VIDEO Petiţie semnată de peste 30.000 de oameni la Râmnicu Vâlcea: scandal pe tema eutanasierii în masă a câinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O petiţie din mediul online a strâns în nici două zile peste 30.000 de semnături. Iniţiatorii ei susţin că Primăria din Râmnicu Vâlcea ar fi angajat un nou medic veterinar, din alt judeţ, special pentru a omorî câinii din Adăpostul de la Feţeni, motiv pentru care au declanşat o amplă campanie de sprijin pentru apărarea drepturilor animalelor.

Între iubitorii de animale şi conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea a izbucnit un nou scandal, de această dată legat de o posibilă eutanasiere în masă a câinilor de la Adăpostul de la Feţeni. Opiniile declanşate în mediul virtual au determinat administraţia să ia o poziţie, la nivel declarativ. 

În urmă cu mai bine de un an, adăpostul a fost din nou în atenţia presei centrale, în urma semnalelor trase tot de asociaţiile de protecţie a animalelor, numai că atunci era vorba despre condiţiile inumane în care trăiau câinii.

Primarul se apără

„Informaţiile privind faptul că aş fi dispus nejustificat o eutanasiere în masă a câinilor de la Adăpostul de la Feţeni sunt complet neadevărate, răuvoitoare şi iscate din interese personale, fără nici o legătură cu interesele comunităţii locale!”, se apără primarul Râmnicului, Mircia Gutău. 

Potrivit datelor furnizate adăpostul care are o capacitate maximă de 500 de animale, găzduieşte în acest moment 477 de câini. Anul trecut au fost eutanasiaţi 2 câini şi au murit, în urma unor boli netratabile, 46. 

„La acest moment, în adăpost se află câini care sunt ţinuţi aici de mai mult de 5 ani, în pofida celor 140 de adopţii înregistrate pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2017. 

Cu toate acestea, există informaţii conform cărora o bună parte din câinii „adoptaţi” au fost eliberaţi imediat pe străzile din oraş.”

Începând cu 1 ianuarie 2018, odată cu înfiinţarea Direcţiei Administrarea Domeniului Public, în a cărei administrare funcţionează serviciul de ecarisaj şi Adăpostul de la Feţeni, a fost încheiat un contract de prestări servicii cu un medic veterinar autorizat. Este  vorba despre un medic din judeţul Argeş, pe care apărătorii animalelor îl contestă. 

O înregistrare cu câinii fără stăpân de pe străzile Râmnicului are aproximativ 25.000 de vizualizări

„Rata medie de capturare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public de către serviciul ecarisaj este de aproximativ 6 animale/zi.”, mai susţine administraţia vâlceană care atrage atenţia şi asupra faptului că „pe domeniul public al municipiului se află în prezent un număr foarte mare de câini fără stăpân, în continuă creştere şi ca urmare a faptului că practica abandonului acestora pe străzile din Râmnic nu se limitează doar la deţinători din oraş, ci şi la cei din comunele limitrofe. Pe toate mijloacele de comunicare ale administraţiei locale cu cetăţenii – TelVerde, Facebook, e-mail, audienţe etc. – se primesc zilnic zeci de sesizări privind problemele cauzate cetăţenilor municipiului de haitele de câini, din ce în ce mai agresivi, din Râmnic.”

Câini fără stăpâni pe străzile din Râmnicu Vâlcea, Sursa: Facebook

De două zile circulă pe Facebook un video cu o haită de câini ce se plimbă nestingherită pe străzile din Cartierul Nord, filmare care a adunat aproape 25.000 de vizualizări. 

„Când şi dacă va fi cazul, eutanasierea câinilor de la Adăpostul Feţeni se va face legal”

Primarul Gutău se apără spunând: „În aceste condiţii, îi informez atât pe apărătorii drepturilor animalelor din Râmnic şi din străinătate, cât şi pe cetăţenii de bună credinţă ai municipiului, că activitatea la Adăpostul din Feţeni se desfăşoară şi se va desfăşura, în continuare, strict în baza legislaţiei în vigoare şi a avizelor date de autorităţile competente în domeniu. 

Când şi dacă va fi cazul, eutanasierea câinilor de la Adăpostul de la Feţeni se va face în condiţiile impuse de Legea nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, respectiv: 

”Art. 4. (1) Câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. (…); 

Art. 7. (…) (2) Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. 

Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare.”

„Inflamare” generată de „o situaţie care, de fapt, este complet legală şi justificată”

Edilul caracterizează episodul drept „o inflamare” generată de „o situaţie care, de fapt, este complet legală şi justificată. Apreciez implicarea tuturor organizaţiilor non-guvernamentale şi a iubitorilor de animale în îngrijirea câinilor de la Adăpostul de la Feţeni.

În acelaşi timp, trebuie să înţelegem cu toţii că, dacă este nevoie, se va acţiona în limitele legislaţiei în domeniu pentru a ţine sub control fenomenul câinilor fără stăpân din municipiul Râmnicu Vâlcea”, mai spune primarul Gutău într-un comunicat de presă.

image

Adăpostul de câini de la Feţeni, Vâlcea, Foto: Adevărul

„Acestor câini li se pregăteşte moartea începând de luni 15.01.2018”, se scrie în petiţie

Scandalul a fost declanşat în mediul online, pe site-ul celor de la change.org, unde într-o petiţie bilingvă se atrage atenţia asupra proiectului de eutanasiere în masă a câinilor fără stăpân:

„Acestor câini li se pregăteşte moartea începând de luni 15.01.2018. Primarul oraşului Râmnicu Vâlcea doreşte ca aceşti câini să fie eutanasiaţi, în ciuda eforturilor voluntarilor de a veni în ajutorul autorităţilor locale şi a câinilor închişi în acest adăpost. Un nou medic veterinar a fost angajat şi desemnat să eutanasieze”.

Apoi se face o expunere a ajutorului oferit de către voluntarii şi membrii asociaţilor de protecţie a animalelor - câinilor din adăpostul public Feţeni cu „hrană, cuşti, paleţi, coşuri, strat, sterilizări şi alte operaţii şi tratamente, promovare pentru adopţie, adopţii, cu scopul de a diminua cheltuielile de la bugetul local pentru întreţinerea acestor câini şi de a menţine un număr constant de câini în adăpost pentru a nu depăşi capacitatea maximă admisă.”

Eforturile voluntarilor de a veni în ajutorul autorităţilor locale şi a câinilor închişi în adăpost

Iniţiatorii protestului susţin că în decursul ultimilor 5 ani câinii din acest adăpost au fost hrăniţi de trei ori pe săptămână în trei zile diferite, cu câte 400 kg mâncare uscată pe zi pentru adulţi şi aproximativ 50 kg mâncare uscată şi umedă pentru pui, în funcţie de numărul existent.

 „Am asigurat peste 200 cuşti din lemn, peste 200 de paleţi, peste 300 de coşuri pentru dormit, 172 plăci OSB şi 200 de boluri pentru hrană. Am asigurat pe perioada sezonului rece sute de baloţi de paie pentru stratul câinilor. 

Am organizat campanii de sterilizare în adăpostul public pentru sute de câini, evitând înmulţirile nedorite şi venind astfel în ajutorul medicului veterinar şi reducând cheltuielile suportate de primărie. Am făcut posibilă adopţia a sute de câini din acest adăpost, încurajând adopţiile responsabile şi eficiente la nivel local, naţional şi internaţional”.

Sunt pomeniţi inclusiv elevii care şi-au dedicat sărbătorile de Crăciun şi Paşte acestor câini. Astfel au organizat spectacole, iar cu banii strânşi au cumpărat mâncare pentru necuvântătoare. 

„Pentru că, spun ei, Moş Crăciun trebuie să vină la orice fiinţă!” Mai mult şi-au convins prietenii şi părinţii să adopte un câine.

 „Lucrurile aveau o bună desfăşurare cu vechiul medic care a refuzat eutanasierea”

„Nu înţelegem de ce Primăria Râmnicu Vâlcea a dispus anagajarea unui alt medic veterinar la adăpostul public Feţeni, dispus să eutanasieze toţi câinii, din moment ce lucrurile aveau o bună desfăşurare cu vechiul medic (dar care a refuzat eutanasierea!). 

Nu înţelegem cum este posibil să se dispună angajarea unui medic veterinar care locuieste în alt oraş, diferit faţă de al nostru şi aflat la o distanţă considerabilă! Acest nou medic veterinar are deja un contract cu un alt adăpost public din localitatea sa natală, un adăpost cu sute de câini care sunt ţinuţi în condiţii îngrozitoare şi care sunt eutanasiaţi periodic! 

Apărătorii se întreabă cum va putea ajuta câinii medicul aflat la peste 70 km depărtare

Cum va putea acorda acest nou medic primul ajutor unui câine bolnav sau aflat în agonie, de la zeci, sute de kilometri? De ce vine acest medic să eutanasieze nişte câini care beneficiază de ajutor şi unde până acum nu s-a pus problema eutanasierii? 

De ce primarul şi Primăria Râmnicu Vâlcea luptă împotriva noastră şi nu alături de noi în rezolvarea problemei câinilor din adăpostul public Feţeni?

Prin urmare, „vă invităm să semnaţi petiţia, distribuiţi şi să lăsaţi mesaje persoanelor/instituţiilor implicate”.

În subsolul materialului, sunt publicate numele şi adresele de Facebook ale celor vizaţi de apărătorii animalelor, numerele de contact şi adresele de mail ale instituţiilor vizate: medicul Gheorghe Ciornei care „şi-a procurat deja substanţa letală pentru Feţeni”, primarul oraşului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, viceprimarii Eusebiu Veţeleanu şi Carmen Preda, Direcţia Sanitar Veterinară Vâlcea, Primăria Râmnicu Vâlcea şi Primăria Mioveni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite