Proteasa.

VIDEO AICI

„Asta e batjocură. Lipsă de respect faţă de autorităţile statului şi ordonanţele militare”

Incidentul s-a petrecut duminică, 5 aprilie, în curtea bisericii Sfântul Ion din Râmnicu Vâlcea, pe o alee retrasă, care nu are vizibilitate înspre intrarea în incinta lăcaşului de cult. Din imagini reiese că preotul a fost, cel mai probabil, rugat de câţiva enoriaşi, să facă o slujbă de pomenire. Pe fundal se aud cântece religioase din biserică. În imagini apar zece persoane cu tot cu preotul, probabil din două sau trei familii diferite, îmbrăcate în culori închise la culoare, şi două mese cu mâncare şi băutură pentru pomană. 

În timp ce un poliţist îl întreabă pe preot datele de identificare, altul, care nu apare în imagini, cel mai probabil chiar cel care a şi realizat filmarea, pe un ton ameninţător, spune: „20.000 vă dau!”.

Enoriaşii încearcă să-i îmbuneze pe poliţişti: „Nu vă supăraţi, dar vă rugăm nu vă supăraţi, dar părintele nu poate să ne controleze pe toţi... Vă rugăm frumos...”.

Doar că poliţistul „rău” nu se lasă deloc înduplecat: „Asta e batjocură. Lipsă de respect faţă de autorităţile statului. Când Ordonanţa Militară spune clar ce aveţi de făcut şi de respectat”.

Cum să ne dea dânsul (preotul - n.r.) afară, că nu e bodyguard”, încearcă din nou unul dintre enoriaşi, dar când poliţistul îi cere să se legitimeze: „Dumneavoastră?...”, acesta se îndepărtează. 

Atunci se apropie o femeie, îmbrăcată în negru, încercând să obţină bunăvoinţa poliţistului: „Domnule, mi-a murit şi mie soţul! Să nu-l pomenesc, domnule?”. Replica vine rapid: „Nu aveţi voie, doamnă”. „Păi şi ce să fac?”, mai întreabă aceasta.   

Interesant de remarcat este faptul că preotul şi o parte dintre enoriaşi au mască şi mănuşi, în timp ce, cel puţin poliţistul care scrie amenzi poartă doar mănuşi.

În urma postării de pe Facebook, comentariile internauţilor sunt împărţite, cei care iau apărarea preotului şi al enoriaşilor se arată deranjaţi de modul în care poliţiştii tratează problema, iar ceilalţi amintesc că „Unde-i lege, nu-i tocmeală”.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite