VIDEO Mare Zid Chinezesc văzut din dronă şi lucrurile neştiute despre el: cel mai lung cimitir, eroziunea încurajată de Revoluţia Culturală, teatru de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat adesea una din cele şapte minuni ale lumii, Marele Zid Chinezesc este cea mai grandioasă construcţie a tuturor timpurilor. Imaginile surprinse cu drona sunt impresionante, cu atât mai mult cu cât nu există nici o hartă care să prezinte întreaga construcţie.

Marele Zid Chinez este cel mai lung zid din lume şi, totodată, cea mai veche şi mai mare arhitectură din lume. Calea sa, care porneşte de-a lungul ţărmului aspru şi a munţilor abrupţi, oferă peisaje uimitoare, de la plajele din Qinhuangdao, până la munţii accidentaţi din jurul Beijingului, fiind un coridor între lanţurile muntoase înalte. Zidul are mai mult de două milenii vechime.

Construit pe mai bine de jumătate din circumferinţa Ecuatorului

Cea mai mare parte dintre cele peste 10 milioane de vizitatori anuali nu ştie ce să răspundă la întrebarea - care este lungimea Marelui Zid Chinezesc? Oficial lungimea acestuia este de 8.851,8 kilometri (5.500 mile), dar întregul traseu construit de-a lungul a mii de ani este estimat la 21.196,18 km (13.170 mile). Adică mai mult de jumătate din circumferinţa Ecuatorului, care este de 40.075 kilometri.

Imaginile surprinse cu drona arată o infimă parte dintr-o construcţie gigantică, cea mai mare de pe Terra.

La început s-a construit pe secţiuni

Marele Zid Chinezesc a fost format la început din ziduri mici disparate. Pe atunci, China era formată din mai multe state mici, ai căror conducători voiau să-şi apere graniţele de popoarele nomade

Se întâmpla prin secolul VII î.Hr.

Ulterior, zidurile s-au unit şi consolidat, apoi reconstruit, întreţinut şi restaurat până au ajuns la varianta pe care o cunoaştem noi astăzi

Prima din cea mai importantă secţiune a zidului datează de pe vremea dinastiei Qin, cea care a făurit China, care la rândul ei a fost prima dinastie şi cea mai scurtă din istorie. 

Cea  mai mare parte din zid s-a construit, însă, pe timpul dinastiei Ming. Este şi ultima secţiune construită, din cărămidă, având mai multe turnuri de veghe înalte. 

Nu a reuşit să ţină invadatorii afară

Abia în secolul al XIII-lea,  s-a pus problema unificării Marelui Zid Chinezesc. Până atunci existaseră suficiente deschizături în zid, care au permis exploatarea lor de către invadatori, precum mongolii conduşi de Genghis (Ginghis) Khan.

Aceştia au invadat şi au condus China până au fost înfrânţi de Ming, în 1368.

image

Multiple întrebuinţări

Dacă în zilele noastre, principalul rol al zidului este acela de obiectiv turistic, în trecut el a avut multiple utilizări. Prezenţa turnurilor de veghe şi a cazarmelor de-a lungul zidului sunt o amintire a scopului pentru care a fost construit: cel de apărare, dar şi pentru a permite transportul mărfurilor şi controlul graniţelor.

Marele Zid Chinezesc în concepţia filozofilor şi romancierilor

În scrierile sale despre Marele Zid Chinezesc, marele filozof francez Voltaire îl descria drept „monument al groazei / al fricii”. 

Tot el a conchis că piramidele egiptene sunt o „copilărie”, o glumă, în comparaţie cu zidul chinezilor.

image

Franz Kafka, faimos prin nuvela „Metamorfoze”, a scris, de asemenea, o scurtă poveste despre Marele Zid Chinezesc, spusă la persoana întâi de către unul dintre constructorii zidului, dintr-o provincie sudică.  Aşa aflăm de ce zidul a fost construit bucată cu bucată, relaţiile dintre chinezi, precum şi slaba implicare a împăratului de la acea vreme. 

În continuă stare de degradare şi cauzele care au permis acest lucru

În timpul Revoluţiei Culturale chineze dintre 1966 - 1976/1978, oamenii au fost încurajaţi, în mod activ, să ia cărămizi din zid pentru a-şi construi casele şi fermele. Acest lucru se datorează faptului că zidul a fost privit ca un simbol al despotismului. 

Dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, astăzi, starea lui ar fi fost cu totul alta. 

Marele Zid Chinez este ameninţat şi de eroziune. Secţiunile de nord-vest, cum sunt cele din provinciile Gansu şi Ningxia ale Marelui Zid se deteriorează într-un ritm alert. Se crede că aceste secţiuni pot să dispară în 20 de ani, din cauza demolării de către natură şi om.

Se crede că mai bine de o treime din zid nu mai există.

Zidul a fost scena unor lupte până recent, în secolul al XX-lea

Am pomenit despre rolul defensiv al Marelui Zid, dar s-ar putea să vă surprindă faptul că acesta a fost scena unei bătălii relativ recente, produsă în 1938.

Această bătălie a avut loc ca parte a războiului chino-japonez, între Imperiul Japonez şi Republica Chineză.

Gloanţele rămase în zid, la Gubeikou, atestă rolul zidului în acest conflict.

Nu este vizibil din spaţiu

Din păcate, este doar un mit faptul că Marele Zid al Chinei este vizibil din spaţiu. Legenda a început în 1754 când un istoric englez a scris într-o scrisoare că Marele Zid este atât de uriaş încât ar fi vizibil şi de pe Lună.

Desigur, nimeni nu ajunsese pe Lună până atunci. A fost mai degrabă o licenţă poetică, care s-a perpetuat în timp până când toată lumea a crezut că este realitate. 

image

De fapt, nu numai că nu este vizibil din Lună, dar nici măcar nu poate fi văzută cu ochiul liber de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Cel mai lung cimitir construit cu făină de orez

Încă din timpul dinastiei Qin când a început construcţia Marele Zid, făină de orez lipicios a fost folosită pe post de mortar pentru a lipi pietrele şi apoi cărămizile. 

Marele Zid Chinez a fost numit cel mai lung cimitir de pe Pământ. Se crede că, de-a lungul timpului, peste un milion de oameni, alte surse susţin că numărul este de trei ori mai mare, au murit clădind zidul, arheologii găsind deseori rămăşiţe umane îngropate în porţiuni de zid. 

Există secţiuni de zid suficient de largi încât te-ai putea plimba cu maşina pe ele. 

Cea mai cunoscută legendă şi cea mai renumită secţiune de zid

Cea mai cunoscută dintre legendele Marelui Zid Chinezesc este legată de jelania soţiei unuia dintre muncitori. Plânsul ei ar fi fost atât de amar încât o porţiune a peretelui s-a prăbuşit, dezvăluind oasele soţului ei, astfel încât să le poată îngropa. 

  

Cea mai faimoasă secţiune a Marelui Zid Chinezesc - Badaling - a fost vizitată de peste 300 de şefi de stat şi de VIP-uri din întreaga lume. Este şi cea mai aglomerată secţiune a zidului, şi se află printre cele care au fost restaurate.

Dacă doriţi să vedeţi adevăratul Mare Zid Chinezesc, nealterat, care se află în afara căilor bătătorite, nu vă recomandăm să mergeţi acolo. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite