VIDEO Povestea parcului cu cai „Poiana lui Căliman“, creat în jurul legendei staţiunii Călimăneşti-Căciulata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un parc, cum nu există altul în ţară, creat în jurul unei legende locale, a apărut de curând în staţiunea balneoclimaterică Călimăneşti-Căciulata din judeţul Vâlcea: «Poiana lui Căliman».

GALERIE FOTO 

La hotarul dintre Călimăneşti şi Căciulata, dintre oraş şi staţiune, pe un loc care veşnic se afla sub ape în perioadele cu precipitaţii bogate a apărut un parc pe fonduri europene.

Autorităţile locale au cheltuit peste 4 milioane de lei, în mare parte fonduri nerambursabile (peste 3 milioane), pentru a schimba estetica unui teren în paragină, nefolosit, un teren în pantă, între râul Olt şi DN 7, şi de a-l transforma într-un loc de atracţie şi relaxare. 

Parcul amenajat pe mai bine de 4.000 m.p., care se află chiar pe marginea drumului principal (Calea lui Traian sau DN 7 / E 81), dă viaţă, sub o altă formă, poveştilor care amintesc despre cum a apărut staţiunea balneară de pe malul Oltului, de la poalele Masivului Cozia. 

Ideea implementării acestui proiect - „Construire – reabilitare zonă verde Poiana lui Căliman, Călimăneşti, judeţul Vâlcea” realizat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, recunosc autorităţile locale, a avut la bază o legendă.

„Denumirea «Poiana lui Căliman» face legătura cu un conducător de obşte din secolul V, Căliman, care-şi păştea animalele pe această poiană şi care a observat că ele nu se mai îmbolnăvesc de boala picioarelor, cunoscută în acea perioadă. Ciobanul s-a spovedit călugărilor Mânăstirii Cozia, afirmând că s-a vindecat de «metehnele trupului» scăldându-se într-un lac din «câmpul lui Căliman». Era convins că acest lac are «puteri cereşti din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile rănite s-au vindecat». Călugării au verificat mărturia ciobanului şi au găsit chiar în jurul mănăstirii izvoarele de unde «cură piatra pucioasă» - apa tămăduitoare. Însuşi ctitorul Mănăstirii Cozia, domnitorul Mircea cel Bătrân, a venit şi s-a tratat aici la bătrâneţe. Mai târziu a venit spre vindecare şi urmaşul său Matei Basarab”, a povestit primarul oraşului - staţiune Călimăneşti, Florinel Constantinescu.

Acesta a mai precizat că apele de pe versanţi inundau mai mult şoseaua, dar cu toate acestea s-au luat măsuri pentru ca acestea să nu se mai infiltreze şi în terenul pe care se află acum parcul: „Ne-am ridicat terenul destul de mult, ca să nu mai existe nici un fel de probleme”.

„Lucrările la «Poiana lui Căliman» au fost realizate de echipa Agroexpert, proiectarea şi execuţia construindu-se pe motivul mitic al calului şi pe puritatea apelor vindecătoare care redau dinamic şi simbolistic legenda”, au menţionat şi cei care s-au ocupat de transformarea proiectului în realitate.

„Pe spaţiul verde nou creat s-au plantat arbori, arbuşti şi gazon şi au fost amplasate pe lângă un loc de joacă pentru copii, alei pietonale, un foişor dotat cu bănci şi mese de şah. Atracţia şi unicitatea locului este dată, desigur, de cei şapte cai, sculpturi de grădină în mărime naturală. Nu lipsesc coşurile de gunoi, grupul sanitar şi sistemul de iluminat fiabil şi eficient energetic, iar întreţinerea spaţiului verde se face printr-un sistem de irigaţii modern”, a mai spus primarul Constantinescu.

«Poiana lui Căliman» reuşeşte să transpună legenda în realitate prin intermediul cailor sculptaţi în mărime naturală care trec printr-o cascadă ce simbolizează apele tămăduitoare care au dat naştere staţiunii balneoclimaterice Călimăneşti - Căciulata. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite